Baníkovský týden

Baníkovský týden (1.)

Baníkovský týden (1.)

Liga nám konečně začala, Baníček do ní vstoupil vítězně. Kolem klubu se však pořád něco děje. Ohlédnu se ještě za prvním zápasem, zmíním se o trucujícím Azevedovi, extrenéru Kučerovi a nadcházející mači na Slovácku.

Souboj s Jabloncem byl spíše bojem, než krásou oplývajícím fotbalem a přiznejme si, že Baník byl spíše šťastnějším, než lepším týmem. Hráči na hřišti si šli pěkně do těla a zvláště souboje Baroše s Hovorkou by byly ozdobou i ve skotské lize. Docela jsem byl zvědavý, jak je budou po prohraném zápase komentovat jablonečtí hráči a trenér. A byl jsem mile překvapen. Jak Hovorka, tak trenér Rada nebrečeli. Posuďte sami:

David Hovorka: ,,Asi je to tady normální s Barym. Bylo to hlavně v prvním poločase, druhý se to uklidnilo. Očividně bylo vidět, že se na obou stranách řeklo, že to chce zklidnit emoce a koncentrovat se na hru. Celkově to byl bojovný zápas.

Petr Rada: ,,Ale samozřejmě jsme věděli, že Ostrava bude s Milanem Barošem hodně agresivní a že bude do všeho chodit. Na to jsme připravení byli. Nefungovali nám ale krajní hráči tak jako jindy.

Takhle by to mělo vypadat. Když to srovnám se Spartou…

Na soupisce pro utkání se neobjevil Azevedo a hned to zvedlo vlnu dohadů a spekulací. Hráč si prý smazal ze sociálních sítí vše, co se týká Baníku, spekuluje se o nabídce z druhé ligy z Francie nebo o neúspěšném jednání o nové smlouvě. Carlos je asi nejdéle působící hráč v současném kádru, nikdy nezapomenu na jeho vítězný gól po sólu v Olomouci. Přicházel do Baníku ze slovenské druhé ligy s výbornými statistikami, na které ale v Baníku nikdy úplně nenavázal. Zkrátka gólů a asistenci moc nebylo. Tím nechci říct, že by hrál špatně. Nevybavuji si zápas, kdy by nedřel, nenabízel se, neběhal jak pověstná motorová myš. Použitelný byl jak na krajích, tak ve středu zálohy a rozhodně nezklamal, když zaskakoval na hrotu. Skoro bych se nebál napsat, že hůř než Diop by tam nehrál ani teď. Celkově si myslím, že s Ostravou i Baníkem se sžil dobře a část publika, zejména ta ženská, si ho zamilovala. Někdy mi však jeho reakce přišly trochu dětinské. Jako v Sokolově, jako když se v začátcích v Ostravě vracíval na soustředění se zpožděním, nebo když teď na sociálních sítích pálí svou Baníkovskou minulost. Pokud chce odejít, a pokud za něj Baník dostane částku, za kterou bude moci přivést náhradu, v přestupu bych mu navzdory platné smlouvě nebránil. Škoda jen, že se tak nestalo už v letní pauze. Místo něj se mohl o sestavu rvát třeba ten Pešek z Budějic. Pokud licituje o větším finančním ohodnocení své práce, pak je to věcí sportovního úseku a majitele, nakolik si čiperného Brazilce cení. Ani po přivedení ,,šestky” s pětkou v soupisce a čtyřkou na dresu (nebo jak přesně to v sobotu bylo 🙂 ) se sportovní ředitel nudit nebude.

Měsíce mlčení po svém odchodu z Baníku prolomil trenér Radim Kučera. Ve středečním Sportu mimo jiné řekl: ,,Výsledky jeho přítomnost (Petržely – pozn. autora) neovlivňovala, to určitě ne. Ale nedělalo to dobrotu. Někteří hráči se neztotožnili s tím, že Petržela odešel a přišel jsem já. Prali se s tím.” O mužstvu,které měl jako trenér k dispozici pak řekl: ,,Bylo poskládané tak, že i postup urvalo silou vůle. Potom je těžké hned chtít v první lize něco dalšího. Čekal jsem, že budeme úspěšnější, ale hodně nás zlomily domácí zápasy, ve kterých jsme museli dotahovat a většinou jsme po individuální chybě prohráli o gól. Nepropadaly jsme herně, ani fyzicky.

Myslím, že trenéra Kučeru po lidské stránce měli lidé v Ostravě a fanoušci Baníku rádi. S mužstvem při trénincích prý pracoval také dobře, nakonec trenér Páník přebral mužstvo v dobré fyzické kondici. Výsledkově však bylo jeho působení u nás průšvihem a kdyby ke změně na trenérském postu nedošlo, o Jablonci se dnes asi vůbec nebavíme. Pokud nebude trénovat Opavu, ať se mu jako trenérovi daří. Šanci snad ještě někde dostane.

Baník čeká v sobotu zápas na Slovácku. Živá vzpomínka na loňský rok, kdy se zrovna tam vše zlomilo k horšímu, nedovolí cokoliv podcenit. Utkání může být obrovskou příležitostí pro Filipa Kaloče, který si v létě svým přístupem a výkony místo v áčku vysloužil. A nyní, při absenci Hrubého, má blízko k tomu, aby se na hřiště dostal. Ve středu naší zálohy dostane nejspíše od úvodního hvizdu prostor dvojice Jirásek – Jánoš, přičemž úkolem toho prvního tentokrát bude zakládání útoků, řízení naší hry. Proti velmi běhavým hráčům Slovácka to se svým sklonem k příliš velkému držení míče nebude mít lehké. Na Slovácko jsem se podíval při zápase na Bohemce. Na jejich běhavý fotbal, dobrou kombinaci a slušně technicky vybavené mužstvo se v posledních letech kouká hezky. Viděl jsem ale tři slabiny. První je v bráně, kterou střeží exbaníkovec Daněk. Skoro bych si vsadil na to, že by mohl v sobotu ,,vyrobit” penaltu nějakým pádem pod nohy našich útočících hráčů. Druhou slabinu jsem viděl v útoku. Pokud by se měl někdo proti naší obraně z hráčů Slovácka prosadit, pak spíš nějaký nabíhající záložník. Když nenecháme Slovácko hrát po zemi, máme napůl vyhráno. Ve vzduchu je naše obrana silná. V prvním poločase byl výkon Slovácka na Bohemce takový vyčpělý. Jako by nebyl začátek, ale konec sezony a oni už byli zachráněni… V druhém poločase už Bohemku přehráli, na korekci výsledku už ale bylo pozdě a ten útok byl fakt jalovej. Když nebudem bláznit, počkáme si na šance a na své půlce vše poctivě odbráníme a přeneseme do hry to co jsme zkoušeli v přípravě (křížné pasy, rychlá změna těžiště hry hlavně ve směru levá – pravá), myslím, že můžeme získat všechny body. A dovedete si představit, jaké by to bylo mít po dvou kolech plný počet a jít doma na Příbram? Představa je to hezká. Tak snad se v sobotu stane realitou.

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.