Baníkovský týden

Baníkovský týden (3.)

Baníkovský týden (3.)

V médiích propukla Barošománie. Kde se dají získat statistická data o hráčích. A také o tom, co nás čeká na Bohemce.

Barošománie. Tak by se dala nazvat mediální lavina, kterou spustil Milanův hattrick proti Příbrami. Namátkou pár titulků: Baroš sestřelil Příbram, Barošova show, Barošova paráda, Skvělý Baroš potopil Příbram, Baroš řádil jako zamlada, … Deník Sport dal ostravskému kapitánovi v hodnocení desítku, což jsem u hráčů Baníku už dlouho neviděl a v úterý pak věnoval rozboru jeho hry tři stránky. Tři stránky o Baníku, to jsem taky dlouho neviděl :-).

Poklonu mu vysekl i příbramský trenér Csaplár výrokem, že něco takového se vidí možná u Cristiana Ronalda, ale v České lize by to nikdo nečekal. O co lépe toto hodnocení našeho kapitána zní, než to deset let staré ze stejných úst (po prohře reprezentace s Polskem 1:2): ,,Pořád jen padá, leží a brečí. Nemá nárok! Já jsem Baroše vždycky bránil, ale doba hájení skončila. Být trenérem, tak bych ho z hřiště vyhnal daleko dřív. Hráč, který nepracuje, nemá ve světovém fotbale co dělat. To je neakceptovatelné.” Uplyne deset let a Bary sestřelí tým trenéra Csaplára hattrickem. Jó, tomu se říká karma :-).

Jsem šťastnej, že se Milanovi hattrick povedl. Někteří lidé, kteří Baníku třeba ani nefandí, možná díky tomu trošičku pochopili, co tento hráč pro nás znamená. I kdyby se třeba vůbec netrefil…

Moc se mi líbí, jaká atmosféra kolem Baníku momentálně panuje. Nejde jen o to, jak o klubu referují média, ale i o to, jakým způsobem se hráči vzájemně popichují. Třeba když Bary pustí hlášku, že nestřídal, protože trenér potřeboval střídat mladé vzadu kvůli křečím. Dovedu si představit, že tohle kabinu bude chvíli bavit a že to mladí Milanovi nějakým žertem vrátí. Však on Granec něco vymyslí.

K souhře týmu a Baroše jsem po Slovácku na Twitter napsal: ,,Problémem je, že Baroš maká na tým, místo aby tým makal na Baroše.” V zápase s Příbramí jsem konečně viděl opak. U druhého i třetího gólu Milanovi spoluhráči výrazně pomohli. A tak to má být! Geniání schopnosti tohoto útočníka dát gól musíme využít tím, že ho dostaneme do zakončení. Ne jako na Slovácku, kdy se k němu pořádný míč do vápna nedostal.

Rozdílné názory fanoušků panují na Dame Diopa. Jedni říkají, že odvede spoustu černé práce, druzí (např. já 🙂 říkají, že to je sice hezké, ale je to málo. Proto jsem se zeptal anketou na Twitteru, jak jeho výkon s Příbramí hodnotíte a 40% hlasujících bylo pro výborný výkon, 50% pro průměr a jen 10% označilo jeho výkon jako podprůměrný vzhledem k výkonu zbytku týmu. Já bych jej hodnotil jako průměrný. Protože jsem nerad kritický neprávem, budu se muset brzy ponořit do statistik a zkusit se na jeho výkony podívat optikou čísel.

Mimochodem po statistikách je mezi fanoušky velký hlad. Zkoušel jsem nedávno získat data o hráčích Baníku z InStats. Výsledek? Obchodní zástupce společnosti pro Českou republiku mi sdělil, že data od nich má Ligová fotbalová asociace a kluby. Od LFA jsem pak získal odpověď, že získaná podrobná data jsou majetkem klubů a poskytnout mi mohou pouze statistiky veřejně dostupné na stránkách ligové soutěže. Ty naleznete zde. Pracovat se s nimi dá, ale přeci jen by člověk rád šel do větší hloubky. A tak je dobře, že částečně nám InStats index odhaluje redaktor Sportu Michal Kvasnica. Alespoň tak víme, že nejrychlejší sprint v zápase předvedl z Baníkovců Holzer (30,27 km/h) následován Fillem (30,20 km/h), nejvíce z našeho týmu naběhal Fillo (10,835 km), nebo že Baroš dosáh proti Příbrami ve zmíněném indexu neuvěřitelné hodnoty 482 (průměr ve Fortuna:lize odhaduji někde na úrovni 220-230 bodů).

V pondělí nás čeká klokan. Zelenobílí nasbírali v jednom domácím a dvou venkovních zápasech šest bodů za výhry proti Slovácku (2:1) a na Dukle (1:0). Tým, který měl být pomalu na odpis předvedl v minulé sezoně pod trenérem Haškem překvapivou jízdu, kdy se prezentoval náročným běhavým a agresivním fotbalem a dokázal dost nemilosrdně trestat chyby soupeřů. Letos jsem Bohemku sledoval zrovna v těch dvou zápasech kdy vyhrála a obraz její hry byl stejný. Tým je přes rok pohromadě a souhra před gólem na Dukle byla parádní. Přihrávka daleko do křídla za obranu a centr na nabíhajícího útočníka. Očividně natrénovaná akce. Za klíčové hráče našeho dalšího soupeře považuji Jindřiška, Bederku, Dostála, Bartka a skvělého Maška. Pokud bych si z Bohemky přál někoho do Baníku byl by to právě on. Přesně splňuje parametry pro tzv. rozdílového hráče, schopného udělat něco mimořádného a tím rozhodnout zápas.

Slabší než loni mi Bohemka přišla ve středu obrany, kde po ukončení hostování Hůlky (Mladá Boleslav) ideální stoperskou dvojici hledají. Také mi přišlo, že jejich výkon v zápase kolísá a mají výrazně slabší pasáže. Soupeř to není lehký, pokud by Baník odvážel z Vršovic bod, byl bych spokojený. Pak by i dobrá nálada v týmu vydržela do dalších dní.

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.