Baníkovský týden

Baníkovský týden (105.)

V minulých dnech probleskl médii možný zájem Baníku o hostování brankáře Liverpoolu Jaroše. Jak ale uved Deník Sport nyní, počítá se s tím, že hráč bude pravidelně chytat za Liverpoolskou U23 a až v dalším roce se bude hledat klub, kde by hostoval.

Na odchodu z Baníku je Rudolf Reiter. Se Zlínem, který se už měl se samotným hráčem domluvit na podmínkách, se řeší forma – zda se bude jednat o hostování, hostování s opcí, nebo přestup. Na podzim se zdálo, že Reiter naplní klubové představy, když na pravé straně vytvořil fungující dvojici s Fillem. Jeho bilance v Baníku (32 startů, 1 branka, 4 asistence) je podobně jako u řady jiných hráčů (Fillo, Potočný, Šašinka) o něco slabší než v předchozích působištích. A to je věc, na kterou by měl klub hledat odpověď. Čím to, že ofenzivní hráči po příchodu do Baníku (až na čestnou výjimku Kuzmanoviče) ztrácí část své produktivity? Je to týmovou chemií, specifickým prostředím (čím je specifické?), uspokojením hráče, že dosáhl na dobrou smlouvu, neschopností trenérského štábu najít hráčům roli, ve které budou efektivní, nebo něčím jiným? Baník, pokud by měl dorůst v pohárový tým, by potřeboval opak. Aby hráči, kteří do něj přijdou, se ještě zlepšili. Obecně podle trenérů platí, že když se jedná o hráče, který má v sobě rychlost a prošel kvalitním tréninkem v mládeži, dá se na jeho zlepšení stále pracovat. Kondice je věcí tréninku, technické nedostatky jdou odstranit, pokud se hráč již v mládí setkal s tréninkem zaměřeným na zpracování pod tlakem a hraním do prostoru, bez čehož se moderní fotbalista neobejde.

A přesně v takové zlepšení či znovunalezení formy doufá trenér Jablonce Petr Rada, který pro Deník Sport komentoval příchod Roberta Hrubého: ,,V Baníku trošku stagnoval. Hrubý má dobrou techniku a umí dát gól. Jednu dobu byl blízko nároďáku. Může nám pomoct. Uvidíme, jak na tom je. Je to slušný kluk, na mě až moc tichý.“ Zajímavé je, že majitel jabloneckého klubu měl o Hrubého zájem již před rokem a situaci znovu sondoval i v zimě. Hráčův přesun klapl až nyní, a ikdyž se Jablonec snažil přímo o přestup, nakonec se jedná o hostování s opcí. Robert i po přesunu potvrzuje pověst inteligentního chlapa, a o působení v Baníku se vyjadřuje v dobrém: ,,Těch šťastných chvil tam pro mě bylo víc. Nejdřív jsem tam byl jen na hostování, ale moc se mi tam líbilo, což mi jednoznačně pomohlo v rozhodnutí tam potom i přestoupit. Tenkrát jsem šel do druhé ligy, ale hned jsme postoupili do první. Hned další rok jsme navíc hráli o Evropu a postoupili do finále českého poháru. Určitě tak mám na co vzpomínat. Poslední dobou jsem však cítil, že by mi pomohl nový impulz. Nechtěl jsem tam zbytečně ztrácet čas a někomu tím zabírat místo v kádru. Nikdo neví, co se může stát, ale já to beru tak, že jedna etapa skončila a teď začíná ta další.“ A proč se Baník neprobojoval do pohárů? ,,Tuhle otázku si klademe asi všichni, co jsme tam hráli. Ten poslední krůček prostě vždycky chyběl. A je to strašná škoda. Zvlášť když tam za normálních okolností chodí plný stadion a evropské poháry by tam měly svoji úroveň. Je ale možné, že týmu ještě chybí o trochu víc zkušeností. Já každopádně věřím, že do budoucna se to klukům povede a ty poháry si zahrají.

Odchody Hrubého a Reitera ukazují, že si trenér Kozel začal kádr čistit. V Dukle vzpomínají, že tolik chválený herní projev byl založen na třech stěžejních hráčích, kteří dokázali hru ,,rozdat“ takovým způsobem, že dobře hrál celý tým. Jenže… vidíte v Baníku takové hráče? Pokud někdo v kádru vyčnívá, jsou to spíše bojovníci hodící se do války. Stronati, Jánoš, Laštůvka. Z tohoto pohledu se zdá zájem o brankáře s dobrou rozehrávkou a středního záložníka logický. Příchod středního záložníka schopného dobře založit útok je v podstatě nutností, pokud chce klub dále hrát v první třetině ligového pelotonu. A proto si myslím, že nebudeme do startu ligy sbírat jen další odchody, ale minimálně ten jeden příchod do týmu ještě klapne.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.