Baníkovský týden

Baníkovský týden (116.) – Pepe Mena speciál

Když 21. srpna tohoto roku přebíral medaili a potěžkával pohár pro vítěze Evropské ligy, asi by nečekal, že se v prvních říjnových dnech stejného roku bude hlásit na Bazalech. K vítězství Sevilly přispěl starty proti Karabachu a APOELu, při zápasech s Dudelange, AS Řím a Wolves byl na lavičce. Jak se v rozhovoru pro magazín Sevilla ABC vyjádřil, jako kapitán Sevilského béčka nemůže mít jiný sen, než se prosadit natrvalo do hlavního týmu. A léta k tomu opravdu směřoval. V červenci 2018 dostal tříletou smlouvu a začal se zapojovat do tréninků v A týmu. Při dovednostních soutěžích byl často ve stejném týmu s brankářem Vaclíkem, na Pepeho twitteru můžete najít třeba soutěž v kopání rohů přímo do branky. V přípravě i zápasech Joseho zdobilo krytí míče, technické dovednosti a hlavně skvělý cit pro přihrávku. Jako byste viděli starší videa a přihrávky Rudy Otepky… Jak se fanouškům svěřil, snažil se hodně okoukat od svého spoluhráče a přítele jménem Jesús Navas.

Pepe byl populární i u fanoušků a tak se jeho velká tvář ocitla na fasádě stadionu záložního týmu Sevilly. Přišel rok 2020 a čínská chřipka a mnoho se toho v životě Pepeho změnilo. Zatímco my si to příliš nepřipouštíme, a ekonomické dopady příliš nevnímáme, ve Španělsku byla karanténa pro řadu firem devastující. A marketingové náklady se škrtaly první. V Seville to znamenalo snížení platů o 70% u hráčů mimo první tým. ,,Na osobní úrovni dobře, velmi dobře. Je mi dobře, protože mám svou rutinu, dělám to samé, co jsem dělal předtím,“ sdělil Pepé ve chvíli, kdy ve Španělsku platil prakticky zákaz vycházení. Karanténu trávil v Utere s rodinou a rodiči, hrál deskové hry a fyzicky se připravoval na restart sezony. Ráno trénoval, pak relaxoval, odpoledne si dal druhý trénink a studoval. Ano, studoval. Díky mentálnímu kouči španělského klubu Valientemu si oblíbil psychologii. ,,Je pravda, že jsme nyní v nejistotě, ale důležité je myslet pozitivně a být v životě šťastný,“ sdělil španělskému magazínu. ,,Když myslím na to dobré, dřív nebo později to přijde.“

Kolem jeho cesty do Ostravy bude jistě mnoho příběhů, ale jedna z jeho prvních otázek při kontaktu se slezským klubem měla mířit na fanoušky. Ostatně o těch Sevilských také rád mluvil: ,,Fanoušci Sevilly jsou nejlepší. Když jsem debutoval, tak jsem to zažil. Pro mě to byla show. Neuvěřitelné. Bolí to, že nyní nemohou být na stadionu, ale musíme myslet pozitivně, že všechno bude zase vklidu. Já i tým musíme být co nejlépe připraveni, abychom hned vítězili.

Sedmdesátiprocentní snížení platu by zasáhlo každého. Přesto se ani k takovému kroku nevyjádřil nehezky: ,,Jsem zaměstnanec. Jsem fotbalista. Co mám dělat je pracovat každý den, abych se zlepšoval a byl nejlépe připraven.

Profesionálem byl i ve stravovacích návycích. ,,Stravování je velmi důležité. Dnes jsem zatím měl salát, potom trochu špenátu s cizrnou a banán. Snažím se jíst jen zdravé.

Narozdíl od spoluhráčů netrávil tolik času na Playstationu. ,,Netrávím tím tolik času, protože se mi to nelíbí. Radši se něčemu přiučím z věd o fyzickém rozvoji a pohybové aktivitě. Hodně mě to baví, teď chci být fotbalistou, ale po ukončení kariéry bych chtěl být kondičním trenérem.

V rozhovorech o přípravě často používal větu: ,,Důležité je, abyste pracovali jako tým. Když pracujete jako tým, pracujete společně, odměna přijde.

Nejlepší rada, kterou pro kariéru dostal prý zní: ,,Ještě předtím, než dostaneš míč, musíš přemýšlet, co uděláš, kde bude spoluhráč, a jen si pohlídat, ať mu dáš dobrou přihrávku.“

,,Buď klidný a dělej to jak na tréninku,“ řekl mu podle magazínu ABC trenér Asteasu, když jej posílal na hřiště proti Karabachu. Bude ho po reprezentační přestávce posílat do hry trenér Kozel?

Sen o stabilním místu v áčku Sevilly se zatím Pepemu nesplnil. Je před ním ale jiná výzva – změnit Baník. A zachránit trenéra Kozla, který o jeho příchod velmi stojí…

Dovětek – Když jsem se o pravděpodobném příchodu Pepeho z více zdrojů dověděl, měl jsem pochyby. Vzpomněl si na Gila ve Spartě, Zapatu u nás a byl na vážkách. Začal jsem proto koukat na videa jeho dovedností a číst rozhovory a zmínky o něm. A názor začal postupně měnit. Tenhle člověk chce něco dokázat. Je lídrem. Důležitý byl pro mě i názor z Polska od jednoho z přátel: ,,U nás v lize je několik hráčů ze Španělska. Třeba Dani Ramirez přišel ze třetí ligy a nyní je jeden z nejlepších hráčů v Polsku.“ A já začal o možném příchodu tohoto hráče uvažovat jinak. Jak moc pomůže Tetourovi, Holzerovi, útočníkům, když si budou s kým mít dát dobrý míč. Jak pomůže mladým, když uvidí jeho vůli jít za úspěchem a ochotu tomu podřídit vše. Ano, je to hráč, který může změnit Baník. Jsem o tom přesvědčen. Snad se zítřejšímu podpisu nic do cesty nepostaví.

 

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.