Baníkovský týden

Baníkovský týden (101.)

Na utkání byla přítomna část diváků, kotel fandil stále zpoza stadionu. A ty co si vybrali přítomnost na tribunách rozehřál už po padesáti vteřinách hry poprvé v základu hrající Lalkovič první střelou utkání na branku. Kvalita našeho kádru nemůže být tak špatná, když se borec co byl v Chelsea dostane do základu poprvé v jedenatřicátém kole ligy. Ovšem když člověk vzpomene Victora Zapatu z Tottenhamu, najednou to nezní jako silný argument :-). Také Slavie se rychle propracovala do šance a ve druhé minutě Laštůvka poprvé čaroval.

Úvod nevypadal zle. Stronati ukazoval, že se snaží být platný i s míčem na noze, Jánoš při útočném výpadu posadil bránícího slávistu na zadek. Pak Slavie po vzoru Liberce z minulého kola začala hodně presovat naši rozehrávku, a stejně jako před týdnem to na naše mužstvo platilo. Slavia se propracovala k rohu a po něm neomylně v pádu trefil Pokorný míč do vlastní branky. 

Slavie pokračovala v obrovské pohybové aktivitě, která neměla daleko ke způsobu, kterým se klub prezentoval v lize mistrů. Přesto mohl Baník srovnat, místo Potočného gólu ale byla z akce Jiráskova žlutá. Ještě do poločasu předvedl Stanciu něco lepšího než zmatené přestupy či pád ve vápně, a sice opravdu výborný centr do kapsy za tři stopery a Bořil trefil dvoubrankové vedení mužstva z Prahe. Co v tu chvíli dělala Šárka Peková nevím, ale osoba jí podobná se ten den v noci vyskytovala na Stodolní. S našimi hráči se tak těsně minula. Mimochodem oba kraje v pětiobráncovém sytému se s nejlepšími výkony v sobotním zápase nepotkali, v případě Fleišmana se k tomu v blogu vrátím níže.

Zajímavě si počínali hráči Slavie při obranných standardkách proti Stronatimu. Eliminovali ho blokováním pohybu. Prostě se před něj postavili dva hráči a nedovolili mu se rozeběhnout… Baníkovci na to reagovali zapojením hráče, který měl Ziovi prostor vytvářet, ale až na jednu situaci se to nepodařilo.

Davor Kukec sedící na tribuně s Azevedem ani jiní přihlížející se poločasové změny nedočkali, a tak se Baník dostal do hry teprve, když sešívaní v tempu polevili. To už na hřišti nebyl Lalkovič, kterého střídání zjevně příliš nepotěšilo, bo klel jak hornik po zavřeni šachty. I naši borci předvedli krásnou akci. Jánoš perfektním skluzem odebral míč, Buchta si skvěle vzal na nohu Kuzmanovičův krásný dlouhý centr a povodil si obranu Slavie včetně brankáře a vstřelil svůj premiérový ligový gól. Na to, že odehrál minutáž odpovídající dvěma zápasům, tak vstřelená branka a vyrobená penalta (Ml. Boleslav) nejsou špatnou bilancí. Jak u něj, tak u Kaloče a pomalinku nakukujícího Drozda jsou sbírané minuty důležité. Jasně, dělají chyby a nemůžeme si myslet, že přijdou a budou hned tahouni týmu, ale prokazují, že průměrné ligové hráče fakt vodit nemusíme. To můžeme tým doplňovat z vlastního chovu. A trenér Kozel k tomu odvahu má. Jeho přítomnost na zápasech šestnáctky v Praze pak ukazuje, že Kaločem, Buchtou a Drozdem to končit nemusí a příští roky se mohou přidávat další. Po letech je kde brát.

Slávie velké drama nepřipustila, byť se Baník k nebezpečné situaci po centru na Stronatiho dostal, a v závěru své vítězství pojistila. Po utkání trenér Kozel říkal, že výkon směrem dopředu byl paradoxně lepší, než ve 29. kole se stejným protivníkem. A čísla to potvrzují:

Držení míče 28% / 50% (29./31. kolo, zdroj Livesport)

Střely celkem 4 / 5

Střely na branku 3 / 4

Rohové kopy 3 / 3

Útoky 75 / 108

Nebezpečné útoky 27 / 59

Baník navzdory prohře zůstává v boji o čtvrté či páté místo, přes které vede cesta do pohárové Evropy. Klíčem budou zápasy v Liberci, doma s Plzní (která v tu chvíli může být bez šance na titul) a v Jablonci. Baník potřebuje uhrát 5 či více bodů…

Kritiky od Fanoušků se za poslední výkony dostalo Jiřímu Fleišmanovi. Pouhým okem se mi jeho výkony také nezdály povedené, jenže pak tu máme tolik propíraná data. A podle nich Fleišman absolvoval z hráčů Baníku nejvíce obranných soubojů (289, druhý Stronati 243), nejvíce jich vyhrál (190, druhý Stronati 177), má třetí největší úspěšnost v soubojích /65,74%, lepší Stronati 72,84% a Pokorný 69,01%) a má druhý nejvyšší počet odebraných míčů (11, první Stronati 16). S bilancí 2 branky a 7 asistencí pak nasbíral nejvíce ,,kanadských“ bodů z celého týmu. Má i nejvíce přihrávek do šancí a nejvíce minut na hřišti.

Věk nezastavíme, nezastaví ho ani Jirka Fleišman, ale jsem si jistý, že ho ještě povedené zápasy v modrobílém dresu čekají. Nakonec – podle dat je možná v sezoně nejlepší hráč…

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.