Baníkovský týden

Baníkovský týden (88.)

Baníkovský týden (88.)

Anketa o nejoblíbenějšího hráče přinesla nejen vítěze, ale i další zajímavá čísla. Trenér Kozel je s individuální prací hráčů zatím spokojený. Co prozradil o Baníku Pelta?

Poměrně dlouho jsem měl v hlavě anketu o nejoblíbenějšího hráče Baníku mezi fanoušky na Twitteru. Jakkoliv ankety nejsou nic jiného, než určitý obraz názorů na malém vzorku hodně ovlivněný způsobem položení otázky či metodou šetření, usoudil jsem, že vynucená ligová epipauza je vhodným okamžikem pro její realizaci.

Vítězem se stal Patrizio Stronati, hráč, na kterém je z těch nejčastěji hrajících vidět asi největší baníkové srdce. Svým vždy vysokým nasazením a mužností v soubojích jakoby ztělesňoval to, co Baník obvykle zdobí – nedostatky jsou nahrazeny bojovností, žádnému soupeři nenechá nic zadarmo. Až si říkám, proč právě on nenosí na hřišti kapitánskou pásku… Anketou proplul suverénně – ve finále získal 47% hlasů, druhý Milan Baroš 33%, třetí skončil Jánoš (11%) a čtvrtý Laštůvka (9% ve finálové čtveřici). Domnívám se, že zisky Stronatiho ve všech kolech byly takové, že jeho vítězství by metodika nezměnila. U dalších míst už tomu tak být nemusí. Například Kuzmanovič hned v prvním kole zaostal za celkově druhým Milanem Barošem o pouhých 5%. Nebo Jánoš přes Ondru Šašinku do finále postoupil až v rozstřelu, protože v semifinálovém kole obdrželi stejný počet hlasů. V prvním kole pak byly překvapivé i dvě nuly – u Rudolfa Reitera (ve skupině s Barošem, Kuzmanovičem a Potočným) a trochu méně překvapivá u Lalkoviče (ve skupině s Jánošem, Jiráskem a Kaločem). Naopak alespoň hlas obdrželi i dva hráči, kteří nemají v lize odehranou ani minutu – Drozd a Číž. Zisk 33% hlasů (2. místo v základní skupině) párminutového Buchty v konkurenci Azeveda, Holzera a Hrubého je moc hezký výsledek. Velké podpoře se těší také Ondra Šašinka. Z toho lze vyčíst, že odchovanci patří k oblíbenější hráčům – do finále postoupil jediný hráč, který není takto vnímán (Jánoš), v šestimístném semifinálovém kole byli pouze dva (Jánoš a Azevedo). Jak jsem psal v úvodu, nelze však výsledky brát jinak, než jako hru, která měla období bez fotbalu trochu zpestřit. Ty, kteří uspěli, může výsledek hřát, ty, kteří uspěli méně, bude snad výsledek motivovat k výkonům, kterým si srdce fanoušků více nakloní na svoji stranu. Cílem nebylo kohokoliv urazit.

Nebývalá situace zcela změnila tréninkový proces týmů. Hráči dostali individuální plány, občas někteří sami či prostřednictvím klubu nasdílejí na sociální sítě svoji aktivitu. Nic než kondici, posilování a podobné individuální záležitosti nyní trénovat nelze, a tak až se liga bez herní přípravy rozeběhne, nedá se očekávat záplava oku lahodících zápasů. Trenér Kozel pro iDnes.cz dozor nad svými svěřenci popsal takto: ,,Hráči se musejí udržovat v tempu, kondičně na výši, abychom byli nachystáni na moment, kdy soutěž začne. Jestli teda vůbec začne. Teď bude záležet, jak dlouho nynější stav potrvá. Pokud by šlo o čtrnáct dnů, dalo by se to ještě překonat. Delší výpadek by byl problém.“

Tréninkovou morálku týmu si prozatím chválí, problémem dosud byly jen selhání sporttesterů či natažené tříslo Jakuba Drozda. Sám trenér pak věnuje čas rozboru hry jak Baníku, tak soupeřů.

Vzájemný sociální kontakt kabiny odhalil pro stejné médium Robert Hrubý: ,,Máme na WhatsAppu společnou skupinu, takže si skoro každý den píšeme. Kluci často posílají i různé fórky na zvednutí nálady, takže se i zasmějeme.

Komu není už řadu měsíců do smíchu je bývalý předseda svazu Miroslav Pelta. Šéf a vlastník fotbalového Jablonce poskytl zajímavý rozhovor pro televizní stanici O2 a v něm popsal přestupové možnosti ligových klubů. Nejvyšší přestupové částky podle něj může uvolnit  Slavia, Sparta a Plzeň, po nich s odstupem Jablonec a až za ním je Baník. Víceméně to potvrzuje slova, který jsem z fotbalových kruhů zaslechl již dříve – že Jablonec je schopný vynaložit na přestup hráče, v jehož další růst a prodej věří, částku přesahující 15 milionů korun, zatímco Baník má přestupovou hranici nastavenou zhruba o pět milionů níže a spíše si na hráče klidně ,,počká.“ Nakonec přestupy Potočného, Jurošky, Smoly a částečně i Kuzmanoviče či Reitera tomuto scénáři odpovídají. Pravdou asi je, že by Baníku v očích hráčů pomohlo udělat velký přestup ven. Jenže, máme v kádru takové zboží, nebo musíme na velký přestup počkat, až začneme ligu válcovat odchovanci?

Nashledanou za týden.

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.