Baníkovský týden

Někdo má talenty… my máme Baroše

Někdo má talenty… my máme Baroše

Ze zápasu s Příbramí jsem měl obavy. Soupeř, který jede nad plán, bez tlaku médií, fanoušků a hrající fotbal, proti kterému mívá Baník problémy. A první minutky to tak na hřišti i vypadalo. Jenže pak Milan Baroš ukázal, že je pořád vyjímečný.

A že nežije ze svého jména. Ve chvílích, kdy by mohl odpočívat na střídačce, když všichni melou kvůli vedru z posledních sil, on spoluhráče vybízí, aby nepřestávali hrát. Já jsem šťastnej za každej zápas, ve kterém ho na hřišti vidím. A když je to zápas takový, jako byl dnes, jen těžko se mi hledají slova jak popsat co prožívám. Tak silná je to radost.

O Milanu Barošovi budou v následujících dnech popsány stránky novinového papíru, a tak se zaměřím také na jiné aspekty zápasu. Byl jsem zvědavý, jak si Baník poradí s běhavým středem soupeřovy zálohy, jejíž styl hry připomíná Slovácko. Děsil jsem se, že by někoho mohlo napadnout hrát na rychlého Matouška osobku, trenér Páník se však ukázal jako dobrý stratég. Naše záloha při obranném postavení zmenšila odstup od obránců a tak Matoušek, Květ ani Kilián neměli prostor, který ke své hře potřebují. Právě tímto postavením byla dána několikaminutová převaha příbramských z úvodu. Jen, co se záložníci na hřišti chytli své role naordinované trenérem, začalo to s Baníkem vypadat dobře. Dobrá práce, Bobe!

Na první gól přihrál Barym Pazdera, který jinak neprožil povedený zápas, což dovršila rána míče do velikonočních propriet před koncem zápasu. Baroš navzdory držení od obránce těžký míč zkrotil a přes hlavu poslal do sítě. Neskutečnej gól, velká fotbalová nádhera. Druhý gól měl sotva postřehnutelnou, ale důležitou předehru. Baroš si zašel za Šindelářem a poslal ho v náběhové pozici před standardkou dál od sebe. Šindeláře se museli chytnou obránci Příbrami a možná jen díky tomu se Bary k centru dostal. Před třetím gólem odvedl dobrou práci Diop, který potáhl míč, pohybem doleva na sebe upoutal všechny tři obránce a poslal dobrý míč Barymu do volného prostoru. Jinak ale tento Senegalelec ukázal, že zakončení by asi měl cvičit ve volném čase někde o zeď, protože střela nohou do autu (fakt míč přešel postranní čáru), nebo hlavou nikým neatakován uvnitř vápna čtyři metry vedle branky… Ach jo.

Moc se mi líbil výkon Šindeláře. Celý zápas soustředěný, agresivní, se snahou pomoci spoluhráčům. A musím uznat, že i Holzer ukázal že má rychlost, techniku i fotbalové myšlení.

Hodně jsem se snažil dívat na souhru na pravé straně Baníkovské družiny. Nevím, jestli můj dojem byl dnes ovlivněn nepovedeným zápasem Pazdery, nebo se to děje pravidelně, ale Fillo to má těžké. Několikrát byl s míčem u nohy, Pazdera se mu nerozeběhl a on musel skoro ze stoje do kličky. Zřejmě na pokyn trenéra pak několikrát prohodil pozici s Holzerem a šel nalevo, tam ho ale hra dost míjela. Z několika sevření protihráči se šikovně vymotal Jirásek. Škoda, že mu nevyšly dva pokusy o finální přihrávku, kdy dal míči přílišnou razanci.

Příbram dnes nepůsobila vůbec jak v prvních dvou kolech. Asi je pro ně dost jiné hrát doma a venku, přesto byl v zakládání útočných akcí velký rozdíl. Příbram přecházela střed hřiště rozehrávkou po zemi, Baník to často rve vzduchem. A není to jen v dnešním zápase. Úsměv na tváři mám vždy při našich standardkách. Jak vždycky jeden z dvojice připravených hráčů zvedl ruku, jako že míč bude dávat on a dlouhý, a druhý hráč to pak kopl. Myslím, že tím už nikoho nezmateme, šok bude, až to kopne ten první hráč…

Po hodině hry hráčům na obou stranách viditelně docházely síly a já si říkal: teď, teď tam dej Šašinku nebo Kaloče. Rozhodnutý zápas, soupeř mele z posledních sil. Kaloč nebyl ani na lavičce (důvod nevím) a Šašinka přišel později a do zálohy. Aby to s ním nedopadlo jako s diamantem z útoku, který byl broušen i v pozici pravého obránce…

Stronati splnil svůj slib ze sociálních sítí a bylo znát, že velmi stál o to odehrát dobrý zápas. Ne, že by to byl nějaký koncert, ale soustředěně, poctivě vše odbránil. Perfektním zákrokem proti Matouškovi se v první půli blýskl Flaška. Sakra, toho tak o pár let omladit.

V 88’ jsem se rozčílil na Diopa, který nechal hlavičkovat Skácela a Laštůvka mohl přijít o čisté konto. Laštůvka působí na celou obranu sklidňujícím dojmem, spolehlivě vše pochytá a k tomu přidá vždy něco navíc. Dnes to byl výběh daleko za vápno a složitý zásah proti tečované střele zdálky (Květ?), o posbíraných centrech nemluvě. Proto je fér vrátit mu to tím, že si do poslední minuty budou všichni plnit úkoly. Příště lépe, bez lajdáctví!

Ale dost toho. Šest bodů je dobrý základ. Skvělý byl transparent s poděkováním devatenáctce. Bylo to chvílemi parádní představení a lidi si to užili. Vždyť kolikrát ještě uvidíme Baroše dát hattrick za Baník? Vždyť s takovou formou ho v zimě zase koupí Liverpool! 🙂

PS: Pokud se Vám článek líbil, sdílejte ho přátelům. Podpoříte tím tento blog. Díky 🙂

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.