Baníkovský týden

Baníkovský týden (130.)

Po krátké přípravě a minimálních změnách v kádru nás v neděli čeká Sparta. Když nebudeme v lednu příliš ztrácet, budeme hrát o poháry.
Baník sehrál během krátké přípravy dva přátelské zápasy s druholigovými soupeři. Výsledky nemá příliš cenu hodnotit, zaujaly mě výkony. V obou zápasech Baník pokračoval ve stylu hry, který se mu dařil v závěru podzimu (až na delší pasáže zápasu se Sigmou). Hru zdobí rychlé kombinace, hráč se po odehrání ihned znovu zapojuje pohybem do hry, po ztrátě se snažíme míč okamžitým tlakem na soupeře zase získat. Pokud tohle má být nová DNA vtisknutá týmu Lubošem Kozlem, nemám nejmenších námitek. Nepřehlédnutelná je i podoba s hrou Trpišovského Slavie. A jak mi bylo potvrzeno, připodobnění ke hře tohoto týmu padá před hráči i v kabině. Vidím i další souvislost – hráči si stále ještě občas postěžují, že mají po trénincích těžké nohy až do zápasů. Ano, pro tento styl hry je třeba mít mimořádnou kondici. A dostat ji do těla chvíli trvá. Trvalo to i týmu Slavie, však vzpomeňte na první Trpišovského půlrok. Jenže ve chvíli, kdy to jednou do plic a nohou dostanete a vydržíte v plné intenzitě po celou dobu zápasu, dostáváte soupeře pod tlak. Psychický, když držíte míč, fyzický, protože to nestačí uběhat. Odhadovat něco před ostrými zápasy je vždy ošidné, ale nevypadá to pro jaro s Baníkem zle. Herně předvádíme prvky ještě před pár týdny nemyslitelné. A jestli obdobný pokrok nastane ve fyzické připravenosti (kde ještě rezerva je a k běžeckému optimu byl Baník nejblíže v zápase v Ml. Boleslavi), nečeká soupeře lehká práce.
Změny herního stylu si nevšímá pouze Baníkovská obec: ,,Nevím, jakou herní tvář chce vidět vedení, do klubové kuchyně nevidím. Na hře se ale dají vypozorovat návykové věci, automatizmy, které se získají tréninkem. Rukopis trenéra Kozla vidím,“ řekl Jan Nezmar nedávno pro Moravskoslezský deník.
Možná i toto vědomí přispělo k odmítnutí přestupu Patrizia Stronatiho do Maďarska. Tým začíná být velmi slušně poskládán i po typologické stránce hráčů a nedostatky jsou vlastně jen ve dvou parametrech – výška a válečnictví. Válečníky v našem týmu jsou hráči na sklonku kariéry (Laštůvka, Fleišman, Fillo), a dva zástupci střední fotbalové generace – částečně Jánoš a hlavně Stronati. A tak možná i toto vědomí vedlo k sebevědomému rozhodnutí majitele Zia neprodat. A dle ankety na Twitteru se s ním většina příznivců Baníku na tomto rozhodnutí shoduje. Správnost kroku rozsoudí budoucnost. I nepřestup Stronatiho bývalý sportovní ředitel Slavie pro Moravskoslezský deník komentoval: ,,Je to signál toho, že Baník se zaměřuje na výsledek. Má chuť se dotáhnout na čelo, případně se pokusit o poháry. Stronatimu je šestadvacet. Letošní, maximálně příští sezona je poslední, kdy se může někam posunout. Zachytil jsem zájem Lechu Poznaň a maďarského Puskas Academy, což možná nejsou pro fanoušky fotbalově známé destinace. Jedná se ale o kluby, které patří ke špičkám ve svých zemích, hrají poháry. Mají vynikající zázemí, hlavně pak Maďaři. Pro hráče to může být zajímavé angažmá i po finanční stránce.
V přestupové politice dále dochází k očekávaným odchodům Jiráska a Azackého (byť první získal angažmá lepší, než jsem očekával a druhý horší). Na posilách ze Slovenska se celý sportovní úsek neshodl (přesvědčení chybělo na straně trenéra Kozla), Smejkala v očích vedení navzdory doporučení datových analytiků diskvalifikovaly nefotbalové věci (z těch fotbalových budily obavy jeho horší defenzivní činnosti). Mihálik z Plzně by do Baníku rád, ale v podstatě pokračuje story z léta – najednou dostal prostor v generálce, a Plzeň za hráče, za kterého vyplatila cca 23 milionů prostě odmítá akceptovat nabídku nižší, než osmicifernou (konkrétně nejnižší možnou s tímto počtem číslic). Růska vyřadila z přestupového trhu i hry zlomená ruka v zápěstí (alespoň tak se rozsah jeho zranění dostal ke mně), nejblíže přestupu do Baníku je tak rodilý Serrekunďan Sanneh. Zde si dovolím rozbít jeden z mýtů, který kolem něj panuje. Tohoto hráče do Baníku nedohodil datový scouting. Doporučení přišlo od člověka, který se i následně podílel na dohodnutí jeho testu a nyní nestojí stranou přestupových jednání. Teprve na základě doporučení tohoto člověka si nechal Baník od datových analytiků hráče prověřit, a toto doporučení bylo víceméně kladné s naznačeným velkým potenciálem hráče do budoucna (což je ale závěr, který u dvacetiletého (???) hráče platí snad v každém případě). Jakkoliv jsem byl k tomuto hráči skeptický, musím nechat, že v obou zápasech byl herně slušný a na první a druhý start se velmi rychle zvládal zapojovat do kombinací. Rezervy kromě jazykové bariéry mají být kondice a taktické nedostatky. Nic na čem by se nedalo pracovat. S transferovanými náklady pod 2,5 milionu korun není nad čím váhat. A to i pro případ, že se podaří z Karviné Ndefe (u něhož by byl přestup v létě téměř zdarma, nyní za nákladů podobných, jako Sanneh).
Již v neděli to vypukne naostro a čeká nás v mrazivém nedělním večeru Sparta. Ta v kádru zaznamenala také minimální pohyby a stejně jako Baník zkoušela v krátké přípravě jiné varianty rozestavení (3-4-3 by na Baníku asi zkusit mohla). Snad více než na výsledek jsem zvědavý, který z týmů dokáže vnutit soupeři styl zápasu. Budeme v důsledku tlaku na naši rozehrávku vypadávat z role jako se Sigmou, nebo budeme soupeře přivádět k zoufalství rychlou kombinací? Získat během ledna 10 bodů z 15 možných by nás naplno vrhlo do reálného boje o poháry…
BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.