Baníkovský týden

Baníkovský týden (92.)

Baníkovský týden (92.)

Honza Laštůvka o konci kariéry. Baník v pátek porazí Spartu. A zajímavá slova jihlavského ředitele o přestupech hráčů černé pleti.

V minulém vydání jsem zmínil údajný zájem Baníku o jednoho z propuštěných hráčů Žiliny brankáře Holce. Zároveň jsem však uvedl názor, že Laštůvka do branky jen tak někoho nepustí. Shodou okolností brankáře Baníku vyzpovídal Český rozhlas a padly právě i otázky na pokračování kariéry. ,,Všechno se bude odvíjet od zdraví. A také výkonnosti, určitě bych nechtěl někomu zabírat místo jen proto, že mám v uvozovkách nějaké jméno. Budu ten první, kdo případně řekne, že už na to nemám. Chuť mi zatím nechybí, i když s touhle pauzou se srovnává těžko, bude mi 38 let a už nejde trénovat tak jako dřív,“ uvedl s tím, že smlouvu na příští sezonu ještě má. Tázán byl i na pokračování kariéry spoluhráče z útoku Milana Baroše: ,,Všichni bychom chtěli, aby se rozloučil na hřišti, před kulisou, jakou si zaslouží. Na Bazalech to bohužel nebude, ale přál bych mu to aspoň ve Vítkovicích před plným stadionem. Udělal nejen pro Baník, ale pro celý český fotbal strašně moc.“

Zmíněné Bazaly chce klub zkusit virtuálně vyprodat na zápas z roku 2003, kdy v krásném zápase zvítězil nad letenskými 3:2. Mnozí máte jistě utkání v paměti, a zejména ti z vás, kteří mají za oblíbence Václava Svěrkoše by si vstupenku na páteční večerní archivní stream zápasu měli pořídit ,,povinně.“ Výtěžek ze vstupného (40,- – 500,- korun, stávající permanentkami zdarma) poputuje baníkové mládeži. Upřímně jsem zvědavý, zda se virtuální Bazaly vyprodají, protože prodej lístků bude spuštěn teprve tři, čtyři dny před streamem. Každopádně jsem rád, že klub kromě významné pomoci ostatním, ať už se jednalo o nedávné tragické události v nemocnici nebo současnou pandemii začal myslet i na sebe a své potřeby.

Pauzu od fotbalu s můžete krátit i sledováním hráčů při vaření. Nedomnívám se, že byste nezvládli lososa s těstovinami nebo tortillu s fazolemi, vide jsou zajímavým vhledem do vystupování hráčů mimo hřiště. A zatímco Patrizio Stronati potvrdí roli šoumena, tak Robertu Hrubému jako by chybělo zdravé sebevědomí i u plotny.

Z dění v jiných klubech mne zaujaly dvě zprávy. Do Zlína se sice vrátil exbaníkovský kouč Páník, nebyl ale pro ševce první volbou. Tou byl jiný extrenér Baníku – Radim Kučera. Nedostal však od Jihlavy svolení do Zlína jít a zlínský klub nemohl čekat na proběhnutí tříměsíční výpovědní doby, kterou Kučera ve smlouvě má. Deník Sport se pak klubu z Jihlavy věnoval věnoval z pohledu cizinců. Jihlavě se daří na jejich přestupech pravidelně vydělávat – Ikaunieks, Urblík, Mešanovič, Tijany, Mara, Schumacher, Javo i Levin přišli do klubu zdarma nebo za částku do milionu korun a příjem z jejich přestupů dál se pohybuje kolem padesáti milionů. Ředitel Jihlavy Jan Staněk (mimochodem jeden z nejtalentovanějších funkcionářů tuzemského fotbalu) Deníku Sport řekl:,, Nechceme někoho přivést z Afriky a pak ho tři roky piplat. Na to má čas možná Sparta. Musí se zlepšovat rychle.“ Jihlava dává na ukázání růstu hráčům půl roku, maximálně rok. Adepty klub přivede na minimálně týdenní zkoušku a kromě fotbalových dovedností sledují jejich chování – jak se zapojuje do komunikace s ostatními, jak veliká je jeho motivace se prosadit. Třeba němec Schumacher se v Jihlavě za několik měsíců naučil Česky. Hráčům nenabízejí velké peníze, ale na příkladu předchůdců jim ukážou, že s mohou posunout do zabezpečených týmů první ligy. ,,Když bude hráč černé pleti na podobné úrovni jako bílé, má o 25% vyšší cenu. Po černoších je dnes poptávka, je to trend,“ zmiňuje ředitel Jihlavy Staněk informaci, která… No, přeberte si to sami, k tomuto komentář přidávat nebudu, snad jen, že je to jedna z odpovědí na otázku, proč do České republiky chodí více hráčů z Afriky, než z jihoslovanských zemí. Z dění na přestupovém trhu to v případě cizinců vypadá, že Baník chce jít jinou cestou než Jihlava a přivádět právě ty hráče, které bude třeba tři roky živit a doufat, že z nich něco vyroste. Přičemž nemám na mysli srdcaře, jakým se stal třeba Davor Kukec. Mám na mysli zboží, které bude možné výhodně prodat. O ničem jiném tyto přestupy nejsou. Ani v modelu Jihlavy, ani v modelu, kterým se vydal Baník.

Tak v pátek virtuálně na Bazalech. BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.