Baníkovský týden

Baníkovský týden (120.) – My chodíme na Baňky…

Srdce příznivců Baníku si čím dál více získává i ženský fotbalový tým. A protože výjezdy na ženskou kopanou i samotný ženský fotbal mají svůj půvab, vznikl tento dvojrozhovor s Trevorem za stranu fanoušků a Izabelou Kremserovou, oblíbenou hráčkou příznivců Baněk.

Trevor (@TrevorinhoFCB):

Jak se zrodil nápad jezdit na Baňky?
Je těžké definovat, kdy vznikl nápad jezdit na dívčí družstvo Baníku. Holky patří pod organizaci fotbalového klubu a nerozlišuje se, zda hrají naše princezny, nebo třeba dorost. I když svou dílčí „vinu“ na tom má tehdejší trenérské vedení dospělého „A“ týmu FCB, kdy už nás některé opravdu nebavilo dívat se týden co týden na belhání se po schodech a války na hřišti…
Nicméně, už dříve se chodilo na děvčata v českých podmínkách docela hojně, zvláště, když hrály první ligu a v premiérovém ročníku se umístila hnedka za dominantní Spartou a Slavií.
Památný je výjezd Chacharů na jeden prvoligový výjezd, kdy to vzali s mezipřestupem v Pardubicích, což lze dohledat na YouTube.
Osobně jsem navštívil třeba již mistrovské utkání holek v tuzemském poháru, kdy hrály v pražských Dolních Měcholupech, bylo to v březnu roku 2011… Tudíž to není v některých případech jen módní taškařice…
Opětovné ježdění začalo na jaře minulého roku, kdy obnovené mužstvo dívek Baníku hrálo o postup z okresu do druhé ligy. Osobně jsem se byl tehdy v zimě podívat na přípravu v pražské Uhříněvsi, kdy je hostila Bohemka a Baňky vyhrály velkým rozdílem.
Vrchol všeho přišel v baráži o postup do 2.ligy proti FC Praha, kdy již byla hojnější účast na odvetě v pražském Střížkove, po konečné remíze 0:0 se mohlo začít slavit. Nechyběla již ani první odpálená pyrotechnika.

V čem je kouzlo těchto výjezdů? Je to větší svoboda a nové destinace, než při výjezdech na Fortuna:ligu?
Rozhodně! Kdy se s Baníkem podíváš třeba do Čáslavi v sobotu 10:15?
Byla to a vlastně stále je příjemná změna oproti jízdnímu řádu z první ligy.
Podobné pocity jsem měl v té sezóně, kdy Baník byl druholigový.
Kdo nezažil Vlašim, Sezimovo Ústí či Sokolov, tak přišel o hodně. Na Spartu umí jezdit každý 🙂
Ovšem ale platí stále, že prioritou je podpora „A“ týmu Baníku, přes to nejede vlak!

Je tím kouzlem i menší skupina fanoušků, kde se všichni navzájem znají?
Ano, je to i právě díky tomu, že jezdíme banda lidi, kteří se znají a ví, co od sebe očekávat. Je to další plus oproti klasickým výjezdům, kdy leckdy zakopáváš o vandráky a další existence, kteří až klubu dělají ostudu.
My již máme něco odježděno, víme, jak se chovat a zvláště na horké půdě soupeře.

Co k takovému výjezdu patří? Pivo, klobása a zábava, nebo dýňové latté, cupcake a hlavně nebýt hluční? 🙂
Co k takovému výjezdu patří? Tak hlavně užít si to a podpořit holky! Nicméně, když se jede autem, tak ano, řidiči musí vzít za vděk tebou jmenovaným dýňovým latté a zbytek bandy se holt musí obětovat za ně, když přijde na řadu doping na posilnění. A že je to leckdy těžká řehole dokládá fakt, že na posledním výjezdu v brněnské Líšni bylo v místním restauračním zařízení v nabídce piv jen Starobrno.
Vidíš to, klobása snad nikdy v nabídce na zápase děvčat nebyla, když nad tím tak přemýšlím… Maximálně nějaký obyčejný párek.
Nicméně, tehdejší výjezd do Hradce, co vím od kluků, byl třeba v tomto zajímavý. Hnedka u hřiště byl jakýsi kiosek, který vlastnil karviňák a v nabídce měl čepovaný Radegast. Naše karvinská „inteligence“ toto velmi kvitovala, společně s Orlovou a toto bistro vzala za své s heslem „brat za brata! “ 😀

Když vezmeš i pozápasovou afterparty, víš na kolik hodin se protáhl Tvůj nejdelší výjezd?
Nejdelší výjezd? Asi ten barážový, začalo se v sobotních dopoledních hodinách, skončilo se v neděli nad ránem. Ale to je stále o ničem, když vezmeš výjezd některých ve druhé lize do Sokolova.

