Baníkovský týden

Na půl plynu do čela ligy

Na půl plynu do čela ligy

Fanoušci Baníku byli po zápase v Olomouci namlsaní, zároveň ale měli ze zrádné pozice favorita obavy. Baníkovská družina nesehrála zápas tak, aby fanoušci byli opět v extázi, ale na špatnou Duklu to stačilo. A Baník se na chvíli ocitl v čele ligového pelotonu.

Dukla se snažila zamíchanou sestavou i upraveným rozestavením domácí zaskočit, ale byli to modrobílí, kteří tradičně zatopili pod kotlem hned zkraje zápasu. Hrubý však hlavičku nenamířil ani na bránu, ani na žádného ze spoluhráčů. Na soupeře tentokrát svěřenci trenéra Páníka vyrukovali s vysokým napadáním a na nervózní hráče Dukly to platilo. Fillo si krásně šel pro zakončení hlavou, bohužel na gól z minulého kola nenavázal. Šašinka, který začíná hezky sbírat ligové minuty byl úspěšnější. Byl u startu i zakončení akce, která přinesla Baníku vedení. Nejprve svým důrazem ve středu hřiště získal míč, hráči jej potáhli po levé straně a předvedli velký hlad po gólu – do protiútoku šlo sprintem snad pět Baníkovců. Hostujícím obráncům nezbylo než ustupovat, dokonalé přihrávce Holzera napříč vápnem zabránit nedokázali a Ondra Šašinka míč perfektně uklidil pod vingl. Krásný fotbalový moment. Ondra Šašinka vstřelil svůj druhý gól v sezoně při svém čtvrtém startu (celkem 199 minut). Stejnou porci nastřílel vloni ve Zlatých Moravcích za dvanáct startů. Gólová akce a její provedení ukázala, že hráči Baníku vzájemně věří ve své kvality. Množství Baníkovců, které ihned po zisku míče vyrazilo vpřed bylo ukázkou důvěry, že spoluhráči míč neztratí a oni nebudou vzadu chybět. To zdobí silné týmy.

Vstřelená branka domácí uklidnila snad až příliš a dostavilo se viditelné polevení. A tak nejen, že jsme nechávali Duklu držet převahu v držení míče, ale díky laxnějšímu přístupu k dostupování hráčů jsme ji pustili do několika nepříjemných situací. Kvalita Dukly v obou vápnech k našemu štestí byla mizerná. A tak si Laštůvka zachytal, i si často zahrál nohama po někdy snad i zbytečných malých domů. Zbytek vyřešila nepřesnost protivníka nebo Stronati, který jednu velkou chybu v rozehrávce vyrobil, ale jinak byl dnes tím lepším ze stoperů. Kromě tradičního vládnutí ve vzduchu ukázal proti Schranzovi i rychlé nohy. 

Před půlí vstřelil Baník Diopem branku, která úzkostlivým metrem rozhodčího v jiných situacích asi uznána být neměla. V Anglii by to nikdo neřešil, když jde gólman pro centr a nedostane se k němu, jeho chyba. Diopova sražka s Radou na hranici malého vápna se jako faul posoudit dala. Míč zatančil Diopovi na hlavě, spadl mu pod nohy a on udělal to, co každý útočník udělat má. To je míč, to je brána, a dokud rozhodčí nezapíská, má míč dostat do brány. Půli dohrál Baník s přehledem a bylo jasné, že do té druhé budou chtít oba trenéři svůj tým trochu nabudit.

Druhá půle ale ukázala, že zatímco ve střílení branek se nám Milana Baroše (zatím) daří nahradit, jeho hecování na hřišti chybí. A tak se obraz hry příliš nezměnil. Jako by nám oproti zápasům s Jabloncem, s Příbramí nebo v Olomouci chyběla jiskra. Nedůslednost se projevila i při bránění standardek a Dukla se mohla v pedesáté minutě vrátit do zápasu. Naštěstí se měnila jiná statistika, než gólová. Diop z protiútoku připsal další čárku do kolonky ofsajdů.

Po hodině hry se pokusili hráče vybudit k aktivitě fanoušci, na rychlé ztráty míče (zbytečně často hrané vzduchem) reagoval i trenér Páník zařazením Jiráska místo Ondry Šašinky, který hodně napadal a dost se vydal ze sil. Dame Diop rozehřál publikum v sedmdesáté minutě, kde se v situaci jeden na jednoho hezky uvolnil, žel jeho střela byla zblokována. V osmdesáté minutě bylo vidět, že hráči Dukly dali hlavy dolů a tím bylo hotovo. Zmar hostů dokreslila i další jejich neproměněná šance.

Přestože Baník nepředvedl žádný koncert, dovolil si skulinky v dosud precizní defenzivě, jeho vítězství je zasloužené. Dokázal totiž své šance využít. Po neúplném šestém kole je na prvním místě, což nemohl čekat ani ten největší snílek. Nezahřál-li vás dostatečně fotbal, zahřejte své srdce pohledem na tabulku.

A dovolím si ještě jednu poznámku. Někteří z naší velké Baníkovské rodiny budou v diskuzích dál vést debaty o tom, který z funkcionářů se o to zasloužil a který ne, kdo kterého hráče přivedl a kdo mu jen vozil kufry, a zda tým probudil nový trenér, nebo si to ,,jen muselo sednout.” Jsou to debaty o ničem. Nebýt totiž pana Brabce, byl by největší víkendovou fotbalovou událostí Ostravska bod Vítkovic z JIhlavy… Tak na to při těch žabomyších válkách nezapomínejme. A přes trochu lopotnou cestu za třemi body proti poslednímu celku ligy nebuďme k hráčům kritičtí. Co by za 2-0 s jediným sporným gólem dala třeba takové Viktoria Plzeň 🙂

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.