Baníkovský týden

Baníkovský týden (79.)

Baníkovský týden (79.)

Diop se rozloučil s Baníkem a vytvořil místo pro své nástupce. Podobný postup lze očekávat nejpozději v létě na dalších postech. V padesátce talentů je jediný hráč Baníku. Co říká Uhrin o Hrubém?

Teprve podruhé od návratu do ligy došlo k odchodu z prvoligového kádru, který si klub nepřál. Prvním takovým případem byl odchod Marka Hlinky, nyní klub opustil útočník Dame Diop. Angažmá v Baníku pro něj bylo nejpovedenějším v kariéře, dařilo se mu pravidelně střílet branky, v minulé i v probíhající sezoně byl nejlepším střelcem týmu. Jeho požadavek na zvýšení platu lze chápat jako oprávněný, ne však v takové míře, jak se údajně požadavky měly pohybovat. Zároveň, pokud platí větší sázka na odchovance a mládí, je potřebné pro ně místo v sestavě vytvořit a tak bude nutné se postupně s některými hráči rozloučit. Ke cti Diopa patří, že se nedopouštěl hloupých výroků na adresu Baníku. Při příchodu prohlásil: ,,O Baníku vím, že to je klub, který má skvělé fanoušky, zvuk a i ambice. Velmi se těším do nového týmu a věřím, že mužstvu pomůžu k dobrým výsledkům.“ Při odchodu se loučil slovy:,, Byla to pro mě pocta oblékat baníkovské barvy. Chtěl bych poděkovat spoluhráčům, trenérům i lidem z klubu a pochopitelně fanouškům! Bylo to krásné období. Baníku přeju jen to nejlepší.“ Na postu středního útočníka klub náhradu nutně nepotřebuje, k dispozici jsou Šašinka, Baroš, Smola a na ty by dále měli tlačit hráči jako Barkov, Raab, Tijany, které Baník s perspektivou pro áčko angažoval.

V tomto týdnu dojde k prvnímu zužování kádru pro jaro a bude nesmírně zajímavé sledovat, jak výběr hráčů pro ligu dopadne a zda bude pokračovat ,,Kozlova mladá revoluce.“ Někteří dosud opomíjení hráči si totiž v přípravě říkají nejen o zařazení do širšího ligového kádru, ale možná rovnou o základ. Takovým hráčem je záložník David Buchta. Při podzimních startech v třetiligovém béčku vstřelil deset branek (na hřišti byl 1.143 minut z 1.440 možných) a produktivitu si dokázal přenést i do přípravy s áčkem. Na hřišti překvapuje technikou, individuálními průniky a schopností dát finální či předfinální přihrávku. Jeho hra se mi moc líbí, snad s emu podaří adaptovat na ještě větší rychlost a důraz ostrých zápasů.

Deník Sport připravil již tradiční seznam padesáti největších talentů, zastoupení Baníku bylo bohužel žalostné, když jediným umístěným byl šestnáctiletý Jakub Drozd na dvanáctém místě. V minulých letech se z hráčů Baníku umístili:

2018: Vojtěch Wojatschke (21. místo), Filip Kaloč (36. místo)

2017: Denis Graněčný (4.), Ondřej Šašinka (7.),

2016: Ondřej Šašinka (8.), Denis Granečný (11.), David Lischka (27.), Dominik Smékal (33.)

Ve stejném deníku vyšel v minulých dnech rozhovor s trenérem Dušanem Uhrinem, ve kterém byl zmíněn i současné hráč Baníku Robert Hrubý. Dovolím si příslušnou pasáž textu ocitovat:

,,Uprostřed hřiště nám chyběl hráč, který by dal finální přihrávku, byl schopen jít okamžitě do pokutového území a dát gól. Měli jsme Roberta Hrubého a Tomáše Součka. A bylo to málo. Hrubý vždy hrál jedno utkání slušně a druhé bylo horší. Byl mladý, měl střídavý výkony. Chtěli jsme do středu zkušenějšího hráče.“ V podstatě stejná věc je některými fanoušky Hrubému vyčítána dodnes, přestože je o čtyři sezony zkušenější.

No a pokud čekáte na nějakou posilu, možná přeci jen tento týden k přestupu dojde…

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.