Baníkovský týden

Baníkovský týden (113.)

Začnu výjezdem. Člověk dorazí ke Kauflandu, vydá se na krátkou cestu ke stadionu a prvním zážitkem je buzerace fanouška těžkooděnci za to, že šel mimo chodník. Pak ještě před turniketem slyší další historku – do hospody plné baníkovců přijde chlap s igelitkou a vytáhne šálu Jablonce. Na místě se zrovna náhodou začnou pohybovat policejní složky. Když k ničemu nedojde, chlap si docucá pití, schová šálu do igelitky a odejde. A tak člověk kroutí hlavou ještě víc a říká si, jestli tohle musí mít někdo zapotřebí…

Míra Pelta řešící cosi pár metrů od vchodu pro hosty dostávající žádosti o selfie s fanoušky Baníku je už jen takovou vtipnou třešničkou předzápasových událostí.

Trenér Kozel na nepovedené výkony zareagoval zařazením zkušeností na kraje obrany, Tetoura a Tijanyho. Tijany je takový zvláštní úkaz. Za deset startů v druhé lize, šest v první a dvou v MOL cupu si nepřipsal ani banku, ani asistenci, ale pro některé je to pomalu útočník číslo jedna. Na hřišti těží ze svých fyzických předností, je na tom dobře pohybově i výškově, což je pro útočníka výborná kombinace, ale přeci jen, fotbal se hraje nohama a tam, já laik, vidím rezervy obrovské. 

Vlastně se nedá říct, že by Baník působil na hřišti nějak tragicky. První půle byla vyrovnaná, i v té druhé nás Jablonec nijak nepřejel. Kozlův rukopis je vidět a přítomností Tetoura na hřišti se zlepšila naše schopnost kombinace… Jenže to vše jen na prvních dvou třetinách hřiště. Jakmile se dostaneme do útočné třetiny, kde každé zaváhání, zpomalení či nepřesnost znamená ztrátu míče jsme… Jo napíšu to tak, jsme v prdeli. Po třech zápasech jsme spolu s Opavou nejhorší v počtu střel na soupeřovu branku. 6 střel. V průměru střela na branku za poločas. V lize jsou potřeba v průměru tři střely na branku k dosažení gólu. Tady máme sakra problém…

A pozor, není to problém krátkodobý. Bob Páník naučil mužstvo bránit. To naštěstí celkem zůstalo do dneška. A protože jsme chtěli vylepšit ofenzivu, přivádíme poslední dobou posily především do ní. Jenže… Přivedeme hráče s dobrými čísly, a ty se v Baníku propadnou. Konkrétně?

Fillo – v Teplicích gól či asistence na 2,31 startů. V Baníku 4,72.

Reiter – v Bohemce si připsal bod na 5,33 startu (efektivita nikdy nebyla jeho silnou stránkou), v Baníku 6,8.

Potočný – V Liberci bod na každých 2,38 startů, v Baníku potřebuje na bod 3,2 startů.

Smola – v Opavě bod každý druhý zápas, v Bnaíku 3,78 startů na bod.

Kuzmanovič, který čísla v Baníku špatná nemá, přesto v Opavě bod na 2,55 startů, v Baníku na 3,29 startu.

Ano, přesnější by to bylo na minuty, ale výsledek by byl stejný. Mohli bychom počítat i Ondru Šašinku, ale výsledek by byl opět stejný. Je to záhada, kterou klub musí řešit. Dokud na to někdo nepřijde, je úplně zbytečné přivádět Vlkanovu či kohokoliv jiného. Chyba musí být někde v systému.

Když zmiňuji hradeckého fotbalistu, který by podle mnohých názorů Baníku pomohl na pravé či střední záloze, patřím k menšině, kterou by jeho příchod nenadchnul. Nejenom kvůli tomu, že by velmi pravděpodobně jeho čísla v Baníku sletěla dolů jako u výše zmíněných. Ale hlavně proto, že by šestadvacetiletý hráč, kterého nepovažuji za kvalitnějšího než Buchtu nebo Chvěju, zabral těmto mladším hráčům místo.

Schválně srovnejme čísla Vlkanovy a Chvěji za jarní část FNL.

Vlkanova v Hradci, který na jaře nastřílel 25 branek měl bilanci 6+1. Chvěja ve Vítkovicích, které nastřílely za jaro 19 branek také 6+1. Má v tuto chvíli Vlkanova cenu pěti milionů? Já tvrdím, že ne.

Zpět k zápasu. Když Baník dostal po rohu gól, Cukrouš se smutně napil piva a řekl jednu velkou pravdu – jak je možné, že dostaneme gól ze standardky? A jak je možné, že ze standardek góly nedáváme? No je to tak, na to se nic říct nedá…

Když si pak špatně Jánoš vyložil volání fanoušků po tom, ať na hřiště přenese výkon z posledního zápasu a zaměnil Budějovice za Skotsko, bylo hotovo. Jablonec si nás zase podal.

Možná větší otazníky než výsledek ve mě vyvolávají zprávy o tom, jak si trenér Kozel vyhlédl hráče ve Španělsku, ale nemohl si ho přivést a místo toho jsou mu nabízeni jiní dva hráči ze zahraničí, které zase nezná on. Do toho zkazky o odchodu Smoly (Smolič díky) a jednáních o odchodů Stronatiho (na Zia by s nikdo nezlobil a klubové kase by to pomohlo) či Jánoše (dle posledních informací proběhlo spíše vyptávání, než konkrétní nabídka, a tak to nebude tak horké). Stejně tak do médií probleskují zprávy o nějakém napětí mezi hráči a trenérem, což ale hráči fanouškům popírají. Dál přehlížíme, že v Karviné hraje jistý Smrž, jehož výbušnost a zarputilost je přesně to, co nám chybí. A až podobně jako Lingr dostane své výkony do čísel, budeme se o něj v zimě přetahovat s Jabloncem, Libercem a možná i silnějšími kluby. Nemám zázračný recept, co udělat. Jedno ale vím – výsledky přijdou, když budou všichni v klubu táhnout za jeden provaz. Když budou cítit, že mají všichni stejný zájem, a to je uspět o dalším víkendu na hřišti. O ničem jiném ten fotbal ve výsledku není. Možná je načase zavřít hráče na dva dny před dalším zápasem na hotel. Promluvit si s nimi. Dát jim prostor říct, co je špatně, co je brzdí na lepším a bojovnějším výkonu. Možná jim i promítnout sestřihy z nedávných vítězství nad Spartou, Slavií, na Slovácku, v Budějovicích, aby sami viděli, co v těch zápasech udělali navíc a co vedlo k úspěchu. V nohách nejsou horší než dvě třetiny jejich soupeřů. Jak si stojí ve hlavách?

BP a příště snad veseleji!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.