Baníkovský týden

Baníkovský týden (61.)

Baníkovský týden (61.)

Povinná výhra nad nováčkem. Lepší se herní projev Baníku? Co je potřeba k úspěchu v Boleslavi a v čem zápas nastaví Baníku zrcadlo? A závěrem tři hlášky z okresního přeboru.

Baník si celkem v klidu poradil s nováčkem z Českých Budějovic, k výraznějšímu vítězství chyběla jen přesnější koncovka. A protože Stronati vždy potřebuje jeden, dva zápasy, aby se dostal do formy, přišel po jeho chybě a snížení hostujícícho Rabušice zbytečně nervóznější závěr. Více debat, než o výsledku, který pouze naplnil očekávání o tříbodovém zisku týmu Slezska, se tak bude mluvit o tom, zda se opravdu lepší herní herní projev mužstva. Přiřadím se spíše ke skupině kritiků. Nepopírám, že pohled na domácí zápasy je radostnější, než většinu jara nebo úvodní dvě kola. Baník si vypracuje dostatek šancí, dostává se do zakončení, ale ve hře podle mého stále přetrvává příliš nákopů vzduchem. Zlepšenou hru lze dle mého přičíst zejména dvěma faktorům – pasivní soupeř a Azevedo. Většina ,,fotbalových” akcí jde přes Brazilce na levé staně. Od Reitera napravo a Hrubého či Jiráska ve středu prostě očekávám víc. Hlavně situace ve středu zálohy volá po změně. Robert Hrubý měl v dresu Baníku dva vrcholy. Výborně hrál při sestupovém jaru pod trenérem Petrželou, na tyto výkony navázal při výsledkově nepodařeném podzimu pod trenérem Kučerou. Společným jmenovatelem těchto období je jiné rozestavění s pěti záložníky. Téma uvadání Roberta Hrubého možná někdy rozeberu samostatně. Paradoxně tak více a více dopředu v utkáních pracuje Adam Jánoš a ukazuje, že není jen rozbíječ, ale umí využít svého nadprůměrného přehledu ke kolmým pasům nebo k přenesení hry přes šíři hřiště.

Zastánci herního progresu Baníku mají k dispozici pádný argument, a tím je statistika střeleckých pokusů z domácích zápasů. Proti Budějovicícm Baník zakončovla 14x (7x na branku), proti Slovácku 9x (5x na branku), proti Bohemians 16 x (8x na branku). V prvním utkání s Libercem to bylo 3x(2x). Paradoxně nejvíce si Baník zastřílel při prohře proti Teplicím 18x (5x). Argumentem může být i průměrný počet vstřelených branek při domácích utkání, který se rovná slušným dvěma. Jenže nyní Baník zamíří na hřiště soupeře, který doma pálí ostošest. Mladá Boleslav má z pěti domácích utkání průměr 3,8 branky na zápas a v posledních třech kolech nadělila čtyřky Spartě a Budějovicícím a šestku Příbrami.

Zápas v Boleslavi bude po zápase v Jablonci důležitým testem, kam Baník v tabulce patří. Je to špička tabulky, nebo její střed? Boleslav nasbírala v osmi zápasech o bod více, než Baník v devíti. Všech pět domácích zápasů vyhrála. A tak je to přesně ten zápas, ve kterém má trenér Páník ukázat, že pořád má mužstvu co dát a dokáže jej na důležité zápasy připravit. Úkolem našeho mužstva bude především precizní práce v obraně, protože Mešanovič s Komličenkem umí využít i minima poskytnutého prostoru nebo propadnutého míče ke vstřelení branky.

Zajímavé věci z pohledu Baníku se děly i v Itálii, kde na lavičce Udinese Calcio seděl devatenáctiletý Jan Kubala. Pravý či střední záložník, kterému se v Itálii říká ,,nový Jankto” do Udinese zamířil v létě 2017 z Baníku. V minulosti už se na stejné trase přestup odehrál. V roce 2010 zamířil do Itálie Matěj Vydra. Přestup Jana Kubaly byl pro současného majitele Baníku veselý mnohem méně. Ikdyž podmínky přestupu, který vyjednala hráčova agentura Chovanec Sport nebyly zveřejněny, a server Transfermark ohodnotil transakci na 260.000,- eur (cca 6,7 mil. korun), skutečnost byla zřejmě výrazně nižší. Dva roky starý případ může sloužit jako varování pro sportovní vedení Baníku, protože o hráče v podobném věku hájících dres Baníku bude jistě i nyní zájem. A tím narážíme na otázku – vidí mladí v Baníku perspektivu dostat se do ligy? Vidí naději, že je majitel či trenér podrží v sestavě, aby se mohli rozvíjet, jako to zažili Baroš, Bolf, Neuwirth, Pavlenka a další? Má být cílem Baníku rvát se se zkušenými fotbalisty o Evropu, nebo spíš vychovávat mladé fotbalisty a z nich financovat náročný chod klubu? Přijde mi to jako jedna z nejdůležitějších otázek příštích dvou let.

Jako předkrm nedělního Baníku jsem v sobotu zamířil na vesnické derby v okresním přeboru a náramně se u výborné klobásy z udírny bavil. A tak by mi přišlo líto ochudit vás o tři hlášky ze hřiště které mě nejvíce pobavily:

Při rohu hráč hostů na domácího: ,,Mě nehlídej ty vole, já nedal gól pět let.

Poté, co hostující obránce těžší váhy střílel zdálky vedle: ,,Sorry kluci, ale já se za půlku dostanu dvakrát za sezonu, tak jsem to musel zkusit.

Domácí útočník na domácího obránce, poté co se snažil fotbalově vyřešit obranou situaci a poslal hosty ztrátou míče do veliké šance: ,,Vole, ty si furt hraješ na Beckenbauera, ale nehraješ za Bayern, ale za Beřkovice, tady neni olympijskej stadion, ale maximálně blázinec.

A tak bychom i při sledování Baníku neměli zapomínat, že fotbal pro nás má být hlavně zábavou. Ikdyž při výhrách je to samozřejmě zábava větší.

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.