Baníkovský týden

Baníkovský týden (70.)

Baníkovský týden (70.)

Česká reprezentace postoupila na ME2020. Bude se turnaj týkat některého z hráčů Baníku? Otázka se zdá být zbytečná. Ale možná není. Vytipoval jsem 6 hráčů Baníku, kteří by se mohli na EURO podívat. 

Při posledních zápasech se v nominacích reprezentace žádný z hráčů Baníku nenacházel a nebyl ani mezi náhradníky. Jenže po jarní části ligy může být všechno jinak. Zranění, zimní přestupy a hlavně změna formy v jarní části soutěží mohou reprezentaci dnes tvořenou především z hráčů Slavie, Plzně a fotbalistů v zahraničních angažmá dost proměnit. Pojďme si tedy zaspekulovat :-).

Patrizio Stronati 5%

Do reprezentace po návratu do Baníku nakoukl, aktuálně však nefiguruje ani mezi náhradníky. Nevýhodou pro něj je fakt, že mimo post středního obránce není příliš použitelný (Martin Pulpit, který jej nasadil jako levého obránce nesouhlasí ), takže by se musel v plánech trenéra dostat mezi čtyřku zamýšlenou primárně do středu obrany. A k tomu se zdá nyní daleko.

Jakub Pokorný 5%

Možná jarní kometa ligy. Přestože sezonu začal v béčku, přes zkušenější Procházku a Šindeláře se dostal do základní sestavy. Jeho přednosti v předskakování útočníků, rychlost, výskok i schopnost dostat se do zakončení v útočných standardkách velmi rychle zaujaly fotbalové skauty i trenéry. Ostatně i proto Baník přispěchal s novou smouvou. Například trenér Ivan Kopecký se nechal v Deníku Sport po utkání s Karvinou slyšet: ,,Hlavně musím zmínit Pokorného, který mě překvapuje. Baník sice předtím vysoko prohrál na Slavii, ale on neudělal chybu ani tam. Stále hraje to svoje, mluví, stává se z něj osobnost a velice dobrý stoper. Podle mě už Stronatiho výkonnostně přeskočil.“ Typově podobný Hovorka ze Slavie Euro pravděpodobně nestihne, a tak má Kuba před sebou obrovskou výzvu dokázat ,,nemožné“.

Jiří Fleišman 1%

Pro mnohé překvapivě patří mezi nemnoho Baníkovců, kteří se v posledních měsících v širší nominaci objevili. Levých obránců schopných kvalitně podpořit útok reprezentace k dispozici tolik nemá. Byla by to veliká senzace, ale to byla už jeho nominace mezi náhradníky…

Adam Jánoš 3%

Jánoš je oblíbencem asistenta reprezentačního trenéra Tomáše Galáska, který jej opakovaně uvádí jako hráče, který by se do reprezentace mohl z Baníku dostat. Pro mluví spolehlivost a stálost jeho formy, možnost nastoupit nejenom na ,,šestce,“ ale i na krajích obrany. Proti jsou zatím nulové zkušenosti v Šilhavého repre a občasná zranění. Konkurence Součka, Hušbauera, Krále, Daridy, Trávníka, Ševčíka, Hořavy, Kalvacha a Baráka je také značná, a tak by jeho nominace musela být souhrou dobré jarní formy, poklesu formy či zranění konkurentů. 

Rudolf Reiter 2%

Reiter patří kvůli rychlostním a technickým parametrům k nejcenějším pravým záložníkům ligy. Prošel školou Vlasty Petržely, který jej cepoval ve Vlašimi a chtěl si ho vzít (stejně jako brankáře Budínského) s sebou do Baníku. Trenér Hašek jej naučil solidně plnit úkoly v defenzivě. Když ke svým dovednostem přidá i čísla v podobě asistencí a branek, mohl by se pozvánky do reprezentace dočkat. 

Ondřej Šašinka 5%

Zbláznil jsem se? Ne. Jestliže v pozici středních obránců má reprezentace problém, tak v pozici útočníka má velký problém. První volba Šilhavého se vykrystalizovala v Schickovi, jehož zdraví je vždy velkým otazníkem. Krmenčík je dobrý v lize, ale v mezinárodních soutěžích nyní selhává. Ondrášek je rváč a nominaci si nejspíše v MLS vystřílí. Jenže kdo dál? Nabízí se Tecl a Matěj Vydra (pokud bude nastupovat v klubu). Doležal, Chorý, Kozák, Necid, Škoda byly na seznamu náhrandíků pro zápasy s Kosovem a Bulharskem. Šanci asi dostane Hložek ze Sparty. A dál připadají v úvahu asi jen Matoušek a právě Ondřej Šašinka. Podobně jako u Kuby Pokorného se může jednat o jarní kometu ligy. Pokud by v druhé části soutěže nasázel 6-7 branek, a předvedl dobré výkony v reprezentační jedenadvacítce, jeho nominaci bych se až tolik nedivil.

Šance, že se některý z hráčů Baníku na EURO podívá je malá. Ale ne nulová. Snad účast našeho národního týmu bude pro naše fotbalisty jednou z motivací se na jaře v lize ukázat v tom nejlepším světle. Ikdyž už právo nosit dres Baníku by mělo být samo o sobě motivací největší…

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.