Jaký výjezd hodnotíš jako nejpovedenější?
To je těžké říct. Již zmiňovaná baráž o ligu měla své kouzlo, že to bylo takové větší „poprvé“ s následnou oslavou.
Další nezapomenutelný výjezd byl do Čáslavi, kdy nás bylo úctyhodných jedenáct chacharů, někteří kvůli tomu vstávali za tmy skoro v noci, aby se z Orlové dostali do civilizace. V Čáslavi zabrala naše banda krytou tribunu, byl velmi kvalitní support, který při vítězné děkovačce okořenila velmi kvalitně odpálená pyrotechnika.
Z vyprávění poté třeba od kluků vím, že si na maxa užili výjezd za holkama do Hradce Králové.
Letos na podzim pak byl velmi kvalitní výjezd do jedné osady, která dle územního plánu sídlí v Praze, avšak to beru jako velký omyl.
Baňky hrály v Třeboradicích, počet znova kolem jedenácti Chacharů, kdy nechyběly ani emoce jak z klasického výjezdu. A že to stálo za to svědčí report ze zápasu na oficiálním webu FCB.

Byl nejbizarnějším zážitkem výstup bývalého majitele Bohemians ze Střížkova Karla Kapra?
Nejbizarnější ani ne. Ani nevím moc, co brát jako bizarní… A jo! Teď si vzpomínám, možná ten naháč, co se šel se svým špendlíkem promenádovat před naší brankářku v tehdejším utkání baráže na Střížkove :-).

Můžeš připomenout, o co tehdy s Karlem Kaprem šlo?
FC Praha je klub vlastněný Karlem Kaprem, zvláštním člověkem, jenž dotáhl do ligy Střížkov a poté ukradl název Bohemky. Teď už se soustředí jen na tento projekt, kdy dívčí mužstvo je takovou vlajkovou lodí. A jako správný majitel se byl podívat na vzájemném zápase s Baníkem. On byl víceméně v klidu, ale když se blížil konec utkání, začali jsme se formovat ohledně toho, jak se odpálí pyroshow, v tuto chvíli, i když jsme byli v bezpečné vzdálenosti od civilního obyvatelstva a hřiště, tak naběhla securitka, ať to neodpalujeme… Jak zápas a závěr dal probíhal, o tom se dál dočtete v novém čísle nejstaršího fan zinu u nás, který vydává ultraska Baníku a to jest ,,Bazal“.

Jak na vaši přítomnost reagují holky?
Já doufám, že kladně 😀😀 O tomto tématu již hovořil trenér Páleník s kapitankou v podcastu „Hovory ze Slezské.“ Nehledě na vyjádření trenéra v pozápasových rozhovorech.

Jste s nimi v kontaktu i mimo stadion?
Někteří ano. Jeden od nás už to dotáhl do takového levelu, že ví všechny přezdívky snad všech děvčat až do juniorek a tyká si s rodinnými příslušníky od některých hráček. Taky ale nechybí na žádném zápase a je jedno, zda se jedná o přátelské utkání či mistrovské. Taky si ho děvčata cení za jeho podporu, což bylo vidět v brněnské Líšni, kdy ke svým kulatým narozeninám dostal po vítězném zápase dres Baňek, podepsaný všemi hráčkami a realizačním týmem.

Pokud se soutěž opět rozeběhne, myslíš, že holky dokáží postoupit do nejvyšší soutěže?
Ano, svou kvalitu na to mají, je to i cíl, o čemž se nechalo nedávno slyšet i vedení samotného Baníku.
V soutěži mají sparťanskou rezervu, ta je kvalitou jinde, ale postoupit nemůže. Tudíž o postup budou hrát dost možná s Hradcem Králové a děvčata mají na to postoupit na úkor východočešek.

Mají potenciál na domácí zápasy zaplnit Bazaly?
Hm, doufám, že ano. Bazaly mají i po přestavbě své genius loci a zda-li by byla šance, k tomu zajímavý soupeř, lidi by si cestu našli. Však i teď proti Spartě byla slušná návštěva. Škoda, že se nevyužil ten potenciál většího počtu a neudělal se větší rachot ohledně supportu.
I v minulé sezoně chodili desítky lidí, namátkou podzim 2019 a domácí zápas proti Sigmě v Ludgeřovicích, kdy to tam i hlídala policie.

