Baníkovský týden

Baníkovský týden (104.)

V letošní sezoně Baník nastřílel 47 branek, o osm více než v předchozí (39) a o jedenáct více, než v nováčkovské 2017/2018 (36 branek). Jako jediný tým z finálové skupiny střílel více branek v průběhu prvního poločasu, než ve druhém.

Ze standardních situací letos Baník skóroval 15x. To je o branku méně než vloni, o tři více, než předloni.

V letošní sezoně si Baník připsal nejvíce střel na branku od svého návratu do ligy – 157. O 56 více než v nováčkovské, o 11 více než vloni (navzdory tomu, že vloni hrál Baník o utkání víc).

Pokud bychom čísla z nováčkovské sezony 2017/18 navýšili o 1/6 (nehrála se nadstavba), vypadala by čísla takto: počet branek 42, počet branek ze standardních situací 14, počet střel na branku soupeře 117. Vzhledem k tomu, jak byl Baník v nadstavbách produktivní, však nejsou gólové statistiky nadstavbou příliš ovlivněny…

Poslední sezona byla pro Baník výjimečná počtem zahrávaných pokutových kopů – celkem jich bylo 7 (4 proměněné). V minulé sezoně Baník kopal jednu penaltu (neproměněna), v předminulé 4(3 úspěšně zahrané).

Pokud bychom chtěli ze statistik odečítat, zda došlo ke změně herního stylu, patrný je jarní nárůst počtu přihrávek i jejich přesnosti pod koučem Kozlem. Odpovídá to trpělivější výstavbě hry odzadu (vyšší počet přihrávek mezi obránci, vyšší úspěšnost než u nákopů).

Obdržených branek bylo v letošním roce 43, vloni 44, předloni bez nadstavby 43 (pokud navýšíme o šestinu, bylo by jich 50).

Možná nejzajímavější je pohled na pětici nejproduktivnějších hráčů posledních tří sezon:

2017/18:

Baroš 9 (9 branek + 0 asistencí)

Azevedo 9 (3+6)

Hrubý 6 (5+1)

Mičola 5 (2+3)

Poznar 4 (3+1)

2018/2019:

Diop 11 (8+3)

Holzer 9 (2+7)

Hrubý 9 (2+7)

Baroš (6+2)

Fillo (4+7)

2019/20

Kuzmanovič 10 (9+1)

Fleišman 9 (2+7)

Fillo (2+5)

Stronati (4+2)

Diop 6 (6+0) a Smola (4+2)

Zatímco v předchozích dvou letech statistiky táhli útočníci a záložníci, letos nejvíce bodů nastřádala obrana Baníku. V příští sezoně také už dost pravděpodobně neuvidíme v dresu Baníku žádného z hráčů, kteří v té předminulé patřili k tahounům. Azeveda pravděpodobně čeká osud Hrubého, a pokud se Karviná udrží v lize a Baník brazilského záložníka v neprodá, dokáži si velmi dobře představit, že by v její sestavě nahradil do Plzně mířícího BaLou. 

Poměrně tvrdé kritiky od některých fanoušků se dočkali Ondra Šašinka a Roman Potočný. Jenže optikou bodů na zápas patřili k tomu nejlepšímu v kádru. Šašinka statistice vévodil (0,4 bodu na zápas, 1 branka, 4 asistence), Potočný 0,3 (1+3) byl spolu s Diopem, Kuzmanovičem, Fleišmanem a Azevedem hned za ním. U obou samozřejmě počítám pouze jarní zápasy v dresu Baníku.

Do Baníku přichází Tomáš Zajíc, který si v sedmadvaceti startech za Slovácko připsal 11 bodů (7+4) a byl tak dvacátým nejproduktivnějším hráčem ligy. Přestože se jedná o typologicky jiného hráče, než byl Diop, v produktivitě by měl být náhradou za branky Diopa. I odchodem jeho čtrnácti branek za poslední rok a půl v dresu Baníku je třeba nahlížet na jaro trenéra Kozla.

Přestupové období bude zřejmě živější na straně odchodů, než příchodů. Baník má pod smlouvou hráčů až příliš a náklady na mzdy bude třeba spíše koncentrovat do kvality. U některých hráčů hostujících v jiných klubech je třeba připustit, že prvoligové kvality pro klub ambicí Baníku nedorostou a pokud by se nespokojili s hrou za B tým, pak je jejich držení pod smlouvou nadbytečné. Kromě již oznámených Jurošky a Zajíce by Baník zřejmě rád přivedl trojici dalších hráčů. Brankáře, středního a krajního záložníka, v případě odchodu Stronatiho či Jánoše pak i náhradu na jejich pozice. Z probleskujících informací vypadá, že lovit by Baník mohl v polské, anglické či maďarské lize, Praze nebo u sousedů z Hané.

Vedení klubu se rozhodně v létě nudit nebude…

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.