Baníkovský týden

Baníkovský týden (56.)

Baníkovský týden (56.)

Jedna z krás fotbalu spočívá v tom, jaké píše příběhy. Páník a Azevedo, dva muži dva týdny zpět na odpis. Platí ještě varianta s Kozlem? A zúží Baník kádr?

Ohledně tenéra bude další vývoj velmi zajímavý. Ve chvíli, kdy klub nedementuje zprávu o jednání s Lubošem Kozlem a dosud ani nezveřejnil, že by prodloužil kontrakt stávajícímu kouči, který po minulé sezoně vypršel, lze opravdu získat velmi silný dojem, že na tomto poli Baník změnu zvažuje. A navzdory silnému zážitku ze zápasu s Bohemkou, čtyřem nastříleným brankám, několika pohledným akcím, krásným gólům Kuzmanoviče, gólové hlavičce Smoly a místy exhibičnímu výkonu Azeveda, nemyslím, že toto téma je a v příštích týdnech bude pasé. A celkem rozumím, proč se mluví o Luboši Kozlovi, přestože osobně mi tento trenér k Baníku nesedí. Pokud Baník chce hrát v této a dalších sezonách pravidelně o poháry, bude se čím dál víc setkávat s tím, že musí soupeře přehrát. Musí se naučit překonávat zaparkované autobusy týmů čekajících na brejky, které přijedou do Vítkovic s cílem, že bod by byl super. Kozel s Duklou přehrávat takové soupeře uměl. Páník v Baníku ani ve Zlíně takovou hru nepředváděl, a úspěchy slavil rychlou hrou po zisku míče. Dukla s Kozlem se uměla do šance prokombinovat, uměla hrát s velkým podílem držení míče a velkým množstvím přihrávek.

Při úvahách o možném nástupci (a každý klub musí mít neustále představu, který trenér by byl vhodný) bych docela se zájmem pozoroval vývoj v Plzni. Před sezonou plzeňské vedené sáhlo trenérovi do jeho trenérského týmu, což prý nenesl úplně s libostí, výsledky v pohárech i v posledních dvou kolech v lize k upevnění jeho pozice také zrovna nepřispěly, a tak by přechod Vrby do Baníku mohl být dobrým řešením pro klub i Vrbu samotného. 

Azevedo v zápase s Bohemians v podstatě do puntíku naplnil, co jsem o něm napsal minule. Jeho výkon bych zařadil mezi ty vůbec nejlepší, co v klubu předvedl. Trenér Páník o něm pro Deník Sport řekl: ,,Není typický Brazilec, který když nemůže, tak si lehne. On jde za kondičním trenérem.Ještě jsou tam ale kondiční nedostatky.” Na jeho hru se obvykle kouká dobře, s jeho přínosem v počtu vstřelených branek a asistencí to bývá horší. Přitom to byly právě počty branek a asistencí, proč jej Baník ze druhé slovenské ligy před pěti lety přivedl. Za Baník odehrál již přes sto utkání, což je číslo v současném kádru jedno z největších. Zůstal i při pádu do druhé ligy, když nemusel. Jenže pořád je tu to loňské léto… Jsou fanoušci fotbalu, kterým jsou nějací odchovanci, srdcaři nebo původ peněz, ze kterých klub žije jedno. Zajímá je jen zábava na hřišti a pohled na tabulku. Tak trochu v duchu sešijte to jak chcete, hlavně ať se daří. A pak tu máte klubisty, kteří vždy budou radši za hráče se svým oddílem úzce spojené, pro které je opravdovou ctí nosit znak klubu na  prsou. Buď proto, že v něm vyrostli, nebo proto, že ctí jeho význam, historii, a váží si šance být jeho součástí i ve chvíli, kdy jim nevyjde přestup jinam. To, jak se Azevedo vloni v létě zachoval přirovnávám k manželce, která se zakouká do tuctového pařížana, bez rozvodu se k němu na rok nastěhuje, zjistí, že žádné terno to není a město je plné psích hoven, a tak se vrátí. Samozřejmě Azevedovi přeji, ať se mu na hřišti co nejvíce daří. Jeho loňské jednání ale neumím šmahem zapomenout.

Přestože je odehrána šestina základní části ligy, přestupové okno je stále otevřené. A nedá se vyloučit reakce na přetlak na levé straně naší zálohy. Lalkovič využitelný na obou krajích začal s tréninkem a držet si čtveřici Azevedo, Holzer, Granečný a zmíněný hráč ze Slovenska je zbytečné. Dá se tak očekávat odchod na hostování u jednoho ze dvojice Holzer a Granečný. Zájem o krajního záložníka využitelného vlevo naznačují ve Zlíně, Teplicích a Slovácku…

Devět bodů po pěti zápasech dostalo Baník na pozice, kde by chtěl hrát. Jenže body nasbíral proti týmům na 11. (Opava), 13. (Bohemka) a 16. (Karviná) místě, prohrál se 14. (Teplice) a s 15. (Liberec) týmem. Doposud se tedy střetl pouze se soupeři z chvostu tabulky. Z tohoto pohledu budou tři následující kola na Spartě, se Slováckem a v Jablonci zajímavým měřítkem formy a kvality týmu. Jsem upřímně zvědavý, zda se ty 3-4 body odpovídající týmovým ambicím podaří získat, a co se doopravdy stane, pokud na našem bodovém kontě nebudou…

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.