Baníkovský týden

Baníkovský týden (170.)

Na zápas se Slováckem jsem se podíval skrze hodnocení jednotlivých hráčů. A také jsem zapátral, kdo by mohl být na radaru Baníku pro případ, kdy by klub dostal na Almásiho nabídku, kterou se neodmítá.

Laštůvka

Nebyl to jeho den. Míč mu nevypadl jen před prvním gólem Slovácka, ale vícekrát. V minulé sezoně lovil po jedenácti kolech míč ze sítě desetkrát, v té současné třináctkrát. Což není takový rozdíl. Ten je však u čistých kont – letos si zatím připsal dvě, v minulé sezoně jich měl po jedenáctém kole pět. Podle metriky xGc (kolik branek měl brankář inkasovat ve vztahu ke kvalitě šancí protivníků) si letos Laštůvka vede hůře než v minulé sezoně – obdržel o 2-3 branky více, než by měl. Vloni naopak dokázal pochytat o čtyři góly více, než činil datový předpoklad. Nejlepší výkon podal Laštůvka podle dat v Jablonci a v Liberci, nejhorší na Slavii. Data pro utkání se Slováckem ještě nejsou k dispozici. Ve Wyscout indexu (hodnocení hráčů dle dat relevantních pro jejich pozici) je přesto Laštůvka letos šestým nejlepším brankářem ligy.

Svozil a Lischka

Pracovali dobře, zejména Svozil, který jednou hlavou ukázkově odklidil míč na roh před kopačkou hostujícího hráče, která by už míč patrně nasměrovala do sítě. Lischka to měl v rozehrávce těžší kvůli dobré práci hostujícího mužstva s prostorem, a proto to někdy vypadalo, že s rozehrávkou váhá. U druhé branky Slovácka však nemají úplně čisté svědomí, nenavázali dobře nabíhající hráče.

Juroška a Ndefe

Při absenci dobré formy našich krajních záložníků správný krok, fotbalově si rozuměli a dopředu Baník v některých pasážích hrál vlastně jen přes jejich stranu. Někdy dokázali sami ve dvou vykombinovat dvojici či trojici hráčů Slovácka na své straně. Cenné bylo, že často kombinovali po zemi, a tak drželi míč pod kontrolou. Ve druhém poločase Ndefe skvělým uvolněním ve vápně a přesnou přihrávkou nabil Kuzmanovičovi do šance, která mohla zápas rozhodnout v náš prospěch.

Fleišman a Potočný

Oba terčem kritiky. Z jejich strany přišly akce, které skončily brankami Slovácka. Určitě mohli zmíněné situace zvládnout lépe, pohledem na celý zápas je ale nelze jen kritizovat. Dopředu předvedli dobrý výkon, Potočný vybojoval penaltu, Fleišman si připsal několik povedených centrů. Fleišman plní pod trenérem Smetanou hodně ofenzivních úkolů, na krajích hrajeme s velikým rizikem a je logické, že pak někdy hráči v defenzivě chybí. Smetanův fotbal je založený na touze branky hlavně dávat. Pro fanouška dobře, byť si potom Fleišman vyslechne, jak dozadu nestíhá a klub by měl na jeho místo hledat náhradu. To se lehce řekne, ale hůř udělá. Tak schválně, který levý obránce je v letošní sezoně v lize lepší a je výrazně mladší?

Jánoš, Kaloč

Jánošovo nasazení na Slovácko nebylo až tak překvapivé. Baník si byl vědom, že Slovácko střílí hodně branek z dálky a že je třeba prostor před stopery účinně čistit. Což je činnost, ve které Filip Kaloč úplně nedominuje. Jánoš roli plnil dobře, ale při první brance Slovácka to byl právě on s Tetourem, kdo střílejícího hráče nedostoupil. Pod druhou brankou má zase stopu střídající Kaloč, který nevystoupil proti centrujícímu hráči.

