Baníkovský týden

Baníkovský týden (290.)

Konečně se dočkáme a o víkendu odstartuje jarní část Fortuna:Ligy. Baník do ní vstoupí po výsledkově vydařené přípravě v sobotu na hřišti posledního mužstva Českých Budějovic. Na kterého hráče a proč jste nejvíce zvědaví? Oslovil jsem několik z vás a tady jsou odpovědi.

Pro úplnost dodám, že odpovědi všech dorazili předtím, než bylo známo, zda bude i během jarní části sezony předvádět fotbalovou sambu v našem dresu Ewerton, což odpovídajícím jejich roli ztížilo. Rozmanitost odpovědí však ukazuje, že kádr Baníku nabídne i v jarní části spousty, spousty příběhů.

@kravran: Já se těším na Jirku Boulu.  Není naším odchovancem, působil ve Spartě, což pro žádného hráče působícího u nás není dvakrát lehké, ale on si mě získal svojí poctivostí. Těším se, že naváže na své podzimní výkony a bude stěžejním hráčem základní sestavy a může svou kariéru posunout ještě výše.“

@perdazd: „Pokud nepočítám Ewertona, u kterého zatím stále nevíme, zda bude v Baníku působit i na jaře, tak za sebe se nejvíce těším na duo Tomáš Rigo a Filip Kubala. Rigo je hráčem, který mě už v podzimní části soutěže velmi bavil. Velký dříč, pracant, borec, který nevypustí jediný souboj. Vzpomínám si na domácí utkání proti Slavii,  ve kterém byl společně s Buchtou nejlepším hráčem Baníku. Je to z mého pohledu extrémně důležitý článek pro hru našeho mančaftu.  Samotný Baník se na podzim přesvědčil, že když Tomáš nehraje, tak náš herní projev na hřišti je slabý. Příklad? Domácí utkání MOL Cupu proti Zlínu, kde pro mě z nepochopitelných důvodů nehrál a bylo vidět, že citelně chybí. Opravdu se na Tomáše Riga těším a jsem zvědavý na to, zda na své podzimní výkony dokáže navázat i na jaře. U Filipa Kubaly jsem byl z jeho podzimních výkonů upřímně trochu zklamaný. Netvrdím, že nezahrál dobré zápasy, ale já osobně od něj čekám daleko víc, včetně větší gólové produktivity. Je to kluk, který má za mě obrovský potenciál a já doufám, že ho na jaře konečně naplno ukáže. Pomohlo by to Filipovi i celému našemu týmu.“

@pavluscha73: „Pokud se mám vyjádřit k tomu, na kterého hráče jsem v jarní části nejvíce zvědavý, tak musím zmínit dva. Jsou to David Buchta a Tomáš Rigo. A proč? Oba jsou pro tým nadějí v tom smyslu, že pokud se Slavia neumoudří a nedovolí jít Ewertonovi za hlasem svého srdce, tak právě oni dva mi přijdou jako ti, kteří by ho mohli zastoupit. Právě zápas s SKS ukázal, že naděje do nich vkládané by nemusely vyznít planě. Mám pocit, že právě konec podzimu ukázal, na kterém postu jim to sedí nejlépe a kde mohou být týmu nejprospěšnější. A druhý rozměr vidím v tom, že hlavně v případě Davida Buchty se ukazuje, že i z odchovance se může stát lídr. U Tomáše mám radost z toho, jak dobrý kauf v jeho případě Baník udělal. Pokud se nezraní, bude z něj stejně jako z Davida hvězda s obrovským herním i prodejním potenciálem. Věřím, že David s Tomášem budou na jaře těmi, kteří Baník svými výkony potáhnou.“

@RudolfLudvik: „Nejvíce jsem zvědavý na Jiřího Letáčka, pro mě nejlepšího gólmana podzimu v lize, jestli dokáže být stále konzistentní a sebevědomý i na jaře a nepustit před sebe Markoviče. Jsem zvědavý, mít takové dva gólmany je velký luxus a očekávám v létě změny na pozici dvojky.“

@1grdecoca: „Zhruba od dob přestupu Daniela Tetoura jsem velkým zastáncem přestupů nejlepších hráčů druhé ligy k nám do Baníku. Má to své zřejmé výhody a hráči většinou splňují podmínky, na kterých si naše vedení často potrpí, i když osobně jim takovou váhu nepřikládám. Abdullahi Tanko je jedním z takových přestupů a zřejmě by se dneska po jediném podzimu těžko hledal mezi našinci někdo, kdo by s tímto kaufem nebyl tuze spokojen už teď.

Neopírám se o žádná data, ale velmi rychle, pro mě až za očekáváním, naplňuje to, s čím se za nižší nebo maximálně střední jednotky milionů pořizoval. Góly (7+1 v 18 zápasech), rychlost, náběhy, trhání obrany, obecně nebezpečí pro soupeřovy obránce. A to si ještě určitě všichni vybaví minimálně dvě nebo tři konkrétní stoprocentní šance, které zazdil. A dostal za to vždy slušný kouř. Jen na okraj, kdyby je proměnil, měl by našlápnuto na podobnou bilanci, které dosáhl Laco v sezóně 21/22 (16+2 v 32 zápasech). To bylo slávy. A ten přišel za zhruba třikrát tolik. A to si pojďme říct (zdravím KBZ), že to všechno během první půlsezóny po přestupu z druhé ligy, tedy o level výše, v novém prostředí, po jediné přípravě, s dosti překopaným kádrem zcela bez herních a taktických automatismů, za průběžné snahy měnit herní tvář týmu, pod vedením průměrného trenérského štábu.

Přirozeně měl i slabší chvilky, spálené tutovky jsem už zmiňoval, párkrát zbytečně zachrtil, říjen a listopad bez gólu (i když to se zrovna nedařilo nikomu, ani týmu celkově), klukovská červená proti SKS. Kdo ale dělal někdy týmový sport na závodní úrovni, alespoň pralesní, má pro ni částečné pochopení. Navíc hoši a holky, ty vole, byl to Douděra, Douděra! Kdo z vás by mu ji nechtěl natáhnout úplně každý každičký spiel i bez takové prasárny, jakou bylo to žduchnutí?!

Ale jinak byl podle mě naší největší útočnou hrozbou. Jo, mám ho před Ewertonem. Těsně. I když se týmu nedařilo herně, často se alespoň do jedné šance většinou přes zoufalé dlouhé nákopy dostal, nebo si ji sám vypracoval. A přesto všechno výše zmíněné mám trochu pocit, že na něj byli fans o dost přísnější než na jiné. Víc, než by si asi zasloužil. Možná to bylo jen v mojí ‚X‘ bublině. A já to nikdy nechápal.

Každopádně jsem hodně zvědavý na to, co předvede na jaře, pořád u něj vidím velký potenciál ke zlepšení. Kromě tvrdé práce a chladnější hlavy v koncovce k tomu ale taky bude potřebovat servis svých spoluhráčů. Kvalitu máme, jen si pořád nejsem jistý, že současný realizační tým má na to jí z hráčů dostat. Vlastně jsem si, bohužel, docela jistý. Ale protože vás Homor naučil na pozitivní konce, tak věříme a věřit budem, jazda na poháry!”

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.