Baníkovský týden

Baníkovský týden (109.)

Baník sehrál poslední přípravné utkání a bylo zřejmé, že úvodní sestava bude mít velmi blízko k té ideální pro start nové ligové sezony. Ze zatím tří posil (Zajíc, Juroška, Tetour) se v ní objevili první dva jmenovaní. Zajícova pozice v ideální sestavě překvapivá není, stále mladý hráč umí pravidelně střílet branky a takového útočníka Baník potřebuje. Zároveň má dobré pohybové i rychlostní dovednosti, což jsou atributy, které do herního schématu trenéra Kozla velmi dobře zapadají. Co zapadá poněkud méně, jsou nedostatky v technice.

Juroška je větším překvapením. Nedá se totiž úplně říci, že ve Slovácku měl sestavu jistou. Na roli pravého obránce si v Baníku navíc velmi dobře zvykl Fillo, který uměl být dopředu velmi nebezpečný a byl i jedním z nejfaulovanějších hráčů ligy. V tréninku i přípravných zápasech Juroška odváděl dobrou práci, zda to bude stačit na trvalejší vytlačení Filla ze sestavy uvidíme. Spíše bych tipoval, že minimálně v třetině utkání bude v zahajovací sestavě Fillo. A to v těch, do kterých půjdeme v domácím prostředí jako výraznější favorité. Ofenzivní dovednosti Filla v takových případech převáží jeho defenzivní nedostatky, zejména ve hře ve vlastním vápně.

Na poslední chvíli přišel i trochu překvapivý odchod do zahraničí. Denis Granečný zamířil po nepovedeném působení v Českých Budějovicích, kde přes ,,garantovanou minutáž“ nenastupoval. Denis zamířil na roční hostování s přestupovou opcí do týmu holandské první ligy. Je to pro něj obrovská příležitost a pokud uspěje, jedná se i o rozumný obchod pro Baník. Opce plus poplatek za hostování má dohromady ,,dělat“ kolem 10 milionů korun. Což není na současné tuzemské ligové poměry špatná částka. Jen trochu váhám, zda pustit dva leváky (přestup Helešice do Opavy) v jednom přestupovém období, když ten starší ze zůstávající dvojice Holzer, Fleišman po sezoně skončí a nový talent na jejich pozici dorůstat úplně nevidím, není přeci jen lehkovážné. A pozor, není to vše. Pokud některý ze zájemců o Patrizia Stronatiho splní představy klubu a hráče, klub mu v přestupu bránit nebude. Do toho přišla nepříjemná zpráva o jednání Jablonce se Svozilem. Proč nepříjemná? Zaprvé se říká, a snad je to jen zlá pomluva, že hráč, který do Baníku přišel teprve nedávno, se s Jabloncem bavil bez vědomí svého klubu. Zadruhé Svozil byl z Opavy získán právě jako budoucí náhrada za Stronatiho, kterému se tak komplikuje případný přestup. Zatřetí hráč zřejmě takto nesprávně reagoval na to, že jej díky dobrým výkonům v přípravě v pozici ,,první náhrady“ dotáhl Azackij. Ten má mimochodem díky bezproblémové povaze velmi slušnou pozici také v hráčském kolektivu. No a začtvrté, prostě za zády klubu se nejedná, obzvláště, když důsledkem toho je vyhrocení vztahů se šíbrem Peltou…

Zužování kádru se možná dotkne Kaloče (hostování druhá liga) a Buchty (hostování první liga). Karviná stále počítá s příchodem Šindeláře. V kádru by měl na úkor Buchty zůstat Chvěja díky schopnosti zahrát na pozici osm. Pan Páník by mě za tohle číselné označení pochválil :-).

Když jsem zmínil kabinu, dostalo se mi zajímavé zprávy o Tijanym. Snad se na mě autor informace nebude zlobit za zveřejnění. Hráč je stále brán jako obrovský talent, silný s míčem i fyzicky, akorát absolutně nezvládá taktické pokyny a vždy si hraje dle svého. A v kabině se s nikým nebaví. Což je třeba věc, proč po něm nijak netouží v Jihlavě, která si i na takových věcech u hráčů z ciziny zakládá. Možná by tedy bylo vážně nejrozumnější ho prostě podržet v Baníku a zkusit ho zachránit. Protože samotným talentem ještě nikdy nikdo díru do světa neudělal…

Po várce drbů a spekulací je čas říci si, co od nové sezony čekat. Narovinu, já budu nejšťastnější, když se bude fotbal pravidelně hrát a lidé na něj budou moci chodit. Dát si pivo, klobásu, potkat se s přáteli, zaskakovat, oslavit, zanadávat, to je ten pravý wellness pro muže. V současné nejisté situaci obdivuji každého majitele klubu, který je ochotný dávat peníze nejen do provozu, do mezd (byť ponížených) a ještě se pouštět do rizika investic v podobě placených příchodů posil. Pokud liga poběží bez vynucených přestávek, tak věřím, že na hru Baníku se bude dát koukat. Umístění v tabulce? Možná jsem přílišný skeptik, ale čekám sedmé místo. Pokud to bude pátá až sedmá pozice, myslím, že je to ok. Nejlepším naším hráčem bude Laštůvka, o pozici nejlepšího střelce se podělí Zajíc a Kuzmanovič (po devíti brankách), největším překvapením bude odepsaný Reiter (tři branky, sedm asistencí) a největším zklamáním Jirásek, který od pátého kola ze základní sestavy vypadne a jeho místo zaujme Tetour.

Jste z mé předpovědi zklamaní? Nebuďte. Fotbalové prognózy mi narozdíl od těch firemních vůbec, ale vůbec nejdou :-).

Tak BP a neviděnou na tribunách!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.