Baníkovský týden

Baníkovský týden (180.)

Podzim Baník uzavřel fantastickým představením se Slavií, které v nás doznívá i po týdnu. A nejen díky sympatické dohře v podobě Ondřeje Smetany v zábavně-fotbalovém pořadu TIKI-TAKA. Vždyť zápas byl většinou redaktorů Deníku Sport vybrán jako naprostý šlágr ligového podzimu. Pouze jediný z tázaných zvolil jiné utkání, a tím byl zápas Baník–Plzeň. I to je skvělá vizitka práce, která se na Bazalech a ve Vítkovicích v roce 2021 odvedla. Ten, kdo ze zápasů udělal šlágr byl totiž hlavně Baník.

Nekonečnost fotbalové práce však velí neusnout na vavřínech. Pokud se Baníku nebude na jaře dařit, nikdo již nebude práci hodnotit podzimními úspěchy. A tak bylo v kancelářích před vánočními svátky velmi rušno.

Po delším tichu ohledně hledání nového brankáře zaznělo jméno Matouše Trmala. Velmi rychle se však ukázalo, že bez ohledu na to, jak vážně to bylo míněno, tento brankář Baník neposílí. Signalizuje to však jinou věc, ne příliš radostnou. Zřejmě už se příliš nepočítá s návratem Honzy Laštůvky, respektive s návratem do formy, kterou měl v minulých sezónách. Sledujeme tak pomalé loučení posledního profesionální fotbal hrajícího hráče, který zažil mistrovský titul z ročníku 2003/04.

V Moravskoslezském deníku odpálili bombu – Baník chtěl ze Slovácka Václava Jurečku. V zákulisí se hovořilo i o zájmu o záložníka Lukáše Sadílka ze stejného klubu. Netuším, zda se nejedná o nějakou psychologickou válku směrem k nejbližšímu soupeři, ale nezdá se, že by některý z těchto fotbalistů Baník pro jaro doplnil.

Lépe se má vyvíjet situace s levým stoperem Karlem Pojezným z Jihlavy. Leváka stále hledáme i na levý kraj obrany. Některé varianty vychladly, nové se objevily. Jedna stopa vede do finské nejvyšší soutěže, další do Pardubic, kde působí devatenáctiletý mládežnický reprezentant Petr Kůrka schopný hrát na více postech. O exolomouckém Šimonu Faltovi, kterému moc nevyšlo angažmá v Plzni a Baník jej již chtěl v minulosti, padla řeč už v úterním podcastu.

Nejasná zůstává situace ohledně hledání posily do středu zálohy. Kromě Bouly získaného již v minulém přestupním okně, kterému roste šance v kádru pro jaro zůstat, se hledá ještě jeden hráč na tento post. Zrak funkcionářů měl padnout i na slovenského reprezentanta kategorie do jedenadvaceti let Miroslava Gona ze Žiliny. Pro mne překvapivé jméno, nepovažuji jej za nějak výrazného.

Každopádně některá nová jména by měla dorazit již na zahájení přípravy 3. ledna a budeme se moci z roviny spekulací přesunout do roviny nemilosrdné kritiky nově příchozích. 🙂

Kritiku však můžeme vesele uplatňovat u hráčů stávajících. Deník Sport svým známkováním hodnotil jako tři nejlepší hráče Baníku Sora (průměr 6,14), Almásiho (5,94) a Tetoura (5,82). Žádný z hráčů Baníku se pak nedostal do ideální sestavy podzimu.

O něco lépe hodnotil individuální výkony našich hráčů index společnosti Wyscout, kde se do ideální sestavy podzimní části Fortuna:Ligy dostal Kuzmanovič a jen těsně místo v sestavě uteklo Danielu Tetourovi. Pokud bychom volili věková omezení, v sestavě ligy do 25 let by se objevil host ze Sparty David Lischka. Pokud bychom šli ještě o tři roky níž, byli by v ní David Buchta a Yira Sor. Na to, kde má Baník v sestavě dle datového indexu prostor ke zlepšení se podíváme třeba příště. Nudit se ani v přestávce nebudeme!

BP a dobrý nový rok všem!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.