Baníkovský týden

Baníkovský týden (63.)

Baníkovský týden (63.)

Kterým hráčům Baníku roste a kterým padá hodnota? Ve kterých statistikách je Baník jako Plzeň? Má datový scouting význam za cenu, za kterou se klubům nabízí?

Na vrcholový sport už nejde několik desetiletí nahlížet jen jako na zábavu. Každá taková činnost musí mít svůj ekonomický rozměr. Z hlediska řízení fotbalového klubu pak jde především o tři parametry, se kterými jsou spojeny příjmy do klubových rozpočtů – výsledky, marketingovou sílu značky a hodnotu hráčů. Je tomu pár dnů, co jsem vedl soukromou debatu o tom, zda pod trenérem Páníkem hráči rostou (a zvyšují hodnotu), nebo ne. A tak přijde vhod, že server Transfermark provedl aktualizaci hodnot hráčů Fortuna ligy. Jaké největší změny byly u hráčů kádru Baníku?

Srovnala se hodnota brankářů. Zatímco Jan Laštůvka ztratil na ceně 50 tis. euro, Lukáš Budínský o rovnou stovku vyrostl. Brankáři tak nyní mají každý ,,cenu” 450 tis. euro.

Hodnoty kromě Budínského vzrostly u těchto hráčů: Granečný (+50 tis.), Celba (+75 tis.),Jirásek (+50 tis.), Reiter (+50 tis.), Bolf (+25 tis.), Azevedo (+150 tis.), Kuzmanovič (+50 tis.), Diop (+50 tis.) , Smola (+50 tis.). Celkem nárůst hodnot o 650 tis. euro. Do přehledu jsem neuvedl Lumíra Číže (minule neměl hodnotu přiřazenou).

Poklesy hodnot server uvedl kromě Laštůvky u těchto hráčů: Pokorný (-25 tis.), Fleišman (-50 tis.), Pazdera (-50 tis.), Hrubý (-100 tis.), Fillo (-100 tis.), Holzer (-150 tis.) Celkem pokles hodnoty 525 tis. euro.

Jako hráče s nejvyšší hodnotou vidí server Stronatiho (900 tis. euro), Jánoše (800 tis.), Kuzmanoviče (750 tis.), Hrubého a Azeveda (oba 650 tis.).

Z hráčů hostujících v lize se cena zvýšila u Ondry Šašinky (+100 tis.), klesla u Matěje Helešice (-50 tis.), a stejně tak u Oleksandra Azackeho (-50 tis.) Jakuba Šašinku neuvádím, protože jeho současný výskyt je mi trochu záhadou. V lize ani v poháru už není v nominacích Karviné a nechci být černým prorokem, ale jeho ligová kariéra se dá považovat za uzavřenou. Snad jen Balda v Opavě pro něj skýtá nějakou naději…

Jakkoliv jsou to jen virtuální čísla a celková hodnota kádru vzrostla, lze brát jako nepříjemný fakt pokles hodnot u dvou hráčů, kteří přicházeli s nálepkou velkých očekávání (Hrubý, Holzer), přičemž jejich hodnota neklesá kvůli věku. Prokousat se všemi čísly můžete zde: https://www.transfermarkt.com/fc-banik-ostrava/startseite/verein/377 .

Když už jsme u čísel, zajímavá nabídne i server www.football-observatory.com . Například, že průměrným věkem hráčů na hřišti má Baník nejstarší sestavu v lize:

Nebo že počtem střel na branku soupeře je na tom Baník skoro jako Plzeň:

Či statistika, kolik % strávili na hřišti hráči, kteří v klubu trénovali mezi 15-21 rokem (něco jako odchovanci).

Když je tento týden věnován statistickému okénku, nakousnu ještě téma datového scoutingu. Začátky využívání dat ve fotbale byly často úsměvné. Několik světových klubů přiznalo, že hráče hodnotilo i na základě údajů ve hře Football manager, která snad dosud stále platí za nejkomplexnější databází hráčů na světě a informace o hodnotitelích za jednotlivé státy patří k přísně střeženým tajemstvím firmy. Obecně se předpokládá, že se jedná o trenéry, a ve spekulacích člověk zaznamenal, že jedním ze čtyřech lidí pro Českou republiku by snad měl být Martin Pulpit. Průkopníkem využívání podrobných dat o hráčích v tuzemských podmínkách byl manažer Jan Nezmar, který si jako sportovní ředitel Liberce nechal naprogramovat software na sledování hráčů od mládeže Liberce po áčko a zapisoval tam data i uvažovaných posil. Na základě dat pak nejen dokázal určovat individuální tréninky, které odstraňovaly zdravotní nebo herní nedostatky hráčů, ale i vytipovávat posily, které do herního stylu klubu zapadnou a je možné je získat ,,pod cenou”. Technologie se však vyvíjí a tak LFA tuším druhým rokem spolupracuje s asi nejznámější firmou na data ve fotbale – InStat. Přístup k datům poskytuje jak klubům, tak médiím, získat přístup pro jednotlivce je takřka neproveditelná věc… Kluby si tak mohou velmi podrobné statistiky každého hráče před jeho přestupem nastudovat. A pak přichází nutná nadstavba – interpretace získaných dat u vytipovaného hráče, nebo určení požadavků, na hráče vyhledávaného. A zde dochází stále k docela veliké chybovosti při fotbalových transferech… Z Fortuna ligy se nejvíce s daty hráčů snaží pracovat Slavia a Zlín, dříve měla zájem o data analytiků Dukla. A i na základě datové analýzy přivedli tyto kluby kromě těch povedených přestupů i hráče jako Flo, Baluta, Alvir či Podio. Ani u jednoho se nedá říct, že by byli zrovna reklamou na datový scouting. Žádná data totiž neobsáhnou konkrétní situace, které kolem hráčů nastanou. Obecně se ve fotbale říká, že normální je, když se povede polovina přestupů. Přijde mi, že pomocí dat dokáže klub tuto statistiku zlepšit na nějaký 60-65%. Jistě, i to může ušetřit veliké peníze. Ale jsou to peníze v prostředí naší ligy a částek tuzemských přestupů větší, než kolik spolupráce s datovými experty stojí? Odpovědí může být fakt, že se kluby hromadně do náručí datových expertů nehrnou. Smysl mi datové scoutování dává u hráčů v zahraničí a hlavně mladších hráčů s velkým potenciálem růstu hodnoty. Jenže po takových hráčích touží celá Evropa a tak není snadné je do našich podmínek přivést. A také je adaptovat…

Mimochodem – Baníku se přestupy po příchodu Marka Jankulovskeho daří. Můžete mu vyčítat přílišnou opatrnost, můžete pochybovat o stylu jeho práce, ale příchody Stronatiho, Jánoše či Kuzmanoviče byly výborné, ke kladům se dá řadit i Smola a řada talentovaných hráčů z okolí, otazníky visí nad Lalkovičem, částečně nad Reiterem (produktivita) a slovenským talentem Martišiakem, který se ve Vítkovicích zatím neprosazuje. Ale ti všichni zmínění mají ještě čas. Nakonec, kdo by čekal, že naším nejlepším hráčem podzimu bude Azevedo…

Někdy se také zapomíná, že dobrý může být takový přestup, který z opatrnosti neuděláte. A i to se se Jankulovskemu v minimálně dvou případech povedlo. A pak to někdy mrzí, což je asi případ Přikryla.

Tak večer hrrr na Příbram a hezký týden s Baníkem!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.