Baníkovský týden

Baníkovský týden (117.)

V posledním (snad ne úplně) ligovém utkání se Slávií Baník zejména díky neproměňování šancí a chyb rozhodčího prohrál. Na hlavu arbitrů se na stadionu snášel oprávněný hněv. Jako obvykle jsme se proti týmu top3 Fortuna:ligy vyhecovali k dobrému výkonu, jako obvykle rozhodčí napáchali v emotivním zápase dost chyb. Tentokrát i s pachutí, kterou dobře popsal Ondřej Novotný v TikiTaka slovy: ,,Někdy prostě poznáš, že rozhodčí si ten zápas někam vede.“ Jenže nelžeme si do kapsy. Zatímco v zápasech s nejužší špičkou ligy jsme pravidelně řezaní (a ještě nedávno tomu tak bylo i na hřišti Jablonce), v souboji s ostatními týmy se Baníku cíleně neškodí.

Pojďme si projít jen pár kol současné sezony. Karviná – rozhodčí Hrubeš mohl vyloučit nejprve domácího Smrže za faul zezadu bez míče, jenže pak mohl poslat pod sprchy i Kuzmanoviče, když po žluté z první půlky po hodině hry ostře naložil loktem domácímu hráči. O týden později řídil domácí plichtu proti Českým Budějovicícm rozhodčí Ardeleanu. Penaltu v závěru první půle za přišlápnutí Jiráska nařídil až po zásahu Varu, vyrovnávací gól Ondry Chvěji také uznal až po prozkoumání ofsajdové pozice Kuzmanoviče u videa, celkově jsem ale měl z jeho výkonu trochu nepříjemný pocit nakloněné roviny. Hostující trenér výkon rozhodčího raději nekomentoval. Následoval výlet do Jablonce a zápas řízený sudím Machálkem. Žluté za šlapák unikl po dvaceti minutách Potočný, v 77. za skluz zezadu nedostal druhou žlutou Ondra Šašinka. Penaltu po pádu Schranze v souboji s Pokorným nenařídil. Domácí vítězství proti Pardubicím bylo hladké a ani rozhodčí se nedopustili sporných verdiktů. Hostům se příliš nelíbilo vyloučení Proska po druhé žluté, ale dle komise rozhodčích bylo v pořádku. Při prohře v Teplicích nás sudí Jelínek uchránil před penaltou po ruce Fleišmana, která se pískat dala. Tetour unikl žluté za stažení protihráče, jednou domácím sudí přerušil nadějnou akci (neponechal výhodu). Chyba přišla i v náš neprospěch – pomezní neupozornil na to, že roh, po kterém si Fillo dal vlastní gól, rohem být neměl. Poslední dva zápasy tak Baník ztratil po ,,nepodstatném“ otočení rohu. Pokud jsme nespokojeni s výsledky, rozhodčí za tím nehledejme. Kromě zmíněných zápasů s pražskými „S“ nebo Plzní se totiž totiž zásadní sporné momenty typu penaltových zákroků v neprospěch Baníku neposuzují.

Příznivcům hezké kopané musela udělat radost premiéra Pepeho Meny v přátelském utkání proti Blansku. Za půlhodinu na hřišti stačil čtyřikrát pálit a vytvořit tutovku pro Tijanyho. Konečná bilance 1 gól, 1 asistence mohla být klidně dvojnásobná. To co jsem o něm psal pak potvrdil i v pozápasovém rozhovoru. Chválil tým, spoluhráče, a mluvil o potřebě dalšího zlepšení. Nechci se však pouštět do dalších superlativů k tomuto hráči, nakonec, pravda vždy leží na hřišti. Budu se věnovat osobě, která při jeho přestupu do Baníku hrála jednu z hlavních rolí. A tou osobou je agent Petr Bartoníček.

Když si jej najdete na profesní sociální síti LinkedIn, dočtete se, že je mezinárodním scoutem v AC Sparta Praha a v minulosti lze stejné jméno dohledat u pozice hlavního skauta Slavie. Jenže zajímavé hráče objevuje i pro jiné České kluby. Příklady? Ba Loua, Beauguel, Nestor. Bartoníček si nyní udržuje přehled hlavně o Španělské, Francouzské, Belgické a Holandské lize. Dříve se zaměřoval na mládežnické šampionáty a soutěže v Africe. Daří se mu vybírat hráče, kteří se natrvalo neprosadí ve větších klubech, ale mají zajímavé parametry a potenciál růstu. Zmíněný Ba Loua jej zaujal, když se snažil prosadit v Lille. Nepovedlo se, nevyšlo ani angažmá v norském Vejle a tak jej prakticky zadarmo dohodil Karviné. Ta jej o dva roky později prodala za 13 milionů do Plzně. Ještě mnohem dříve přiváděl hráče do Dukly. Španěla Nestora, jehož kariéru po přestupu do Sparty zastavilo zranění a dodnes usiluje o její restart ve třetí Španělské lize, nebo francouzského útočníka Beauguela. Hráče s minulostí v Holandském RKC Waalwijk či rezervy Toulouse FC. Beauguel po konci smlouvy v Dukle zamířil do Zlína, se kterým vyhrál pohár a zahrál si Evropskou ligu. Před koncem smlouvy u Ševců o něj usiloval jak Baník, tak Plzeň, které dal nakonec hráč přednost. A nyní měl být právě Bartoníček tím, kdo poprvé vyslovil před zástupci Baníku jméno Pepe Mena a na celém složitém přestupu se podílel. Zajímavá jsou i jména fotbalistů, které chtěl přivést do Slavie ještě před příchodem čínských majitelů. Jenže Slavia se s jím vyskautovanými hráči kvůli financím nedohodla. Byli jimi Ognjen Vranješ (přes Krasnodar se postupně dostal třeba do Sportingu Gijon, AEK Atheny či RSC Anderlecht), nebo Josip Iličič (Palermo, Fiorentina, nyní Atalanta Bergamo), o kterém Bartoníček dodnes vypráví: ,,byl před podpisem ve Slavii, ale té se zdálo 100 tisíc Euro za podpis moc…“ Pokud Pepe Mena naplní vysoká očekávání, možná tím otevře dveře dalším přestupům po stejné linii.

Jenže mnohem důležitější než všechny tyhle úvahy je dnes jediné. Aby se vůbec mohlo hrát…

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.