Baníkovský týden

Baníkovský týden (300.)

Na Městský stadion nastoupilo na šichtu přes dvanáct tisíc natěšených diváků a vidět takto zaplněné tribuny byla radost. Dobré počasí a výsledkový i tabulkový vzestup doplnilo společné úsilí klubu a Chacharů a výsledek byl na návštěvě znát.

Tři hráči Baníku šli do zápasu pod karetní hrozbou absence na Spartě. Konkrétně Kpozo, Buchta a Boula. Mnoho z vás asi vnímalo, která absence by nadělala Baníkovcům největší vrásky. Boula ale nakonec přes dva fauly kartu nedostal a nestalo se tak ani u Kpoza či Buchty.

Mužstva nastoupila na trávník s leopardím vzorem, který jistě není trávníkářovým záměrem, navíc nakropeným tak moc, jak bývají divní občané z Dubiny a přišlo mi, že dobrých dvacet, třicet minut stav hřiště hru s míčem komplikoval. Opět jsme dali (opět správně) neuznaný gól, poté ve třinácté minutě neměli smůlu, ale štěstí, když Karviná nastřelila břevno. Pak čaroval Letáček a po půlhodině jsme prožili nádherný okamžik při dalekonosném gólovém lobu Ewertona. Za tím byla i dobrá taktická příprava, na Holce to takto nebylo zkoušeno zdaleka poprvé. Karviná byla nebezpečná z vlastních rohů, dlouhých autů a našich přímých kopů. Byly jsme nepřesní a neaktivní. Nespokojený trenér Hapal kroutil většinu zápasu hlavou jak diváci na tenise.

Po hodině hry přišel po Blažkově i Frydrychově chybě trest. A pak se děly věci. Blažek poslal svůj typický dlouhý křižný míč do křídla, o nabíhajícího Kubalu brnknul karvinský obránce a pískala se penalta. Po hvizdu se do vzrušené debaty doprovázené fyzickým kontaktem pustil s Regálim právě Blažek a oba dostali po žluté kartě. Přišlo mi, že obě situace mohly být posouzeny pro Baník přísněji.

Ewerton pokutový kop proměnil ve svou jedenáctou branku a Baník tak stále mohl nepovedený zápas dovést do vítězného konce. Jenže nestalo se. Opět přišla pasivita, karvinští si prakticky neatakováni přihrávali ve vzdálenosti patnácti metrů před naší brankou a skončilo to zaslouženým vyrovnáním Ražnatoviče.

Od Baníku to byl výkon jak na šachtě před zavřením. Jen čtyři střely na branku (včetně jedné z penalty a jedné z vlastní půlky) posledního týmu ligy jsou velkým zklamáním. Jestli nám ten utrpěný bod na konci bude dobrý, nebo budeme litovat těch dvou ztracených, to uvidíme.

Tweet týdne:

Obrana pořešena

Jedna ze zjevných slabin týmu je v nedostatečné kvalitě, nebo budeme-li smířlivější, nedostatečné konkurenci na krajích obrany. Od Bitriho odchodu se také hledá kvalitní a ideálně zároveň perspektivní pravý stoper. A již nyní jde říct, že Baník s výhledem na příští sezonu na těchto místech slušně zapracoval.

O místo se čím dál hlasitěji hlásí nigerijský stoper Uchenna. Pokud někdo z nedělního dopoledního zápasu béčka vypadal ligově, byl to on. Ne poprvé.

Na pravý kraj obrany, jak již médii proběhlo, počítá Baník po jeho konci smlouvy v Liberci s Fukalou. Hráč se vztahem k regionu, ve stále dobrém věku a schopnostmi, které jej v minulosti dostaly na radar Slavie. Pomoci by nám měl i s bráněním standardek. Uvidíme, zda na pravou stranu zbude jen s Rusnákem, nebo zda bude pokračovat i Juroška.

Na levé straně se přijde poprat o šanci Harušťák. Hráč, který byl ještě na podzim hodnocen jako nejlepší levý obránce napříč pobaltskými soutěžemi a který prý vzbudil zájem týmů jako FC Riga, HJK Helsinky, Arka Gdynia nebo Hradce Králové. Hráč se vrátil do Česka a pro jaro přijal misi při záchraně Prostějova ve druhé lize. Jak vyšlo najevo, stalo se tak již s vědomím, že v létě se vrací bojovat o sestavu do Baníku. Nově mohu doplnit, že se nejedná o prostý návrat do Ostravy po konci smlouvy. Baník podle mých informací u hráče uplatňuje právo na zpětný odkup. Takto to jarní hostování v Prostějově dává hned větší smysl.

Obrana se zdá, nebude-li se řešit odchod někoho ze základní sestavy nebo její hrany, být solidně vyřešená, a to jak (staro)novou krví, tak omlazením a hladovostí. Je to třeba. Branek dostáváme poslední dobou nějak moc.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.