Baníkovský týden

Baníkovský týden (200.)

Oznámení příchodu trenéra Pavla Vrby do dvoustého vydání Baníkovského týdne beru. Pokud mám popsat nejsilnější pocit, který to ve mě vyvolává, pak je jím zvědavost.

Klub nejprve oznámil konec Tomáše Galáska a jeho návrat za rodinou do Německa. Tomáš na sebe vzal nevděčnou roli převozníka a v ní si vedl vlastně nad očekávání dobře. Když člověk Baník pod „Galasem“ sledoval, říkal si, jak vůbec mohli lidé s tak odlišným pohledem na fotbal, jakými očividně Ondřej Smetana a Tomáš Galásek jsou, spolupracovat tak dlouho. O chvíli později se pak začaly v soukromých zprávách i na sociálních sítích objevovat první náznaky od obvykle dobře informovaných uživatelů týkající se angažování Pavla Vrby.

Přiznám se, že jsem k nim byl opatrný. Zdálo se mi těžce proveditelné, aby dohoda s Pavlem Vrbou byla tak rychlá, včetně vyřízení náležitostí k vypořádání jeho kontraktu po odvolání na Letné, ale zřejmě si již ani jedna strana nechtěla nechat tuto příležitost utéct mezi prsty. Získat a zaplatit takového trenéra nemohlo být ani jednoduché, ani levné a je to jasný signál směrem k příští sezoně – Baník nebude ze svých ambicí slevovat. Naopak, budou ještě větší a nedivil bych se, kdyby ty veřejně nevyslovené byly do dvou let TOP 3.

Do médií prosákly informace o tom, že Dominik Janošek by měl zůstat hráčem Baníku. Je pravdou, že informace o tom, že vlastník Baníku založil vlastníka Plzně ve chvíli, kdy přiváděl ze Slovenska útočníka Trusu, se fotbalovým prostředím šířily, stejně tak, že zárukou snad mají být práva k některým hráčům Plzně. Janošek do západočeského klubu přestoupil ve druhé éře trenéra Vrby, takže pokud by se informace médií ukázala být pravdivá, zapadl by do sebe první ze střípků, jak se bude skládat kádr pro příští sezonu.

Trenérská otázka se tedy vyvrbila pro fanoušky příznivěji, než to dlouho vypadalo. Baník ale sváděl zajímavé souboje i na hřišti. Ve Vítkovicích přivítal Slavii a po dobrém výkonu ji připravil o naději na obhajobu titulu. Ve čtyřech domácích utkáních se Slavií (2x), Spartou a Plzní zůstal neporažen. Baník hrál s nadšením i odhodláním, zápasem žil i Tomáš Galásek a tým dovedl k zasloužené remíze. Zvláštní byl výkon Slavie, která nepůsobila dojmem týmu, který chce vítězství urvat. To však naštěstí vskutku není naše starost.

Závěrečným zápasem sezony pak bylo vystoupení v Plzni. Tomáš Galásek se musel vypořádat s rekordním počtem absencí. Liga se již pouze dohrávala a tempo utkání tomu odpovídalo. Domácí si nechtěli pokazit oslavy, Baník zas nechtěl prodloužit dlouhou sérii bez ligové výhry v Plzni. Rozhodčí pak nechtěl zlepšit pověst systému VAR, a tak po jeho intervenci písknul penaltu podobné té, která byla nedávno proti Plzni v utkáni na Slavii odvolána. Viktor Budinský totiž i podle toho, že sudí nejprve signalizoval roh, hráče atakoval při zákroku. VAR má zasahovat pouze při zjevných pochybeních, takže ta penalta byla jistá nejméně na 90 %. Proč ale potom nikdo neposuzoval zákrok na Boulu ve druhé půli? Penalta, či ne, toť otázka, ptal by se Shakespeare, kdyby dnes žil.

Zápas se dohrál do hubeného jednogólového penaltového vítězství mistrů z Plzně a člověk se nemohl ubránit stejného dojmu jako z celé sezony – mohlo to dopadnout líp. Co si asi budeme říkat touto dobou za rok?

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.