Baníkovský týden

Baníkovský týden (210.)

Uběhlo pár tropických dní, hudebních festivalů, přátelských zápasů, včetně toho posledního s Karvinou a liga bude o víkendu zpět. Možná nejzajímavější boj o místo v sestavě se odehrával na pravé obraně a v útoku, kde to nakonec pro úvod ligy vyřešilo Almásiho zranění. Přesto se do srovnání hlavních konkurentů na tyto pozice pustím.

Oba se vrátili z hostování a oba překvapili. Sanneh v Pohronie odehrál v jarní části jedenáct zápasů v týmu, který sestoupil a nijak tam nevyčníval. Tijani strávil v Táborsku celý ročník, nastoupil téměř do všech utkání a připsal si v nich devět druholigových branek, byť čtyři z penalty. V přípravě oba hráči zaujali a mnozí z fanoušků je viděli rovnou v základu. Jak vypadala jejich příprava v porovnání s Ndefem a Almásim z pohledu dat?

Předně je třeba říct, že některá utkání nebyla datově pokryta a zejména u utkání s Celticem to mrzí. Vzorek tedy není bůhvíjak velký, ale i tak třeba potvrdí, či vyvrátí to, co viděly oči fanoušků.

Ndefe se více zapojuje do hry. Sanneh přesněji nahrává. Ndefe se častěji dostává k centrům. Sanneh je úspěšnější v soubojích. Slabina obou jsou souboje vzdušné, kterých se jednak málo účastní a když už, jsou v nich málokdy úspěšní. Sanneh má více ztrát míče, přičemž nebezpečné jsou zejména ty na vlastní polovině hřiště, kterých měl dvakrát více než Ndefe. Můj tip? Ndefe si základní sestavu uhájí, ale Sanneh zůstane v týmu.

Jak vypadá porovnání našich vysokých útočníků? Tijani byl častěji součástí hry než Almási. Úspěšnost jejich zapojení do hry ale byla podobná. Oba měli velmi vysokou přesnost přihrávek a oba se rovněž velmi málo pouštěli do driblinků. O něco úspěšnější ve vzduchu byl Tijani, který měl také méně ztrát míče. V zápasech, které byly datově pokryty, se také oba útočníci málo dostávali do zakončení. Z dostupných dat tedy nevypadala forma našich útočníků nijak oslnivě. Pravdou ale je, že data jsou dostupná ze zápasů, kdy naši útočníci neskórovali (Žilina, Líšeň, Nieciecza). Dilema za trenéra navíc rozhodla zdravotní indispozice Laca Almásiho. Tijani tak dostává obrovskou příležitost. Pokud ji v prvních dvou kolech, kdy má místo v zahajovací sestavě pravděpodobně jisté, využije, bude mít nejhodnotnější hráč našeho kádru Laco Almási velmi složitou pozici. Že si je Tijani své příležitosti vědom, naznačují i zmínky jeho spoluhráčů o jeho velkém zlepšení v tréninku.

Právě Almási byl vyzpovídán sportovní sekcí serveru aktuality.sk a některé otázky a odpovědi z tohoto rozhovoru si dovolím uvést:

Vaša príprava bola o to náročnejšia, že ste v lete absolvovali reprezentačný zraz. Ako je na tom vaše telo?

Trochu unavene, ale to nie je žiadne prekvapenie. Takéto atypické leto, keď vám dovolenku preruší reprezentačný zraz, som ešte nezažil. Bolo to pre mňa niečo nové, ale tieto dva týždne využijem na to, aby som bol výborne pripravený.

K Baníku ste sa pripojili o čosi neskôr ako ostatní spoluhráči. Malo to na vás nejaký vplyv?

Prišiel som týždeň po štarte letnej prípravy, takže chalani už mali niečo odbehané v čase, keď ja som len začínal. Išiel som v rytme – ráno posilňovňa, potom tréning a následne ťažké behy. Prvé dva týždne boli najťažšie v kariére, potom sa to už zlepšovalo.

Ostravský Baník prevzal v lete skúsený tréner Pavel Vrba. Aké máte z neho pocity?

„Zatiaľ super. Je to veľké meno československého futbalu a viem, že sa mám od neho čo učiť. Vo svete toho už videl a zažil veľa. Teším sa na spoluprácu s ním a dúfam, že sa nám bude dariť.“

Na čom najmä bazíruje v porovnaní s predošlými trénermi Ondřejom Smetanom a Tomášom Galáskom?

Snažíme sa hrať o čosi kombinačnejšie, takto sa dostávať do krídelných priestorov a odtiaľ centrovať do šestnástky. Je to trochu iné ako doteraz. Pavel Vrba je naozaj veľká persóna. Každý si dáva pozor na to, čo pred ním povie. Všetci do bodky plníme jeho pokyny. Je to úspešný kouč s medzinárodnými skúsenosťami a hráči to dobre vedia.

České médiá počas leta písali, že Celtic má o vás záujem…

K tomu môžem povedať len toľko, že aj ja som sa to dozvedel z novín. To sú vaše mediálne špekulácie. Nič o tom neviem.

A čo záujem Slavie Praha o vaše služby, o ktorom takisto referovali české médiá?

Keď bude na stole niečo konkrétne, potom sa o tom môžeme rozprávať. Ja však zatiaľ o žiadnej konkrétnej ponuke neviem.

Netypicky pro Baník blog přinesu tentokrát i knižní tip, byť pro mnohé z vás určitě dobře známý. Narazil jsem na něj na serveru irozhlas.cz. Ostravský rodák Ota Filip totiž v knižním románu Nanebevstoupení Lojzka Lapáčka ze Slezské Ostravy popisuje život ve Slezsku a v Ostravě od dob meziválečných do roku 1968 z pohledu obyčejného člověka. A co by to bylo za obyčejného člověka ze Slezské, kdyby se jeho životem neprolínal Baník. Obzvlášť když byl jeho otec jedním ze zakládajících členů klubu SK Slezská. Na databázi knih má tento titul vydaný v roce 1994 hezkých 83 % a dílo se dočkalo i svého seriálového a divadelního zpracování, které momentálně můžete zhlédnout v Myronovi. Tak pokud nevíte, co s sebou na srpnovou dovolenou, zkuste o ni zapřemýšlet. A pokud jste četli, dejte mi vědět, zda za to stojí.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.