Baníkovský týden

Ani tyčí z ČKD Baník nezastavíš

Ani tyčí z ČKD Baník nezastavíš

Baník po zásluze veze tři body z Vršovic a poskočil v tabulce na čtvrté místo. Když šel Jakub Šašinka na hřiště, poznamenal jsem si hlášku ze starého filmu: ,,Já na bráchu, brácha na mě, lidi křičej – prd góóól.” A ono to tak dopadlo. Naštěstí trefa mířila do správné sítě.

Bohemka i Baník měli před zápasem po šesti bodech a tak se jednalo o zápas, do kterého oba týmy mohly jít s klidem, že ztráta nebude znamenat propad do spodních pater tabulky, naopak tříbodová výhra by znamenala posun hned za silnou ligovou trojku. Co mne v zápase zaujalo?

Ostrý začátek, kdy oba týmy chtěly ten druhý zatlačit. Baník z prvního útoku dal Hrubým břevno, protivník vyzkoušel Fleišmanovu koordinaci nohou a Laštůvkovu pozornost. Zmíněný Fleišman měl první poločas docela divočinu. Po situaci ze samého úvodu v páté minutě skvělým manévrem nepřipustil rizikový souboj o míč na půlce, pak dvojnásobný faul na něj rozhodčí chybně vyhodnotil ve prospěch Bohemky, při následujícím centru nepokryl svého hráče, ten naštěstí mířil mimo. Na konci první čtvrthodiny dostal jesle, které řešil taktickým faulem za žlutou a do konce poločasu bylo vidět, že je trochu vykolejený. Druhou půli už ale podobné situace nepřicházejí a opět je to on. Fleišman dobře vyhodnocuje situace, díky čemuž se vyhne soubojům o míč s protihráčem. Všímejte si, kolikrát za zápas čím dál víc populární ,,Flaška” tohle předvede a jak tím celému mužstvu uleví.

Baník měl hluché místo v zápase zhruba od dvanácté minuty do čtyřicáté. Díky dobře fungující obraně ho ale přežil. V závěru poločasu už byl zase nebezpečnější, ke vstřelení branky ale chyběla přesnost, nebo soudný rozhodčí. Ostatně ten v první půli předvedl mizerný výkon. Rozdílně posuzoval stejné situace, některé souboje posoudil opačně (žlutá pro Jánoše za nefaul atd). Je jen štěstí, že tyto jeho přehmaty neměly vliv na výsledek…

Bary se kousl a přes problémy do zápasu naskočil, několikrát dostal přes lýtka a achilovky, jako by to snad bylo záměrem domácích a nakonec se nechal vystřídat ještě před půlí. Ondra Šašinka podal podle mého obstojný výkon korunovaný gólem. Bojoval, míč mu docela lepil k noze, byl rychlý a tentokrát chodil do soubojů včas, takže z jeho agresivity nebyly fauly. Jen tak dál!

Hrubý měl v první minutě dát gól. Jinak ale ukazoval, v čem je pro naši hru důležitý. Převezme míč, dá ho na zem a otočí se i s ním k soupeřově brance.

Bohemka si byla vědoma kvality našich stoperů ve vzduchu, a tak se snažila přetahovat centry za ně, aby do soubojů musel Pazdera nebo Fleišman. Díky dobré obranné práci krajních záložníků se ale po stranách moc neprosazovala, a tak ani neměla na centry moc příležitostí. Zvládali jsme i odražené a propadlé míče, podobně jako Matouška jsme pokryli tentokrát Maška, a tak dozadu je tomu málo co vytknout. Včetně Pazdery, který se blýskl perfektním skluzem v 68” minutě.

Trefit břevno a dvakrát tyč může být bráno jako smůla, já bych to ale viděl jinak. Břevno Hrubého měl být gól, střely Šašinky a Diopa byly provedeny dobře (kdyby Diop zakončoval hlavou, nemělo by to razanci ani překvapení) a hráči by si zasloužili poplácat po zádech, že do takového zakončení šli a mířili vlastně dobře. Příště to v té bráně skončí. Diop si chtěl v jednu chvíli zahrát na Matouška a pustil se s míčem do čytřech obránců. No, do příbramského mladíka mu chybí vlastně jen dvě věci. Rychlost a schopnost vést v ní míč těsně u nohy. Žel, jsou to přesně ty dvě věci, kvůli kterým v podobných sólech nemá moc šancí na úspěch. Ale pozor, Diopa nehaním. V první půli skvěle vybojoval standardku, tentokrát souboje nevypouštel, byl platným hráčem.

Celkem mě překvapovala střídání, která zvolil trenér Páník. Nahradit Filla, který vybojoval spoustu faulů a Diopa, který hrál jeden z těch povedených zápasů se mi nepozdávalo… a hle, vzhledem k asistenci Jakuba Šašinky (který měl radost, jako by snad ten gól dal sám 🙂 ) se ukázalo, proč Bob je trenér a já ne :-). Na obou bratrech byla po gólu i vítězství vidět síla emocí, a kdo mi bude tvrdit, že odchovanec nebo žoldák, hlavně když hrají dobře, tak mu budu oponovat. Pro odchovance je to fakt něco víc. A vždycky bude.

Yusuf s vytejpovaným fakáčem umí zajímavé věci, je to sobec, asi se špatnou kondicí, ale může to být ligový objev. K němu jedinému jako by měli naši obránci respekt.

Komentář pumlíče Bosáka ze závěru zápasu: ,,nechápu, proč teď baníkovci zasypali Laštůvku kelímky s pivem….,” vypovídá hodně o jeho smýšlení ve vzoru: ,,závadový jev – můžou za to baníkovci.” To snad ať radši má ty politické komenty… Vadí mi to, fakt vadí. Je to jak s máničkama za totáče. Přestaňte sakra už s tím škatulkováním.

Ale zpět k fotbalu. Výsledek je zasloužený. Hlavně proto, že Baník chtěl vyhrát a byl ochotný kvůli tomu podstoupit bolest. Na takové odhodlání Bohemka není vždy u soupeřů zvyklá, stejně tak na to, že jeho krajní záložníci tak poctivě plní defenzivní úkoly. Když si vzpomenu na zápasy na Bohemce v posledních letech, tak byl nejen způsob hry, ale i mentalita hráčů Baníku úplně jinde. Baník zase dává radost. Nemusíme se dalšího kola bát, můžeme se těšit. Překvapí nás hráči příjemně i za týden? Budeme jim držet palce!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.