Baníkovský týden

Baníkovský týden (76.)

Baníkovský týden (76.)

Deník Sport přinesl rozhovory s trenéry, o které měl zájem Baník. Bylo co z nich pro Vás vybrat. Jak úspěšný byl trenér Kozel při svých angažmá? A proč není lehké přivést do Baníku hráče třeba ze Slovácka?

Do Baníku sice (zatím) nepřijdou, ale zajímavým způsobem se o něm rozhovořili pro Deník Sport. Řec je o Karlu Krejčím a Martinu Haškovi.

Karel Krejčí zájem Plzně, Baníku a Rapidně Vídeň okomentoval slovy: ,,Jakékoliv spojování mého jména s takovými kluby mě samozřejmě těší, lhal bych, kdybych tvrdil opak. Ale mám to teď vnitřně jasně nastavené. Jsem s klukama z jedenadvacítky, máme tu zdravý tým a rád bych s ním něco dokázal. Klubový fotbal mě samozřejmě zajímá a moje budoucí ambice budou určitě směřovat tímto směrem.

Tradičně výřečnější byl trenér Martin Hašek. ,,Nejsem úplně zastáncem hantýrky používané v Česku. Agrese, válka, boj. I mně se občas stane že takové slovo řeknu, protože je ve fotbale tak často používané. Ale v Bohemce jsem s hráči nemluvil o válce, ale o tom, že jdeme hrát, jak se to učíme, a chceme být lepší než soupeř. Ne že ho ponížíme, zabijeme, zničíme. Zkrátka že ho porazíme sportovně, dáme mu víc gólů. I divák to přeci ocení. Já bych chtěl nabídnout hru. A fotbal je krásná hra.“ Ikdyž otázka ani odpověď nesměřovala na Baník, nemohu se ubránit dojmu, že je tato odpověď následkem rozhovorů, které trenér ve dnech předcházejících rozhovoru pro Deník Sport vedl. Jistou podobnost, ne náhodnou, nacházím. A to i v další části rozhovoru: ,,Standardní fotbal v Česku pak vypadá takhle: stoper nahraje stoperovi, křáp dopředu, kde se často pohybuje pro moderní fotbal málo dynamický hráč, svede souboj a míč se někam odrazí. Kluci, seberte odražený balon, něco s tím udělejte! Lidi mají rádi souboje, ale v rychlosti, kdy jdou hráči do sprintu, pak přijde nahrávka do vápna a tam dojde k souboji – jestli padne gól, nebo ne. To je souboj, to je akce, to je něco! Ale ne, že balon lítá horem, hráči se ve středu hřiště srážejí a rozrážejí si palice, jedno mužstvo má osmnáct faulů a druhé třicet.

A protože dva adepti na trénování Baníku jsou už víceméně ze hry, nezbývá nám než netrpělivě vyčkávat rozhodnutí toho zbývajícího – Luboše Kozla. Osmačtyřicetiletý rodák z Vlašimi má velmi dobré bodové průměry: s Duklou ve 191 zápasech držel průměr 1,5 bodu na zápas, u reprezentační osmnáctky 1,76 (17 zápasů) a u reprezentační devatenáctky ve dvou zápasech vždy vyhrál. Zatímco v Dukle sázel na rozestavení 4-3-3, u reprezentačních výběrů preferoval systém se čtyřmi obránci, pěti záložníky a útočníkem. Za nepovedené lze považovat čtyřměsíční angažmá v Jablonci, kdy v devíti zápasech získal pouze šest bodů. Pokud kývne na nabídku Baníku, bude se jednat o jeho třetí ligovou štaci.

Nejen změna trenérů, ale i přestupy by se měly začít v nejbližších dnech hýbat. Jenže přivést zajímavé hráče do klubu, který nehraje o titul či není pravidelným účastníkem pohárů není tak lehké. Popsal to klubový manažer Veliče Šimulikovski u dotazu na zájem o hráče Slovácka: ,,Kdybych já byl ještě hráčem, tak bych volil přestup jen v případě zájmu top tří českých klubů, jinak bych zůstal tady. Je to ve Slovácku dobře našlápnuté, trenér Svědík hráče viditelně zlepšuje a vedení se snaží zajistit hráčům maximum pro to, aby byli spokojení. … Pokud hráč zůstane a bude se nám dařit, může jít rovnou do ciziny a tam si vydělat.“ Schválně se vžijte do role hráče Slovácka, kterého chce třeba Baník. Máte víceméně jistotu základní sestavy, výplata chodí, hrajete slušný fotbal, funguje kabina i trenérský tým, body jsou nahrané, takže na jaře vás čekají zápasy bez stresu… Získat takového hráče i na něco jiného, než jen zlepšení platových podmínek se mi zdá velmi, velmi těžké. A pokud chce Baník být zdravým klubem, nemůže jít cestou šroubování platů nad poměry výsledků.

Poslední letošní Baníkovský týden zakončím konstatováním, že za týden budeme o hodně moudřejší. Jak ohledně trenéra, tak prvních změn v kádru. O témata pro příští vydání se vážně nebojím ;-).

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.