Baníkovský týden

Baníkovský týden (111.)

Po ztrátě v Karviné šel Baník do utkání s Budějovicemi s cílem připsat si povinnou výhru. Mimo nominaci k utkání byli opět Fleišman se Smolou, v základu byl opět Jirásek a místo Reitera také Lalkovič. Oba týmy mají za kapitány brankáře a tak se při úvodním losu nabídl divákům nezvyklý pohled.

A nečekaný byl pohled i na hřiště – hrozivé ztráty míčů při zakládání akcí a velmi dobré napadání Budějovic skončilo jejich dvoubrankovým vedením. Tristní byl pohled na zoufalé hráče s míčem, kterým se nikdo nenabídl pohybem do přihrávky, to samé u vhazujících hráčů. Nepatřím k lidem, kteří pískají na vlastní hráče, ale abych byl upřímný, tentokrát velké rozladěnosti zas tolik nedivím. Nejsvětlejším okamžikem první půle tak byla bravurně kopnutá penalta Potočného, kterému míč v nelehké situaci doslova vnutili dva jiní vybraní exekutoři.

Druhý poločas přinesl přeci jen větší aktivitu Baníku směrem dopředu, ale nezapomeňme říci proč. Baník do velké míry opustil Kozlův kombinační styl a vsadil na nákopy na pohybově velmi dobře vybaveného Tijanyho. Ten se také za vydatné podpory publika, které oceňovalo jeho zápal pro hru, dostal do několika zakončení. Pokud zakončoval hlavou, byl nebezpečný, jeho zakončení nohou se zdají… řekněme méně kvalitní. Snad to bylo jen neklidem celého týmu.

Srovnání obou poločasů ukázalo sílu zkušeností Martina Filla. Když v prvním poločase někdo obešel Jurošku, mohl si postavit dálnici vpřed. Když ve druhé půli někdo obešel Filla, ten takticky zatáhl faulem za záchranou brzdu a útok soupeře přerušil. I faul je součástí hry…

Radost byla koukat na Ondru Chvěju. Řekl si o další příležitost. Vlastně je velmi tristním vysvědčením pro tým, když největší zápal do hry předvede Nigerijec který není dobrý ani pro Pardubice a odchovanec, který byl před pár týdny u sestupu z druhé ligy. To je věc, kterou nemůže trenérský štáb nechat bez reakce a zásahů do sestavy.

Mimochodem o vztahu kabiny a náročných trenérů začínají prosakovat různé nelichotivé zprávy. Já takové informace nemám. Jako fanoušek se těším z přítomnosti štábu Bez frází, který nám za čas přinese věrný pohled do zákulisí, vztahů a fungování klubu. Takže když je vidíte i na zápasech, fakt to nejsou maskování příslušníci 🙂 či jiní škůdci.

Na setkání vedení s fanoušky organizovaném tradičně sdružením Baník Baníku padla výše rozpočtu našeho klubu. Spolu s mládeží se jedná o částku cca 200 milionů korun. Zdá se to opravdu vysoká částka a není sranda takový rozpočet prodejem produktu ,,fotbal v Čr“ naplnit. Pro srovnání pár čísel k rozpočtům klubů z regionu dle efotbal.cz:

– Slavia 1.300 mil.

– Sparta 800 mil.

– Legia Varšava 650 mil.

– Lech Poznań 453 mil.

– Viktoria Plzeň 450 mil.

– průměrné kluby z polské Ekstraklasy 178-250 mil.

– Jablonec 200 mil.

Neboli jen v ČR a Polsku může Baníku lépe nebo rovnocenně konkurovat s nabídkou na hráče minimálně 14 klubů. A to bychom se mohli podívat na Slovensko, do Maďarska, nemluvě o zemích na západ. A třeba takový Lech má i při více než dvojnásobném rozpočtu problém navýšit svou nabídku o 200 tis. Euro…

Pravidelné testy na Covid-19 tentokrát v celé lize objevili jen jednoho nakaženého, a to se rovná takřka zázraku. Vyhledal jsem si statistiky úspěšnosti PCR testů a mírou jejich nepřesnosti byl překvapen. Chybovost je totiž až čtvrtinová. Převedeme-li ji do čísel, kolem 5% zdravých označí testy za nemocné, naopak až 20% nemocných propustí jako zdravé (indikované hodnoty nedosáhnou hranice pro ,,nemocného.“) Člověk nemusí být epidemiolog, aby pochopil, proč se v lize testuje jak blázen a opakovanými testy se míra chybovosti snižuje.

V repre pauze čekám pohyb v kádru. Směrem dovnitř, i směrem ven. A pak důležitý zápas v Jablonci, kde je prohra nepřípustná. Ztrácet na konkurenta po třech kolech pět bodů by vážně bylo zlé.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.