Tetour

Jeho podíl na první obdržené brance jsem již zmínil výše, jinak byl Tetour opět klíčovým pro výstavbu hry. Jako jeden z mála dokázal organizovanou defenzivu překonat, a to v situacích, kdy dokázal přes protihráče s míčem přejít. Tím vznikalo přečíslení nebo situace, kdy hráči Slovácka museli opustit své postavení a otevřít prostor. V prvním poločase si naběhl za obranu, ale ze zakončení ve skluzu vybojoval jen roh.

Kuzmanovič

Poctivý výkon s velkým nasazením a dobrým pohybem po hřišti, kterému chybělo jediné, zato však zcela klíčové. Proměnit šanci na 2:1.

Klíma

Podobně jako Potočný či Fleišman terčem poměrně velké kritiky na sociálních sítích. Zaslouženě? Úplně si nemyslím. Chyběla větší podpora od spoluhráčů, když se dostával k míči, většinou stál proti velké přesile protihráčů.

Chvěja a Buchta

Hráli krátce. Buchta se po zranění ještě nedostal do ideálního stavu, navíc spolu s Chvějou přišli na hřiště ve chvíli, kdy se naše hra poněkud rozpadla.

V čem bylo Slovácko lepší?

Zapeklitá otázka. Ono totiž kromě perfektní organizace hry a toho, že dokázalo využít našich chyb lepší nebylo. Zápas mohl při úplně stejném průběhu skončit remízou nebo i klidně naší výhrou a nebylo by to zas takové překvapení. Nedá se říct, že by Baník v souboji se Slováckem propadl, jako třeba při utkání na Slavii. Netřeba věšet hlavy.

Chyběl Almási?

Ano, chyběl. V současné formě je dost možná tím klíčovým hráčem. Ve chvíli, kdy ze sestavy vypadl, se ukázalo, že síla lavičky do určité míry spočívala ve střídajícím Klímovi. Když nejsou k dispozici oba tito hráči, ofenziva to hned pocítila.

Ne náhodou Almási vzbuzuje již nyní zájem jiných klubů. A tak i Baník se musí začít rozhlížet, kdo by jej nahradil, pokud by přišla neodolatelná nabídka…

Kým nahradit Almásiho?

Slovenský útočník, který pro mnohé přicházel jako velká neznámá, se rychle stal možná vůbec tím nejdiskutovanějším a nejzmiňovanějším hráčem Baníku. Po povedené sérii v lize přišly první dva reprezentační starty, rovněž podařené. Slovenský nároďák má před sebou dva listopadové zápasy (doma Slovinsko, venku Malta), a tak se může stát, že přijde i první gól. V Rusku i v Chorvatsku se sice náš forward dostal do zakončení shodně pouze jednou (podobný problém jej chvíli provázel i v Baníku, kdy se při startech v základní sestavě v Budějovicích, s Pardubicemi a na Slavii ani jednou nedostal do zakončení), ale spolupráce s krajními záložníky Haraslínem a Schranzem při remíze v Chorvatsku připomínala servis, který Almásimu poskytují v Baníku krajní obránci. Pokud Almási skutečně otevře svůj reprezentační brankový účet a v lize bude udržovat produktivitu půl branky na zápas, bude mít na konci podzimní části na kontě devět vstřelených ligových branek a bude mezi nejlepšími střelci ligy. Vzhledem ke stále nízkému věku by bylo vlastně nenormální, pokud by zájem jiných klubů nevzbudil…

Ačkoliv prozatím z okolí klubu zaznívají věty, že to není téma, nemyslím si, že by byl Almási v zimě či po konci sezony neprodejný. Bylo by to jen otázkou ceny. Pokud by v kancelářích klubu přistála nabídka na kolem 3 milionů Eur, případně vyšší, myslím, že by se prodej slovenské komety zvažoval… Nakonec Laco mění působiště poměrně často. Od sezóny 2015/2016 vystřídal dresy Senice, Dunajské Stredy, Šamorínu, Petržalky, Ružomberoku, Akhmatu a nyní Baníku.