Jsou hráčky, které se těší mimořádné oblibě, ze kterých by mohly vyrůst legendy Baněk?
Iza Havířov! 😀 Nechci se nikoho dotknout, na to by spíše odpověděl ten kamarád, co je sleduje detailněji. Ale vím, že holky máme šikovné, některé to dotáhly do repre či pražských týmů, kde to je již na profi bázi, jmenovitě kapitánka „Miňa“ či snajperka „Katejda“ Kačka Vojtková.

Narazili jste na aktivní fanoušky soupeřek?
Tady spíš ještě čekám, když vezmu v potaz, že na jaře hrají v Praze se Spartou…
Avšak jednou soupeř na tribuně byl. V pražském Braníku proti místnímu ABC. Tam nás to celkem i nahecovalo k tomu zvýšit obrátky v supportu. Ale vše na přátelské bázi.
V Třeboradicích sice taky byly emoce, ale díky místním pořadatelům a rozhodčím.

V současnosti se opět hodně diskutuje o rozhodčích. Pískají holkám rovinu, nebo jsi byl svědkem nějakého zářezu?
V Třeboradicích byli rozhodčí divní, ale jinak sem si nevšiml nějakých zářezů. Ono, když máš na lajně dědu kolem 70 let, jako tomu bylo třeba v Bráníku, těžko ti udělá bezbolestnou vrtačku, jak to umí Hrubeš či Ardeleanu. Anebo se rozhodčí bojí, když tam přijedeme, kdo ví 🙂 Ale nebyl sem na všech zápasech samozřejmě, tak nemohu mluvit plošně.

Chorály zpíváte stejné jako na Baníku, nebo máte nějaké speciální?
Ja se snažím i o nějaké „naše“, ale se zlou se vždy potážu. Nevděčníci 🙂 Tudíž jedeme repertoár z playlistu chacharů, kdy u některých chorálů máme kosmetické změny. Ale i tak je zábava.

Baňky v pohárech. Byl by mezinárodní výjezd?
Tady dost věřím, že ano. A poháry nejsou daleko, ba dokonce si myslím, že Baňky v Evropě by mohly být dříve, než seniorské Áčko a již jen s tím ohledem, neb z české ligy postupují rovnou první tři týmy do ženské mutace Ligy Mistrů. A takový výjezd někam na Faery či Island. Nebo do Irska. Nádhera. I to může právě být motivace k postupu do první ligy. A bojovat o třetí flek.

Co je snem fanouška dívčího fotbalového týmu zažít? Ale upřímně! 🙂
Ty jo. Za sebe? Navážu na předešlou odpověď. Výjezd s princeznami a moji bandou do Evropy. Ale pak jsou i jiné sny, ale to už je zas jiný příběh 🙂

Pohledem hráčky Izabely Kremserové (@i_kremserova):

Jak na hřišti vnímáte podporu aktivních fanoušků?
Podporu samozřejmě všechny vnímáme a vážíme si toho, že máme fanoušky, kteří s námi jezdi a podporují nás. Všechny hrajeme fotbal, protože nás baví a hlavně ho hrajeme pro radost, nikoliv pro peníze. Už z toho důvodu si žádná z nás nedovolí na hřišti cokoliv vypustit a když už není dost sil, tak právě v těchto chvílích nám fanoušci nesmírně pomáhají. Koneckonců, jsme snad jediný ženský tým v ČR, který má takové aktivní fanoušky.

Chtěli byste, aby se Bazaly staly Vaším stálým domácím hřištěm?
Za mě rozhodně ano. Jen pár holek ze současného kádru žen si stihlo na Bazalech zahrát, proto by bylo skvělé hrát právě v tomto svatostánku, který už sám o sobě by lákal lidi, aby chodili na naše zápasy. A kdyby se nejednalo o naše stálé hřiště, tak by určitě bylo fajn si tam aspoň pár zápasů zahrát.

Co by tým Baňek chtěl se svými fanoušky zažít?
Momentálně bych řekla, že nejbližší meta, která je dosažitelná, je jednoznačně postup do první ligy, kdyby se uskutečnil ještě k tomu právě na Bazalech, tak věřím, že by se jednalo o nezapomenutelný zážitek.

Děkuji Izabele Kremserové i Trevorovi za odpovědi.

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.