Baníkovský týden

Baníkovský týden (97.)

Baníkovský týden (97.)

Po dvou a půl měsících nastoupil Baník k mistrovskému zápasu a v Příbrami ztratil podporován třicítkou nejvěrnějších z věrných dva body. Pro účast ve finálové šestce bude muset ještě zabrat.

Začněme pozitivy – trenér Kozel se nebojí poslat do hry mladé hráče, kteří ještě nedávno ,,kvalitu na ligu neměli.“ Kaloč s Buchtou v základní potěšili srdce fanoušků, byť zápas se ani jednomu z nich úplně nepovedl, ale to lze říci i o mnohem ostřílenějších borcích. Honza Laštůvka vychytal 130. nulu. Pěkné. A hráči přišli po zápase poděkovat povzbuzujícím fanouškům. Tak to má být.

Negativ by se našlo mnohem víc. Trojice záložníků Buchta – Kuzmanovič – Azevedo vypadala na papíře skvostně. Živě jsem si představoval, jak si to budou dávat po zemi, měnit si pozice, jak to má trenér Kozel rád, jenže v zápase se to objevilo jen párkrát. Ondra Šašinka dostával od příbramských neustále naloženo a bylo vidět, že mu to nesedělo. Hodněkrát domácí tvrdě dohráli i naše rozehrávající obránce a bylo vidět, že jim to příjemné není a kromě Stronatiho se pak snažili takovým situacím vyhnout. Nebo mi to tak alespoň přišlo. Jirásek v záloze dělal vše pro to, aby oslabil svůj docela početný fanklub. Po příchodu Baroše a Smoly jsem byli nebezpečnější, ale jejich šance zůstaly nevyužity. Zápas mohl skončit jakýmkoliv výsledkem, a tak podle dění na hřišti ten bod brát musíme, což není příjemné zjištění.

Na tiskovce po zápase v lize debutující trenér domácích Horváth litoval absence diváků a výsledek považoval za spravedlivý. Atmosféru zápasu označil jako divizní či třetiligovou. Zajímavostí Příbramského týmu je, že postrádá své Turky a Srby z kádru, kteří jsou kdesi dom :-).

Nás lodivod Luboš Kozel sestavu volil s ohledem na výkony v přípravných zápasech, pochválil fanoušky fandící za stadionem, kteří prý slyšet byli. Hru Příbrami odhadoval podle hry, kterou Horváth praktikoval u juniorky Plzně. Zda je remíza ztrátou ukáže budoucnost, chtěli jsme vyhrát. První poločas jsme dobře nehráli, druhý poločas byl lepší, ale 3-4 šance jsme neproměnili, a to bylo z hlediska výsledku rozhodující.

Když to shrnu – nezbývá než vyhrát válku ve Zlíně. Los do konce základní části, kdy doma potkáme Plzeň a Slavii a ven jedeme do Zlína, Olomouce a Liberce a pro finálovou skupinu potřebujeme uhrát 6-7 bodů nevypadá úplně pohodově…

Velmi zajímavým čtením je příběh Barošova parťáka z reprezentačního útoku Jana Kollera. ,,V dnešním fotbale bych byl namydlenej. Když vidím současnou top úroveň, přemýšlím, jestli bych se v ní vůbec prosadil tak jako ve své době. Rychlost a intenzita jsou úplně jinde než za nás. Na druhou stranu, my zase měli něco, co mi u mladých chybí. Přirozeným vývojem jsme do sebe dostali vynalézavost, schopnost poradit si, kdežto současné teenagery vychováváme jako roboty,“ zmiňuje svůj pohled na soudobý fotbal. A přidává i vzpomínku na krátké a neúspěšné působení Vlastimila Petržely ve Spartě: ,,Přestože jsem nebyl oblíbencem oblíbencem trenéra Petržely, jsem mu vděčný, že mě dokázal fyzicky výborně připravit. Na jeho prvních letních trénincích jsme klidně i zvracel vyčerpáním, ale jak jsem se do toho dostal, získal jsem základ, z něhož jsem pak těžil po celou kariéru.“ Celý článek na serveru www.bezfrazi.cz .

Z hladu po fotbale a kvůli kouči Jihlavy Kučerovi a hráči Dukly Tetourovi jsem se podíval i na přenos druholigového zápasu těchto soupeřů. Nerad bych údajnou možnou posilu pro záložní řadu Baníku hodnotil na základě jednoho zápasu a ještě po dlouhé pauze. Viděl jsem hráče, který dokáže působit na velkém prostoru, ale chyběl mi jeden z prvků, který je pro dnešní fotbal, jak uvedl i Jan Koller, tolik potřebný. A to rychlost. Sprinty. Vlastně přesně ty prvky, kvůli jejichž absenci nejspíše nebude v Baníku pokračovat Milan Jirásek…

Možná to dnes vyznívá dost negativně. A to by nebylo zcela fér. Jsem rád, že je liga zpět. Jsem rád, že Baník co se týká zázemí, již opravdu vypadá jako fungující klub a v Příbramské VIP zůstaly řízky i chleba :-). Jen ještě vidím, že po sportovní stránce čeká všechny v klubu hodně práce…

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.