Baníkovský týden

Baníkovský týden (78.)

Baníkovský týden (78.)

Mužstvo Baníku má za sebou první týden pod novým trenérským štábem a také první dva zápasy. Co všechno nám tato krátká doba stihla naznačit?

Přestože minulý týden jsem psal o tom, že vše směřuje ke hře na pět záložníků, byl jsem rychle vyveden z omylu. Do prvních dvou utkání trenér Kozel poslal sestavu v rozestavení 433, kterou praktikoval na Dukle a mužstvu se snažil vštípit i stejný způsob hry. Tedy trpělivou rozehrávku po zemi od stoperů, roztahování hry (a soupeřovy obrany) do krajů pomocí krajních útočníků, vysoká hra krajních obránců a okamžitá snaha o vysoký presink po ztrátě míče. A směrem dopředu to vůbec nebylo špatné. Směrem do obrany to bylo horší. Sytém je extrémně náročný na hru krajních obránců a středního záložníka, na sprintované návraty při kontrech protivníka a správné vykrývání prostor od dvou defensivněji laděných středních záložníků. Kritické bývají ztrát míče na vlastní půlce. Ale herně musím říct, že tým udělal za týden snad větší pokrok, než za celou letní přípravu…

Očividné také je, že se výrazně vyčistila atmosféra v týmu. Hráči, kteří byli opomíjeni cítí šanci se novému kouči ukázat, mladí cítí naději, že se vážně mohou dostat do áčka, a techničtí hráči nejsou nuceni válčit, ale mohou hrát fotbal. Jako příklad mohou sloužit vyjádření Roberta Hrubého: ,,Vím, že se ode mě čekají asistence a góly, ikdyž jsem hrál v poslední době spíš defenzivního záložníka než ofenzivnějšího. Výš se cítím líp, ale odehraju všechno, co mi řekne trenér.“ A na další otázku Michala Kvasnici z Deníku Sport, jaký byl první týden pod Lubošem Kozlem dodal: ,,Super. Sice se maká, ale je vidět, že to bud mít hlavu a patu. Jsme za to rádi.“ Na podzim nevyužívaný Milan Lalkovič šel ve svých vyjádřeních ještě dál: ,,Styl trenéra Páníka mi neseděl. Nikoho nebaví hrát bezmyšlenkovitě nahoru dolů jako jojo nebo pingpong.“ I další hráči si zatím přípravu i přístup trenérského štábu pochvalují. Trenér s hráči mluví, nedostatky jim sděluje při individuálních rozhovorech, trpělivě se jim snaží vysvětlit, co od nich na hřišti očekává, tréninky se odehrávají ve vysoké intenzitě.

Pokud se trenér rozhodne dále jít cestou systému 433, vnikne v útočné trojici na obvyklé ligové poměry obrovský přetlak. Na pozici středního útočníka je k dispozici čtveřice Diop, Smola, Baroš, Šašinka, do krajů Kuzmanovič, Lalkovič, Azevedo, Holzer, Reiter, Granečný (ikdyž jeho trenér zřejmě vidí spíš jako levého obránce), případně Barkov. Zároveň se otevírá prostor pro zapracování dvou mladších hráčů do středu zálohy. Hrubému by mohl krýt záda Buchta, který se zatím jeví v přípravě velmi dobře, na pozici defenzivní laděných by k základu Jánoš, Jirásek mohl být první alternativou Kaloč (jehož schopnost rychle měnit těžiště hry do nového systému skvěle zapadá). Nicméně možná právě zde bude trenér požadovat doplnění kádru.

Zajímavě se jevili i další zkoušení mladíci. Na svůj věk se velmi dobře ukázal například Drozd, ke vstřelení branky Prostějovu neměl daleko Barkov.

Podobně se zamotává situace se stopery. Odchod Šindeláře nemusí být vůbec tak jasný, jak se v zimní pauze jevil. A naopak boj o obhájení místa v sestavě může čekat Stronatiho…

Naopak zřejmě definitivně padlo angažmá Filipa Zorvana. Baník sice vyjednal přestupní opci (pokud by Baník do konce ledna zaplatil 3 miliony, hráč by nám patřil), již ale vydal souhlas s jeho přípravou v Příbrami a do Hradce měl vzkázat, že o záložníka zájem dále nemá.

Nevím jak jste první týden pod novým trenérem vnímali vy. Já ho prožil s velkou radostí. Ne proto, že bych očekával vyhlášený útok na poháry. Těším se na hru, šanci pro jiné hráče a celkově lepší atmosféru kolem týmu. A snad to ani ty tiskovky nepokazí 🙂

 

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.