Baníkovský týden

Baníkovský týden (270.)

Baník přivezl bod z Vršovic. Not great, not terrible. FAČR ukázal, proč je nejhorším organizátorem všech dob, ale i tak se ta největší událost kolem Baníku minulého týdne odehrála v Ostravě.

A bylo jí překvapivě málo propagované otevření zázemí pro mládež na Vistě. Jedná se totiž jednak o opravdu velkou investici, byť pokud rozumím dobře, ne do majetku Baníku, nýbrž do spřízněného subjektu Ostravská sportovní, ale také především o trvanlivou hodnotu. Možná nepřinese před veřejností takový ohlas a slávu panu majiteli, jako kdyby 150 uváděných milionů investoval do posil, pro chod a budoucnost klubu se jedná o investici naprosto mimořádnou, řekl bych stejně mimořádnou, jako byly městem rekonstruované Bazaly. Zkrátka město, majitel i spolek Baník Baníku dělají všechno proto, aby v Baníku vyrůstali odchovanci, kteří budou dělat díru do světa jako ji dělali Jankulovski, Baroš, Mikloško, Srníček, Pavlenka, Šín a další a kterým budeme chodit tleskat na tribuny a nosit dresy s jejich jmenovkou.

Humornou vložku pro fanoušky tentokrát připravil los MOL Cupu. To si tak člověk už zjišťuje vlaky do Kolína, aby najednou zjišťoval možnosti dopravy do Záp. Škoda. Kolín nabízel lepší spojení i zázemí než zápská Teletník aréna (ano, opravdu se to tak jmenuje), ale na cestě za vítězstvím si prostě vybírat nemůžeme a musíme porazit každého, kdo se postaví do cesty. Upřímně, los mohl dopadnout hůř.

Po repre pauze se naštěstí vrátila liga a Baník čekalo důležité měření sil s Bohemkou, největším překvapením minulého ročníku. Dojmy a pohled do tabulky jsou někdy dvě odlišné věci. Člověk si tak může přečíst o vyčpělém Slovácku nebo o trápící se Bohemce, ale pohled do tabulky ukazuje prvnímu o čtyři body víc než nám a druhému v porovnání s Baníkem jen o bod méně. Bohemce nevyšla last minute výměna Puškáče za jabloneckého Chramostu, přesto dvě zajímavé posily přivedla – brankáře Jedličku, který ji v minulém ročníku velmi pomohl k pohárové jízdě a univerzálního bojovníka Vojtěcha Smrže, jehož jméno bylo po Bitriho odchodu hodně skloňované i na Bazalech.

Velkou ranou do zápasových plánů bylo Tankovo zranění během rozcvičky. Jak to bývá, neštěstí jednoho je příležitostí pro druhého, a tak se v základní sestavě objevil Almási.

V kontextu nedávné nepotřebnosti Hrubého a Jánoše v Baníku jsem se těšil na srovnání středů záloh obou mužstev s ohledem na to, zda jsme se někam posunuli od dob, kdy nás oba jmenovaní opakovaně dovedli do první šestky nebo do finále poháru.

Utkání bylo od začátku plné dohrávaných soubojů, došlápnutí po odehraném míči, vrážení nebo doslova zahozených protihráčů. Zkrátka taková klasika při utkáních v Ďolíčku, kdy domácí chtějí soupeře takto postupně udolat do stavu, kdy někteří hráči začnou ze soubojů uhýbat. Hodně si v tomto ohledu užívala trojice Ndefe, Kpozo a Pojezný.

První půlhodina nabídla vyrovnaný průběh, když domácí měli více smysluplně zakončených akcí, ale blíže k brance byl asi Baník po Boulově střele vytažené Jedličkou na břevno a Almásiho zpackané dorážce. Ten chlapec by snad měl pozvat nějakou starou čarodějnici aby mu vykouřila jako královna (byt bílou šalvějí, která odhání zlé duchy) a Laco se dostal do pohody.

Čekal bych, že takové utkání bude jak dělané pro Filipa Kubalu, který umí hodně rozdat, leč zřejmě k tomu neměl dost příležitostí. Filip měl několik dobrých momentů, ale přišlo mi, že celkově byl ve hře málo.

Bohemka v druhém poločase přidala na útočné aktivitě a skórovala přesně v okamžiku, kdy si člověk říkal, že jeden gól tenhle zápas rozhodne. Křapku nechal zakončit jeden z okopávaných – Karel Pojezný. A mnoho možností směrem do ofenzivy Baník na lavičce v té chvíli neměl.

Naštěstí Baník zápas dovedl do asi zasloužené remízy. Brankovou odpověď připravil pro Šína asistencí marod Tanko. Hapalovi tak jeho střídání vyšla. Stejně jako nasazení levonohého Lischky na post pravého stopera, kde odvedl výborný výkon.

Importem bodu z pražských Vršovic jsme však stále neodmazali ztrátu za domácí remízu se Slováckem. A tak do dalšího zápasu proti Zlínu jdeme v pozici týmu, který musí uspět.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.