Almásiho přínos pro výsledky i ofenzivní hru Baníku je nezpochybnitelný a klub by v případě jeho odchodu jistě hledal typově podobnou náhradu. Kdo by se jí mohl stát?

Z vlastní stáje se na pozici nabízejí Tijani či Smékal, s tak rychlým posunem na potřebnou kvalitu se u nich však nepočítá. Typologicky podobní Doležal z Jablonce a Poznar ze Zlína by sice do Baníku zapadli dobře, ale klub chce vynakládat peníze za hráče s perspektivou růstu a prodeje, a tak tito dva vypadávají. Vedral z Jihlavy je pak kombinací těchto důvodů, ve čtyřiadvaceti mu do ideální výkonnosti i věku prostě něco chybí, byť pro jiné ligové celky to může být zajímavý hráč. Udělat přestup Chorého z Plzně by bylo obtížné, podobně je to s Libereckým Rondičem, a tak v lize vidím jediného adepta – Vašulína z Hradce. V případě významného herního posunu může být zajímavý třeba i třiadvacetiletý Fábry z Dukly. Zmíněný Vašulín je Almásimu fyzickými parametry nejblíže (195 cm, 85 kg) a velmi podobné jsou i jeho herní atributy dle datového porovnání. Almási potřeboval v aktuální sezoně 166 minut na vstřelenou branku, Vašulín 254. U obou se dá prohlásit, že aktuální sezona je dosud jejich nejlepší.

Jenže Baník se svým skautingem kouká i dále než jen po ČR. Jedním z terčů hromadné sledovačky při zápase Spartak Trnava–Slovan Bratislava, kde měl Baník silné funkcionářské zastoupení, mohl být trnavský Ristovski. Cenovka třiadvacetiletého Makedonce leží zhruba na úrovni transferových nákladů na přivedení Almásiho. Ristovski je sice nižší (188 cm), ale v ofenzivních soubojích je v průměru ještě úspěšnější než Almási a podobně jako on obhospodařuje poměrně velký prostor hřiště, přičemž při držení míče spoluhráčem má velký tah do nebezpečných prostor ve vápně soupeře. Zakončuje často z prvního doteku v plném běhu, což jej činí obtížně bránitelným. Největší rozdíl? Zatímco Almási nemá problém přihrát či míč sklepnout lépe postavenému spoluhráči, Ristovski je balkánský chrt a zakončuje zpravidla sám. I díky tomu si drží střelecký průměr na 90 minut o střelu vyšší než Almási (2,84:1,94). Na Slovensku je terčem mnoha očí i dvacetiletý Trusa, ale nemám zprávu, že by byl Baník zaregistrován mezi zájemci o jeho služby. Možná bych měl napsat zatím.

Zraky sportovního úseku Baníku by se však mohly upnout ještě dál. V klubu Čukarički lze najít více talentů srbského fotbalu, pokud bych byl nucený si na budoucí kariéru jednoho z nich vsadit, byl by jím Dorde Jovanovič. Dvaadvacetiletý odchovanec Partizanu Bělehrad prošel mládežnickými reprezentacemi, vyzkoušel si zahraničí v belgickém Lokerenu a španělském Cádizu a po návratu do rodné země se v novém působišti rozstřílel. Letošní bilance je 8 branek v 11 zápasech plus branka do sítě švédského Hammerby ve třetím předkole Konferenční ligy. Na tohoto útočníka se bude v brzy stát fronta a cena může být až kolem milionu eur. Jenže co když by byl Baník po prodeji Almásiho připraven na rekordní přestup v éře nového majitele?

A tak si užívejme, že Laca ještě v našem dresu máme a zkusme se hned v příštím kole vrátit na vítěznou vlnu.

BP, Karviná ať shoří!

 

 

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.