Baníkovský týden

Baníkovský týden (260.)

Baník má za sebou soustředění v Polsku, tým prošel zásadní přestavbou jak kádru, tak stylu, kterým by se chtěl v lize prezentovat, výsledky z přípravy nevypadají špatně. Dosud to zní všechno pozitivně. Některá témata jsou ale stále otevřená.
Kabina

Přestože se po nástupu Luďka Mikloška mluvilo o tom, jak je třeba postavit kádr na česko-slovenské kabině, kterou doplní opravdu kvalitní cizinci, v přestupovém období se Baník naopak činil při přivádění zahraničních hráčů. Nigerijec Tanko, Ghaňan Kpozo, Brazilec Ewerton. A ještě to nemusí být vše. Udržet kabinu funkční, orientovanou na úspěch klubu, to nebude lehká věc. Obzvláště, když konkurence bude veliká a někteří hráči nebudou se svou minutáží spokojeni.

Dostane se Almási zpět do formy?

Od některých z vás zazníval otázka, zda se Almási zase dostane do střelecké formy. Ve své první sezoně v Baníku střílel dobrých 0,58 branky na 90 minut na hřišti. V minulé sezoně však přišel značný pokles na hodnotu 0,37. Aby se opět stal hvězdným útočníkem, potřeboval by se v číslech posunout zase nahoru a přiblížit se své první sezoně v klubu. Jenže v úvodu zmíněná proměna herního stylu mužstva mu ani zdaleka nemusí sedět. Na vytváření takových šancí, ze kterých to tam v předminulé sezóně sázel jak na běžícím pásu, tedy na centry z větší hloubky do vápna, to totiž nevypadá. Po hráčích se navíc bude vepředu vyžadovat mnohem větší pracovitost bez míče. Pokud má Baník na této hráčské investici vydělat, bude nastávající sezona tím pravým časem.

Situace na krajích hřiště

Ještě před pár týdny bavili diváky v jinak nepříliš radostné sezoně na krajích hřiště Plavšič a Cadu. Přestože byla ze strany klubu vyvíjena snaha mít oba opět k dispozici a zejména kolem Plavšiče se snad měl na svých schůzkách se šéfem sešívaného klubu snažit jeho další působení v Baníku domlouvat sám majitel Václav Brabec, nyní to úplně nadějně ohledně těchto hráčů v Baníku nevypadá. Nebude nakonec kvalita na krajích navzdory změně rozestavení chybět? A zastoupí někdo jejich loňskou produktivitu, která v součtu činila nezanedbatelných 10+7?

A bude to stačit, myslíš?

Baník nás po herní stránce v přípravě zatím bavil. Hezké, rychlé akce, góly. Ale soutěžní zápasy jsou vždy jiné. Větší důraz, kvalitnější příprava soupeřů, rychlejší dostupování, orientace na výsledek. Vydrží Baníku snaha zatraktivnit a zmodernizovat svůj herní projev i v případě, kdy se dvakrát, třikrát v řadě prohraje?

Předsezónní cíle

Takovým koloritem předsezónních vyjádření bylo stanovování cílů. První šestka, poháry, zejména posledně to nevyznělo dobře a zpackanou tiskovku následovala zpackaná sezona. Správné stanovení cílů je před novou sezonou důležité. Mělo by reflektovat velikou investici do kádru, ale i náročný proces proměny způsobu hry a změnu rozestavení. Neměl jsem rád, když Bob Páník neustále bloudil někde po schodišti. Jenže teď to na situaci Baníku přesně sedí. Jaký cíl by se mi líbil? Kdyby se řeklo, že během podzimu je třeba dotáhnou herní přestavbu, stabilizovat osu mužstva a snažit se dosáhnout co nejlepšího postavení v tabulce, ovšem bez toho, aby padala slova o pohárech. Teprve kdyby se podzim mimořádně povedl, mohly by se v cílech objevit. Ale lepší by bylo o nich nemluvit vůbec. A samozřejmě, kdyby se do sestavy postupně prokousával někdo další z našich mladíků, bylo by to fajn.

Každopádně lze už dnes říct, že sezona to bude zajímavá. A ač nás klub mohl mnohokrát štvát, důvodů, proč mu zůstat se svou láskou věrní, je stále dost.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.