Baníkovský týden

Baníkovský týden (69.)

Baníkovský týden (69.)

Baník zdolal Karvinou, rozbor střídání trenéra Páníka, proč se Baník nemusí bát věkového průměru a který hráčů v první půlce základní části překvapil.

Baník si podruhé v sezoně poradil s Karvinou, podobně jako v prvním zápase této sezony to však bylo vítězství, po kterém nás mohou těšit jen ty tři body. Je to po výsledkově jasné výhře trochu rouhání, ale po závěrečném hvizdu rozhodčího mi prostě v hlavě naskočila parafráze na známou větu jednoho novináře: ,,A Vám se ten fotbal jako líbil pane Páník?“ A tak v dnešním blogu uteču radši k jiným tématům.

Velmi zajímavý materiál zpracoval Kedry (na Twitteru @BlueBOYfromCZE) k tématu střídání Baníku v dosavadním průběhu ligy. Celý soubor v PDF přikládám ke stažení pod článkem. Zjistil, že nejčastěji střídanými hráči jsou Reiter (10x, z toho v polovině případů jako třetí vystřídaný), Smola (9x, z toho 7x jako první vystřídaný) a Kuzmanovič (7x, 3x jako třetí vystřídaný). Naopak z lavičky posílá trenér nejčastěji do hry Holzera (9x), Granečného (7x) a Diopa se Smolou a Barošem (oba 6x). Pokud ale Diop do hry z lavičky zasáhl, vždy šel na hřiště jako první střídající. Nejvíce minut u hráčů nasazených z lavičky patří Granečnému (183), který je následován Diopem (173) a Holzerem (139).

Podobně zajímavou statistiku vypustil na Twitter @scuderiahonza, když spočítal věkový průměr ligových týmů v patnáctém kole. Vyšlo v něm, že Baník hrál s jedenáctou nejstarší sestavou (průměrný věk 28,1) a se čtyřmi hráči staršími třicítky. Vyšší průměrný věk měly Budějovice, Olomouc, Zlín a Plzeň. Baníku je často předhazováno, že má starý tým a mnozí komentátoři to vidí jako problém. Podle mého to není tak hrozné. V obraně hrajeme momentálně s jednou z nejmladších středových dvojic v lize, třicátníci jsou pouze na krajích, kde nás příchody hráčů odjinud neminou (plus na jejich zdvojení máme k dispozici Helešice s Celbou). Zálohu starou nemáme, v útoku pak máme na čekané Ondru Šašinku a ještě mladší adepty budoucí sestavy na hostování ve druhé lize (Tijany, Chvěja), béčku (Raab) nebo v mládeži. Obdobné je to na pozici brankáře, kde Honzu Laštůvku může časem nahradit někdo z trojice Budínský, Číž a v poslední době velmi dobře chytající Murin. Stručně a prostě – nevidím současné složení kádru z hlediska věku hráčů tak kritický, jak se někdy tvrdí.

V týdnu jsem položil otázku, který z hráčů Baníku vás v první půlce základní části ligy příjemně překvapil. Nepřekvapivě se v odpovědích nejvíce zmiňovala jména: Pokorný, Azevedo, Reiter, Fillo, Jirásek. A také ve Slovácku hostující Ondra Šašinka. Přiznám se, že pro mne je největším překvapením Martin Fillo. Příliš jsem jeho přerodu na pravého obránce nevěřil, v prvních zápasech na tomto postu se mi vůbec nelíbila jeho obranná hra (zejména zbytečně kontaktní hra ve vlastním vápně). Jenže obrannou fázi dokázal Fillo citelně zlepšit a svou aktivitou dopředu patří ke klíčovým hráčům naší ofenzivy. A pominu-li Coufala s Řezníkem, přemýšlím, jestli je vůbec v lize další lepší pravý obránce… Perspektivnější ano, ale lepší?

Zmínkou o trenérovi jsem začal, a také s ní skončím. Trochu záhadou pro mne je nestálost formy některých našich hráčů. Viditelné je to například u Kuzmanoviče, slabší období prožil Fleišman, u některých jako by byl propad formy trvalejší (Hrubý, Holzer, Granečný, Šindelář). Čím to je, že zatímco v některých klubech dostanou trenérské týmy z hráčů výkony hraničící s jejich maximem, u nás někteří hráči časem uvadají? Je to tréninkem, hlavou, příliš pohodlným životem v zabezpečeném klubu, uspokojením hráčů a z toho pramenícím nedostatkem hladu po dalším posunu? Zvenčí klubu se to soudí těžko. Ale je to jedno z témat, které by sportovní úsek klubu neměl přehlížet.

Reprepauza uteče, čeká nás výjezd do Teplic a doma Opava. Bod zvenku a tři doma je minimální ambice, kterou bychom měli mít.

>>Statistiky_střídání_PDF<< (soubor se otevře v prohlížeči)

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.