Baníkovský týden

Baníkovský týden (94.)

Baníkovský týden (94.)

Třaskavý přestup Tomáše Zajíce do Baníku, který není mnohým po chuti. O anketě na téma trenér půlstoletí, nebo o slavném kuchaři, co má vytetovaného Balzabuba a na výjezdech chodí do kotle.

Management Baníku nelenil a v dobách Home officů ulovil útočníka Slovácka Tomáše Zajíce. Během letní přípravy se tak budou na Bazalech (či jiném místě srazu) hlásit hned dva současní hráči Slovácka – obránce Juroška a právě Zajíc. Toho přitom do svých řad lákala delší dobu Mladá Boleslav jako náhradu za Komličenka. Jenže v zimě se kluby na přestupu nedohodly a nyní zase Boleslav nebyla ochotná akceptovat požadavky hráčova agenta, a tak začal rychle jednat Baník. Když před rokem a čtvrt byl na Zajíce tázán majitel klubu Václav Brabec, odpověděl, že o Zajíce měl klub dříve zájem, ale nyní ne. Skoro bychom měli dělat seznam jmen, u kterých majitel Baníku řekne ,,nyní ne,“ nebo ,,není na pořadu dne.“ To totiž zaznělo i na adresy Svozila a Potočného :-).

Na Zajíce jsem zvědavý. Ano, měl delší dobu problémy se zády, ale ihned po návratu do sestavy na Slovácku góly zase dával. Jde o stále perspektivního, přesto již zkušeného hráče (100 ligových startů vč. nadstavby, 25 branek) a má jednu cennou vlastnost – umí střílet branky proti papírově silnějším soupeřům, než je tým, za který hraje. Jako na podzim v Plzni, kde si připsal gól a asistenci.

Současný Zajícův trenér Svědík k přestupu uvedl: ,,Jsem samozřejmě trochu zklamaný, že už ho nebudu mít v týmu. Tomáš je útočník, na kterého jsme hodně sázeli, navíc s velkým vztahem ke klubu. S jeho odchodem se však dalo počítat. Jen mě tedy překvapilo, že si nakonec vybral Baník a ne Mladou Boleslav. Vypadá to, že si to řídil pan agent… Ani to nechci příliš komentovat. Pokud ale přestup ztroskotal na tom, že si agent pro sebe nevymohl víc peněz, tak mi to nepřipadá vůbec korektní. Čistě podle sebe si ale myslím, že by to pro něj mohlo být lepší v Baníku. Možná skončí Milan Baroš, Kuzmanovič se Smolou jsou zase typologicky jiní hráči než Tomáš. Z tohoto pohledu je to dobrá volba. Víc bych to ale asi nehodnotil, já mám tady svých starostí dost.“ Trenér FKMB Weber k přestupu Zajíce do Baníku řekl: ,,Je to realita, hráč se tak rozhodl. Někde jsem četl, že udělal šťastným svého agenta, což je pro něj asi důležité. Také jsem někde viděl napsáno, že my jsme nešťastní. Nejsme. Takže všichni jsou šťastní, dobře to dopadlo a my jedeme dál. Bude tu hrát ten, kdo o to stojí.

Kdo prý nese Zajícův podpis Baníku velmi nelibě je manažer Slovácka Veliče Šumulikoski a od fanoušků 1.FC zaznívají i informace o možném civilním sporu klubu s hráčem. Na jeho adresu Šumulikoski již v zimě prohlašoval: ,,Nechce prodloužit, což mě hodně mrzí, zapomněl na některé věci z minulosti, ale je to jeho věc,“ čímž zřejmě narážel na období, kdy Zajíc marodil se zády či achilovkou.

Deník Sport v únoru uváděl, že Zajíc v Boleslavi již smlouvu podepsal a hráč s angažmá v Boleslavi počítal: ,,Ve hře bylo víc možností, ale Boleslav mi přijde jako nejlepší řešení. Je to zase posun kousek dál. A nemusí to být můj poslední klub.

Několik zpráv v médiích i vyjádření lidí z fotbalového prostředí naznačuje, že za změnou klubu, do kterého Zajíc v létě zamíří, má stát jeho manažer Kamil Řehák a jím požadované provize za hráčův přestup. ,,Boleslav vycítila, že Zajíc není o přestupu úplně přesvědčený. Rozhodla se, že mu nebude bránit v odchodu jinam. Tlak z Baníku byl velký,“ podotkl podle Deníku Sport člověk obeznámený s transferem.

Každopádně Baník získal jednoho z nejzajímavějších útočníků ligu ceněného serverem Transfermark na téměř devět milionů korun, a to za zlomek této ceny. A to je velmi dobrá práce dvojice Bělák – Jankulovski.

Pavluscha (@pavluscha73) se na Twitteru pustil do zajímavé ankety o ,,trenéra půlstoletí.“ Do finále se probojovali Hadamczik, Komňacký, Petržela a Koubek a v tomto pořadí byl také konečný výsledek ankety. Myslím, že výsledek ankety, kde druhé, třetí a čtvrté místo obsadí trenéři, kteří zažili v klubu i velmi neveselé časy, potvrzuje výjimečnou mentalitu fanoušků Baníku. Třeba v tom, že umíme být nejen s klubem, ale i s lidmi v něm působícími  v dobrém i ve zlém. A na to dobré nezapomeneme.

O Baníku v rozhovoru pro časopis Hattrick mluvil šéfkuchař, držitel michellinské hvězdy a  porotce show Masterchef Radek Kašpárek. Mimochodem, patří těm, kteří si svoji fotbalovou lásku k Baníku nechali zvěčnit přímo na tělo.

,,Chodíš se dívat na Baník, když hraje v Praze?

Dřív jsem s nimi dokonce jezdíval. Když jsem je nemohl podpořit v Ostravě, jel jsem do Jablonce, Teplic, byl jsem v Kladně, v Praze na Viktorce, Spartě i Slavii.

Chodil jsi do sektoru pro hosty?

Jasně, mezi chachary.

Zlobil jsi s nimi?

Nikdy jsem žádnou dýmovnici nehodil.

Jak se ti líbí, když fanoušci zlobí a klub za ně platí vysoké pokuty? Na druhou strany fandy potřebuje.

Fotbal se hraje pro diváky, jasně. Já mám rád choreo, ale co se týká dýmovnic a dělobuchů, tak na stadionech, kde jsou mezi fanoušky i rodiče s dětmi, se mi moc nelíbí.

Vědí v Baníku, že jsi takový fanda?

Asi jo, protože, mě přizvali k fotografování v rámci kampaně při prodeji permanentek. Na fotce jsem po boku takových osobností, jako je Milan Baroš, Rostislav Vojáček, Jarek Nohavica a Iveta Palochoáé Kacalová. Najdeš to na Instagramu.

Znáš baníkovské pokřiky a chorály?

Znám je samozřejmě všechny. Navíc mám jako přivítací znělku telefonu baníkovskou hymnu. To musíš vědět, když mi voláš.“ Celý rozhovor v aktuálním vydání časopisu Hattrick.

A to bude pro tento týden vše. BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.