Baníkovský týden

Baníkovský týden (86.)

Baníkovský týden (86.)

Špatný týden prožili svěřenci Luboše Kozla. Dvě porážky, vykartovaní hráči a zranění. Teď se ukáže pravá mentální síla hráčů i týmu a trpělivost fanoušků.

Pohárové utkání na Spartě skončilo pro natěšené příznivce Baníku tvrdým k.o. Samotný vstup do zápasu, ve kterém Baník vyfasoval ,,bůra,“ přitom až tak tragicky nevypadal. Hráči se snažili i pod tlakem dávat míče po zemi a kombinovat. Nebylo to tak dobré jako v Budějovicích či s Jabloncem, ale snaha vidět byla. Poločasový stav 0:1 ještě žádnou katastrofou nebyl, vstup do druhé půle již však ano. V rychlém sledu přišel druhý inkasovaný gól, červená a z penalty třetí inkasovaná branka. A v tu chvíli se hra Baníku sesypala. Na hřišti nebyl nikdo, kdo by tým zvedl, nasazení v soubojích znatelně opadlo a nedůraz před vlastní brankou byl přímo hrozivý. Jak se to mohlo stát? Zajímavě o zápase promluvil trenér Sparty Kotal: ,,Věděli jsme, jak Baník uspěl v Budějovicích. Ty mu nechaly moc prostoru na zakládání útoku. Tomu jsme chtěli zabránit a celkem se nám to dařilo. Stíhali jsem vykrývat křižné přihrávky na Filla a Holzera. Eliminovali jsme přednosti Ostravy a z toho plynulo, že jsme se dostávali víc do hry. Defenzivního záložníka hrál za Baník Kaloč a věřil jsem, že se přes něj může Dočkal lépe prosadit. Splnilo to, co jsme chtěli.“ Byl to první jarní zápas, který ukázal, že trenér Kozel je u týmu teprve krátce. Ve chvíli, kdy Sparta eliminovala hru přes naše krajní obránce, nedokázali jsme si pomoci jinou herní variantou. Prostě jsme teprve ve fázi, kdy se učíme hrát ,,náš fotbal“ a pokud se jím proti soupeři neprosadíme, neumíme na to zatím adekvátně na hřišti reagovat. Snad se to časem bude dařit lépe.

Za zmínku stojí i vzájemná bilance se Spartou. Od památné záchranářské bitvy, kterou rozhodl Milan Baroš gólem na 3:2 v dubnu 2018 je bilance s tímto soupeřem 0-1-5 se skóre 2:14.

Zatímco áčko vstřebávalo bůra od nenáviděné Sparty, béčko při svém vstupu do jarních bojů v MSFL bůra nadělilo ještě nedávno druholigovému soupeři áčka – Znojmu. A na vedoucí Blansko je ztráta pouhých pěti bodů. To nevypadá s vyhlídkami na kýženou druhou ligu marně…

Remíza Sparty, Slovácka, Jablonce a prohra Budějovic pak nahrávala vylepšení tabulkové pozice áčka v pondělní dohrávce proti Boleslavi. Distancovaného Ondru Šašinku nahradil v sestavě Smolapičo, Pokorného Svozil a ze středu zálohy na úkor Jiráska vypadl Kaloč a šlo se na věc. Ikdyž šlo… Naše jedenáctka jakoby zůstala duchem někde mimo hřiště. Boleslavští byli živější, přenější na míči a šílených mezer v naší defenzivě využívali k častým zakončením a po patnácti minutách bylo 0:2. Trenér Kozel je tak po Kučerovi a Páníkovi dalším z trenérů, který se přesvědčil, že bránění dvojici Hrubý – Jirásek svěřit nelze. Do zápasu nás vrátil až Tatajev, který mi svým zákrokem připomněl jiného bývalého hráče škodovkářů z východu – brankáře Kamrana Agajeva , leč kromě jednoho zkratu se dalšího nedopustil.

Přestože Baník dostal šanci zahrávat i druhou penaltu, ke které se nikdo nehrnul a podle toho také dopadla, a z hraniční situace Svozilem srovnal, na bod to nestačilo. Ze dvou domácích zápasů s blízkými konkurenty tak máme jen bod, a to nám rozhodčí s Jabloncem i Boleslaví vážně neškodili…

Týmu chyběla jiskra, kterou měl v předchozích ligových zápasech pod Lubošem Kozlem a vytratila se zřejmě cestou na Letnou. A tak alespoň malá radost – první start nejlepšího hráče přípravy Buchty, který nezklamal a z ligové premiéry se nepodělal. Pohybem si neustále říkal o míč, troufal si jeden na jednoho a tak mám tip, kým by mohl být distancovaný Potočný v sestavě nahrazen…

Ani vystoupením áčka pondělní zábava neskončila. Česká televize, jíž je každý domácnost nucena platit koncesionářskou daň, v rámci seriálu Místo zločinu Ostrava vypomohla ve scénáři fanoušky Baníku. Zhlédnout můžete ZDE.Ale abych byl byl spravedlivý, čekal jsem vykreslení fanoušků hůř. Tentokrát se jen jeden pomatenec v převleku za fanouška rozhodl zaútočit na bývalou přítelkyni kyselinou. Pokud by to byl pravý fanoušek Baníku, tak by jí samozřejmě ublížil víc, například jí lihovou fixou napsal na čelo Sparta.

No a co bude dál? Otázka týdne zní: Bez diváků, nebo bez fotbalu?

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.